Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
Προτάσεις προς το συνέδριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προτάσεις προς το συνέδριο

Προτεινόμενες προσθήκες στους προγραμματικούς στόχους

Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να υπάρχει εκτενέστερη τοποθέτηση σχετικά με την Παιδεία και την επιστημονική έρευνα, δεδομένου ότι συνιστούν τομείς ιδιαίτερα βαρύνουσας σημασίας σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα.

Βάσει των παραπάνω, προτείνω την προσθήκη των παρακάτω δύο επιπλέον στόχων:

10. Ειδικά για την Παιδεία να εξασφαλίσουμε την ισορροπημένη και αποτελεσματική ανάπτυξη των Ελλήνων τόσο ως ανθρώπων όσο και ως πολιτικών όντων. Οι δύο ιδιότητες αλληλεπικαλύπτονται και αλληλοενισχύονται και είναι απαραίτητη η αρμονική σύμπλεξή τους μέσω της Παιδείας, ώστε να επιτύχουμε και την ατομική και τη συλλογική ευτυχία που είναι ο αναντίρρητος στόχος μας. Είναι καιρός η οικογένεια να αναγνωριστεί στην πράξη ως βασικό κύτταρο της κοινωνίας και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση να σταματήσει να αποτελεί απλώς τον ηθμό για τον μέχρι τώρα de facto μονόδρομο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η μόρφωση οφείλει να είναι εξατομικευμένη και διά βίου, με τον επαγγελματικό προσανατολισμό να αναδεικνύει τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντα του καθενός, μάλλον, παρά την 'τύχη να περάσει' εδώ ή εκεί.

Το παρόν σύστημα έχει μεθοδικά επιτρέψει την υποβάθμιση του κοινωνικού αγαθού της δημόσιας Παιδείας, εμπλέκοντας στη διαδικασία και μία διογκωμένη παραπαιδεία ως δικλίδα για την οικονομική επιβίωση χιλιάδων εκπαιδευτικών, που το ίδιο σύστημα επέτρεψε να υπάρξουν αδιαφορώντας για την εν συνεχεία αποκατάστασή τους. Αυτή η εκτροπή οφείλει να διορθωθεί με την πλήρη και ουσιαστική στελέχωση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, καθώς και την ανόρθωση και αποκατάστασή του ως φορέα διαμόρφωσης των Ελλήνων πολιτών. Επιπλέον, οφείλει να αλλάξει και η ριζωμένη στην Παιδεία διατήρηση του παρόντος κομματικού - κυβερνητικού πλαισίου, που απαιτεί τη μαζική παραγωγή βολικών και 'ήσυχων" ατόμων, τα οποία να θεωρούν ότι η δημοκρατία είναι απλώς μία ψήφος κάθε τέσσερα χρόνια.

Η μέχρι τώρα αντιεπιστημονική και επιζήμια προσκόλλησή μας σε αναποτελεσματικά συστήματα διαπαιδαγώγησης, που απλώς αναπαράγουν το αυτό κοινωνικό και ατομικό γίγνεσθαι, πρέπει επιτέλους να πάψει αν θέλουμε πραγματική δημοκρατία και βελτίωση της ζωής μας μέσα σε αυτήν.

15. Αναγνώριση της αξίας και συμβολής της επιστημονικής έρευνας ως βασικό στοιχείο διαμόρφωσης του πνεύματος και του πολιτισμού και ως θεμελιώδης μοχλός ανάπτυξης. Η παραγωγή νέας γνώσης, πέρα από τα εξαιρετικά οφέλη στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, με τις πολυποίκιλες εφαρμογές τους στη βιομηχανία, αποτελεί και βασικό στοιχείο του χαρακτήρα της χώρας ως αδιαμφισβήτητη έκφραση ανθρωπισμού και αλληλεγγύης. Είναι μέρος της προσφοράς μας στην παγκόσμια κληρονομιά και ως τέτοια είναι απόλυτα συνυφασμένη με την ιστορική μας συνέχεια και ταυτότητα.

Βάσει των παραπάνω κρίνεται αναγκαίο να υπάρξει σχεδιασμός και διαμόρφωση ερευνητικής στρατηγικής σε εθνικό επίπεδο με συγκεκριμένη διάρθρωση προτεραιοτήτων βάσει των ιδιαίτερων γεωπολιτικών χαρακτηριστικών της χώρας (αγροτική ανάπτυξη, αλιεία, ΑΠΕ, εκμετάλλευση φυσικών πόρων, άμυνα κ.ά.) και με βασική πρώτη κίνηση, ενέργειες για την παύση και αναστροφή του εξοντωτικού "brain drain". Ο επαναπατρισμός και η εν γένει αξιοποίηση των ατόμων υψηλής εξειδίκευσης οφείλει να αποτελέσει βασική επιδίωξη, μιας και θα προσφέρει το δυναμικό για τη στελέχωση της ίδιας της ερευνητικής προσπάθειας.

Μίας προσπάθειας που θα στρέφεται εμφανώς προς την αντιμετώπιση και κάλυψη κοινωνικών αναγκών, χωρίς όμως να παραγνωρίζει την αναγκαία ισορροπία μεταξύ των αλληλένδετων βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας ή να περιορίζει την αυτοδιάθεση και ελεύθερη ανάπτυξη του επιστημονικού δυναμικού. Ακόμα και αν τα οφέλη προς την κοινωνία δεν είναι άμεσα ορατά, οφείλουμε πάντα να αναγνωρίζουμε ακριβώς το ευεργετικό δυναμικό της ελευθερίας και του πλουραλισμού στην επιστημονική έρευνα και να τα επιδιώκουμε με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις.

Προτεινόμενη τροποποίηση για το προοίμιο

Αναφέρεται στο τμήμα:

"Φιλοδοξεί να εκφράσει πολιτικά τον κόσμο της μισθωτής εργασίας και κάθε καταπιεζόμενη κοινωνική ομάδα, αναβαθμίζοντάς τον σε ηγετική δύναμη της κοινωνίας, και να οργανώσει τη δημοκρατική ανατροπή του πολιτικού συστήματος και των δομών που το στηρίζουν"

ή

Πρόταση

Εκεί που λέει "φιλοδοξεί να εκφράσει πολιτικά τον κόσμο της μισθωτής εργασίας" να φύγει το "μισθωτής" και να μπει "της παραγωγικής και αναπαραγωγικής εργασίας στον δημόσιο και στον ιδιωτικό χώρο"

ή

Πρόταση

Φιλοδοξεί να εκφράσει πολιτικά τον κόσμο της μισθωτής εργασίας, την αγροτιά του μικρού και μεσαίου κλήρου, τους ανέργους, τους επισφαλώς εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους προλετάριους του πνεύματος και της τέχνης και κάθε καταπιεζόμενη κοινωνική ομάδα, αναβαθμίζοντάς τη σε ηγετική δύναμη της κοινωνίας κ.λπ.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις αντανακλούν μία υφιστάμενη συνταύτιση με συγκεκριμένα τμήματα της κοινωνίας. Ασχέτως όμως αν βρισκόμαστε πιο κοντά σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες, λόγω των υφιστάμενων συνθηκών και της κοινωνικής δυναμικής που έχει αναπτυχθεί, δεν μπορεί ο στόχος του κινήματος να αναφέρεται αφαιρετικά σε λιγότερο ή περισσότερο περιορισμένα τμήματα του πληθυσμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται εδώ με όλους και για όλους τους Έλληνες και όλοι μαζί θα οικοδομήσουμε την Ελλάδα του μέλλοντος.

Ως εκ τούτου, προτείνω την εξής τροποποίηση:

"Φιλοδοξεί να εκφράσει πολιτικά το σύνολο του ελληνικού λαού στο πλαίσιο της ισοπολιτείας και της αξιοκρατίας, αναβαθμίζοντάς τον σε ρυθμιστή της ζωής του και της λειτουργίας της χώρας, με σκοπό αυτή καθ' αυτή την αποκατάσταση της δημοκρατίας".

* Ο Ιωαννίδης Κωνσταντίνος είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Α' διαμερίσματος Πειραιά και νοσηλευτής Π.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL