Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Να παραμείνουμε άνθρωποι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να παραμείνουμε άνθρωποι

Της Κατερίνας Ιγγλέζη*

Η Χαλκιδική είναι ένας τόπος που έχει έντονα βιώματα προσφυγιάς και ξενιτεμού. Έχουμε δεχθεί πρόσφυγες και μετανάστες. Έχουμε υπάρξει πρόσφυγες και μετανάστες.

Ένας τόπος, που η προσφυγιά είναι αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας και της ύπαρξής του, είναι αδιανόητο σήμερα να κλείνει τα μάτια στις καθημερινές τραγωδίες ανθρώπων που η συγκυρία τούς έβγαλε στον δρόμο της αναζήτησης ζωής. Και μιλάμε κυριολεκτικά για αναζήτηση μιας ευκαιρίας ζωής και επιβίωσης. Το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη δεν είναι ταξίδι αναψυχής. Είναι η έσχατη επιλογή γι' αυτούς τους ανθρώπους.

Όταν κρατάς σφιχταγκαλιασμένο το μωρό σου για να το προστατέψεις απ' τον πόλεμο που μαίνεται γύρω σου, δεν σκέφτεσαι να πας στην Ελλάδα για να κλέψεις τις δουλειές των ντόπιων. Όταν έχεις δώσει ό,τι έχεις και δεν έχεις για να εξασφαλίσεις μια θέση σ' ένα σαπιοκάραβο που μπορεί -μπορεί και όχι- να σε μεταφέρει ζωντανό σε μια άλλη γη, δεν το κάνεις για να δυσκολέψεις τη ζωή κάποιων άλλων. Όταν η ζωή ή ο θάνατός σου εξαρτάται από το αν θα ανέβεις σε μια βάρκα, δεν σκέφτεσαι αν έχεις τα χαρτιά που απαιτεί ο γραφειοκρατικός μηχανισμός.

Οι άνθρωποι που πνίγονται στα νερά της Μεσογείου, που στοιβιάζονται στα κρατητήρια, που ζητούν άσυλο είναι θύματα και όχι θύτες. Είναι θύματα των πολέμων και των κρίσεων, για τα οποία όλοι μας έχουμε μερίδιο ευθύνης. Είναι επίσης άνθρωποι. Ούτε αριθμοί, ούτε στατιστικές, ούτε μπαμπούλες. Είναι άνθρωποι, όπως εμείς. Όπως οι πρόσφυγες παπούδες μας, όπως τα παιδιά μας που έφυγαν μετανάστες.

Δεν θα είμαστε περισσότερο ασφαλείς αν κάποιοι από αυτούς δεν προφτάσουν να πατήσουν το πόδι τους στη γη μας ζωντανοί. Δεν θα είμαστε περισσότερο ευτυχισμένοι αν τους στοιβάζουμε σε κρατητήρια και γκέτο. Δεν θα είμαστε περισσότερο πολιτισμένοι αν τους καταδικάσουμε σε θάνατο επειδή μιλάνε άλλη γλώσσα ή πιστεύουν σε άλλο θεό ή το δέρμα τους έχει άλλο χρώμα. Θα είμαστε μόνο λιγότερο άνθρωποι.

* Η Κατερίνα Ιγγλέζη είναι βουλευτής Χαλκιδικής ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL