Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Όραμα και ΟΧΙ μαύρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όραμα και ΟΧΙ μαύρο

Με τα μάτια

καμένα από την έκπληξη...

Λέει ο στίχος του ποιητή, δηλαδή ότι κάθε φορά πρέπει να προσπαθούμε να κοιτάξουμε τον κόσμο με μια νέα οπτική.

Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μάλιστα τα τελευταία 15 χρόνια, έγινε και γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να βλέπουμε τον κόσμο και να θέλουμε να δούμε τον κόσμο με τον ίδιο και απαράλλαχτο τρόπο που μας σερβίρουν αυτοί που καταφέρνουν να διαφεντεύουν μέχρι τώρα τις τύχες μας.

Είναι ίσως η ώρα να αδειάσουμε τον νου από τις σκέψεις που μέχρι σήμερα έχουμε μέσα του, και να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να ξαναδούμε τα πράγματα από την αρχή.

Ποια είναι η κοινωνία που θέλουμε για τα παιδιά μας;

Στο πρωταρχικό και βασικό αυτό ερώτημα πρέπει να προσανατολιστούμε και να απαντήσουμε. Είναι η κοινωνία της φτώχειας, της ανισότητας, της έλλειψης παιδείας, της έλλειψης πολιτισμού, της ανεργίας, της διαίρεσης της βάσης της κοινωνίας με κριτήριο τον ατομισμό;

Μήπως σε αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντήσουμε με την αλληλεγγύη των γενεών, βάζοντας στο κέντρο των διεκδικήσεών μας τις προσωπικότητές μας, τον άνθρωπο και τους συνανθρώπους μας, τα παιδιά μας, αυτούς που δεν έχουν γεννηθεί ακόμα; Χρειαζόμαστε μια κοινωνία ουμανισμού, αδελφοσύνης, ειρηνικής συνύπαρξης ανθρώπων και λαών ανεξάρτητα από φύλλο, από θρήσκευμα, από εθνότητα. Χρειαζόμαστε μια κοινωνία που θα θέλει και θα επιδιώκε, να υπάρχει δουλειά για όλους, να υπάρχει παιδεία για όλους, να υπάρχει υγεία για όλους, να υπάρχει πολιτισμός και αθλητισμός για όλους.

Ελευθερία είναι να έχεις επιλογές, έγραψαν οι μαθητές του σχολείου των φυλακών Αυλώνας σ' ένα έργο που φιλοτέχνησαν πρόσφατα και εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Σήμερα, αυτές οι επιλογές έχουν γίνει πλέον ανύπαρκτες και αυτό προσδιορίζει ευθέως και ακριβώς ότι ζούμε σε μια κοινωνία όπου η ελευθερία, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν υποχωρήσει ανησυχητικά.

Ο Οδυσσέας υποδηλώνει με το ταξίδι του για την Ιθάκη τη δύναμη του ανθρώπου για την αναζήτηση και την επίτευξη του στόχου του. Στη διαδικασία του ταξιδιού του, αφού νίκησε την αλαζονεία του στη συνάντησή του με τον Πολύφημο, κατάφερε τελικά να φτάσει στον προορισμό του. Απέρριψε προηγούμενα τα ψεύτικα πλούτη της Καλυψώς, που ενσαρκώνει τον ψεύτικο τρόπο ζωής που προσπάθησαν να μας δείξουν και να μας διδάξουν τα προηγούμενα χρόνια, και έφθασε εκεί που πραγματικά ήταν η εστία του, οι σύντροφοί του, η αγάπη του.

Αυτή την Ιθάκη, την Ιθάκη ενός σοσιαλιστικού κόσμου πρέπει να την αναζητήσουμε όλοι. Είναι αδήριτη ανάγκη των καιρών τόσο για τη χώρα, όσο και για την Ευρώπη και τον κόσμο.

Είναι η απάντηση στο μαύρο με το οποίο προσπαθούν να γεμίσουν τη ζωή μας.

Ο Οδυσσέας ήθελε στο ταξίδι του για την Ιθάκη να φτάσει μαζί με τους συντρόφους του. Δεν το ενδιέφερε να φτάσει μόνος του, αλλά ήθελε να φτάσουν όλοι μαζί. Γι' αυτό καθεμία και καθένας μας πρέπει να κάνουμε και τις αναγκαίες προσωπικές αλλαγές ώστε να ενισχύσουμε τη δύναμη της συλλογικότητας. Δεν μπορεί να περιμένουμε μόνο από κάποιους άλλους. Έχουμε και την προσωπική μας ευθύνη.

Ο ελληνικός λαός αλλά και οι λαοί της Ευρώπης, στη διαχρονική πορεία τους για την Ιθάκη τους, αντιμετώπισαν πολλές φορές τις σειρήνες του φασισμού και του ναζισμού. Το ίδιο θα πράξουν και σε αυτή την ιστορική φάση προσπάθειας εκφασισμού των κοινωνιών. Και είναι σίγουρο ότι οι λαοί θα νικήσουν.

* Ο Κώστας Σκηνιώτης είναι ποιητής, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL