Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Περί οικουμενικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί οικουμενικής

Του Κωνσταντίνου Μ. Σκηνιώτη*

Μόλις πριν από λίγες μέρες ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε ότι είναι πρόθυμος και διαθέσιμος να συμμετέχει σε μια οικουμενική κυβέρνηση.

Στη δήλωση αυτή προέβη αυτοβούλως και ουσιαστικά χωρίς να ερωτηθεί.

Προκύπτουν ερωτήματα για τον σκοπό και τον χρόνο που έγινε αυτή η δήλωση.

Αναφορικά με τον χρόνο:

Ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας είναι για όλους φανερό ότι δίνει μια σκληρή διαπραγματευτική μάχη με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τη μάχη αυτή τη δίνει στη βάση της δημοκρατικής απόφασης και ψήφου του ελληνικού λαού, προτάσσοντας ως μείζον πολιτικό επιχείρημα ότι έχει νωπή την εκλογή του και την εντολή του λαού για υλοποίηση του κυβερνητικού του προγράμματος.

Προφανέστατα, λοιπόν, η έμμεση πρόταση για οικουμενική κυβέρνηση αυτή τη χρονική στιγμή γίνεται με στόχο την αποδυνάμωση της θέσης του σημερινού πρωθυπουργού.

Αναφορικά με τον σκοπό της δήλωσης:

Ποιο θα είναι άραγε το διακύβευμα της οικουμενικής κυβέρνησης για την οποία μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός;

Μήπως συντάσσεται με την προσπάθεια που η κάνει η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή για να προωθήσει τη νωπή εντολή του ελληνικού λαού για αποδέσμευση από τα Μνημόνια και για μη λήψη άλλων, πρόσθετων επιβαρυντικών μέτρων σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας;

Μήπως συμφωνεί με τον βίαιο, αντιδημοκρατικό κατά τα ευρωπαϊκά ήθη τρόπο, με τον οποίο η ευρωπαϊκή ελίτ πιέζει την ελληνική κυβέρνηση και επιδιώκει να πιέσει τον Έλληνα πρωθυπουργό;

Και εδώ οι απαντήσεις μοιάζουν να είναι προφανείς.

Θέλοντας και μη, όλοι θυμόμαστε την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός. Επρόκειτο για μια εκστρατεία που πρόθεση είχε να αποδυναμώσει, εκ των προτέρων, τη θέση της επερχόμενης κυβέρνησης.

Η δήλωση για συμμετοχή σε οικουμενική κυβέρνηση, τρεις μήνες μόλις μετά τη νωπή κοινοβουλευτική εντολή του ελληνικού λαού, στο μόνο που μπορεί να συμβάλει είναι στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της ευρωπαϊκής ελίτ, που τα τελευταία χρόνια προώθησε Μνημόνια που οδήγησαν στη δεινή αυτή πραγματικότητα τη χώρα και τους πολίτες. Ο λαός όμως έχει ήδη απαντήσει.

* Ο Κωνσταντίνος Μ. Σκηνιώτης είναι ποιητής, μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL