Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Στο "γη και ύδωρ" των δανειστών να απαντήσουμε με δημοψήφισμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο "γη και ύδωρ" των δανειστών να απαντήσουμε με δημοψήφισμα

ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ*

Το δημοψήφισμα δεν είναι "υπεκφυγή μπροστά στα αδιέξοδα» (Ν.Δ.), «ψευτολεονταρισμός» (ΚΚΕ), «επικίνδυνη δραματοποίηση» (ΠΑΣΟΚ), "επιλογή δειλίας" (Ποτάμι), ούτε βεβαίως έκφραση γενναιότητας. Είναι η σωστή, η δημοκρατική λύση, εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η θεσμική εκπροσώπηση της Ε.Ε. καταλήξουν να απαιτούν "γη και ύδωρ» στις βασανιστικές διαπραγματεύσεις για νέο συμβόλαιο χρηματοδότησης των δανειακών αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας και της βιώσιμης δυνατότητας αποπληρωμής του.

Στην πρόσφατη (11.5.15) συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναγνωρίστηκε η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στη βάση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, τονίζεται, όμως, στο ανακοινωθέν πως "απαιτείται περισσότερος χρόνος και μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφωνίες σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα» και πως "αμέσως μόλις οι θεσμοί καταλήξουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει για την πιθανή εκταμίευση των κεφαλαίων που εκκρεμούν από το τρέχον πρόγραμμα».

Ο Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε., ανέλαβε να προσδιορίσει τα ανοιχτά ζητήματα "στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό, όπου η Ελλάδα πρέπει να καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, στο δύσκολο θέμα του ΦΠΑ, στην ανεξαρτησία της φορολογικής αρχής, στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια» και τονίζει: "Η Κομισιόν θέλει την καλύτερη προστασία των εργαζομένων στην Ελλάδα, αλλά αυτό απαιτεί συγκεκριμένα μέτρα πολύ πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα στο τέλος Ιουνίου...». Οι δηλώσεις Μοσκοβισί ολοκληρώνονται με τη διευκρίνιση ότι οι δανειστές δεν πρόκειται να υποχωρήσουν από τα αιτήματά τους: "Αν δεν υπάρξει λύση σε αυτά, τότε δεν υπάρχει συμφωνία. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, δεν υπάρχει χρηματοδότηση».

Οι δανειστές αποκαλύπτουν τις απαιτήσεις και τις κόκκινες γραμμές τους. Δεν διστάζουν ταυτόχρονα να προκαλούν: "Αν η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να κάνει δημοψήφισμα, τότε πρέπει να το κάνει. Θα ήταν σωστό μέτρο να αφήσουμε τον ελληνικό λαό να αποφασίσει εάν είναι έτοιμος να αποδεχτεί όσα μέτρα είναι αναγκαία, ή εάν υπάρχει άλλος δρόμος» δηλώνει ο Βόλφγκαγκ. Σόιμπλε. "Ποτέ δεν με ενόχλησε το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος» τονίζει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. "Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Το δημοψήφισμα είναι ζήτημα που πρέπει να λύσουν οι Έλληνες μεταξύ τους» προκαλεί ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Τα δεδομένα αυτά εξαφανίζουν και τις αυταπάτες ότι οι δανειστές θα ταρακουνηθούν αν απειλήσουμε πως "θα γίνουμε Κούγκι». Είναι πια φανερό ότι οι εκπρόσωποί τους ανησυχούν περισσότερο για την επικράτηση των νεοφιλελεύθερων δογμάτων, για την τύχη των τραπεζών, για τις εξελίξεις στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Γαλλία, για την υποταγή της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας στη λιτότητα υπέρ των πλουσίων και στην ανελέητη δημοσιονομική προσαρμογή, παρά για την εικόνα της ενωμένης Ευρώπης και την έξοδο μιας ιστορικής χώρας από την Ευρωζώνη.

Με τα δεδομένα αυτά, εκείνο που κατόρθωσε να αποδείξει η εθνική διαπραγματευτική ομάδα, την αποσαφήνιση, δηλαδή, τολμηρών μεταρρυθμίσεων που αυξάνουν τα δημόσια έσοδα, ελαχιστοποιούν τις σπατάλες, τις συναλλαγές, τη λαθρεμπορία, τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, επιβεβαιώνουν την κοινωνική μας μεροληψία υπέρ των φτωχών, διευκολύνουν την επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας, δεν είναι τελικά βέβαιο πως θα οδηγήσουν τους δανειστές να μην απαιτούν "γη και ύδωρ».

Η κοινή δήλωση Γιούνκερ - Τσίπρα, που επισημαίνει την πρόοδο στις συνομιλίες επί των μεταρρυθμίσεων και του ασφαλιστικού συστήματος "ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας», είναι θετική. Θετική είναι και η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει κατά 1,1 δισ. ευρώ το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες και η δήλωση της εκπροσώπου της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα για εντατικούς ρυθμούς συνέχισης των διαπραγματεύσεων τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, με στόχο να κλείσουν στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στη Ρίγα και σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup τα θέματα που είναι ακόμη ανοιχτά. Όμως οι δηλώσεις αυτές δεν δίνουν καμιά εγγύηση πως οι δανειστές εκτιμούν ότι «η ελληνική πλευρά έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής στο ακέραιο σε ό,τι προβλέπει η απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου» και ότι "τώρα, που είναι η σειρά τους να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να αποδείξουν και αυτοί έμπρακτα τον σεβασμό τους στη δημοκρατική ετυμηγορία του ελληνικού λαού, εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου», δεν θα συνεχίσουν να εκβιάζουν για να παραβιάσουμε τις δικές μας κόκκινες γραμμές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Στην περίπτωση αυτή, τα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και η Κοινοβουλευτική Ομάδα μας οφείλουν να αποδείξουν ότι «εάν αναλαμβάνεις μια κόντρα, πρέπει να είσαι αποφασισμένος να τη φτάσεις μέχρι το τέλος» (Αλέξης Τσίπρας, πρόσφατα στη Βουλή) και πως "ακόμη κι αν αποτύχουμε να αλλάξουμε τον κόσμο, οφείλουμε να κατορθώσουμε τουλάχιστον να αλλάξουμε τον εαυτό μας» (Ρομπέρτο Ούγκερ, "Τι πρέπει να προτείνει η Αριστερά»).

Έχουμε, συμπερασματικά, μπροστά μας μια εξαιρετικά αξιοπρεπή και δημοκρατική επιλογή: να απευθυνθούμε με δημοψήφισμα στα κριτήρια του ελληνικού λαού για το τι είναι εθνικό και λαϊκό συμφέρον σε συνθήκες υπερχρέωσης και οικονομικής ασφυξίας, σε «μια χώρα που δεν κατάλαβε ότι χρεοκόπησε και γι' αυτό ήρθε το Μνημόνιο» (Γ. Βούλγαρης Οι 100 ημέρες του Σίσυφου), με ξεκάθαρο όχι του ΣΥΡΙΖΑ στις απαιτήσεις των δανειστών για διαιώνιση της εσωτερικής υποτίμησης - ύφεσης και της κοινωνικής εξαθλίωσης, με μέτρα όπως:

* Ομαδικές απολύσεις.

* Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία, οριζόντιες περικοπές στις επικουρικές και στις κύριες συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων.

* Απόσυρση του νομοσχεδίου για την ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

* Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ χωρίς αλλαγές στη κατεύθυνση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

* Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

* Ενιαίος ΦΠΑ με υψηλούς συντελεστές στα φάρμακα, στα τρόφιμα, στα είδη πρώτης ανάγκης.

* Μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα.

* Εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Τα μέτρα αυτά δεν συνιστούν έντιμο συμβιβασμό. Δεν είναι μέτρα "ευρωπαϊκού προσανατολισμού» - υπεράσπισης των αξιών της ενωμένης Ευρώπης. Είναι επιλογές της ακραίας νεοφιλελεύθερης ατζέντας, της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, αντιλαϊκά μέτρα εθνικής ταπείνωσης και μόνιμης μετατροπής της χώρας σε αποικία χρέους. Τα μέτρα αυτά οδηγούν ακόμη και τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο να τα βρίσκουν πολύ χειρότερα και από εκείνα που περιλαμβάνονταν στο e-mail Χαρδούβελη.

Η απάντηση στο τελεσίγραφο είναι ΟΧΙ. Η Ελλάδα είναι χώρα με μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τεράστια γεωπολιτική σημασία και έχει έναν χαρισματικό λαό του οποίου η δημιουργική απασχόληση μπορεί να την οδηγήσει στην παραγωγική - διοικητική - αναπτυξιακή - πολιτισμική της ανασυγκρότηση, εντός ή εκτός της Ευρωζώνης, με σταθερή τη διεκδίκηση της Ευρώπης της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης, της ποιότητας ζωής για όλους τους κατοίκους της.

* Ο Σάκης Παπαδόπουλος είναι βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL