Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Στη Eurobank / Στη Eurobank: Σαν να μην άλλαξε τίποτε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη Eurobank / Στη Eurobank: Σαν να μην άλλαξε τίποτε

Η Eurobank ήταν πάντα γνωστή για τις πρακτικές της στον χώρο των τραπεζών, τόσο για την αντιμετώπιση των πελατών της όσο και για τις εργασιακές σχέσεις με το προσωπικό της. Ήταν η πρώτη τράπεζα που βομβάρδισε αφειδώς το καταναλωτικό κοινό με πιστωτικές κάρτες και εορτοδάνεια. Ήταν η πρώτη τράπεζα που εφάρμοσε το διευθυντικό δικαίωμα, παραβίασε το τραπεζικό ωράριο και δημιούργησε σχέσεις ανθρωποφαγίας στο προσωπικό της μετατρέποντας τους τραπεζοϋπαλλήλους σε πωλητές προϊόντων με ατομική στοχοθεσία. Στη συνέχεια οι υπόλοιπες διοικήσεις των τραπεζών ακολούθησαν την... πρωτοπόρο Eurobank.

Χθες η νέα διοίκηση των Καραμούζη - Καραβία υπέγραψε νέα τριετή επιχειρησιακή σύμβαση - κανονισμό προσωπικού με το εργοδοτικό σωματείο Union, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση -ούτε καν ενημέρωση- των υπολοίπων συλλόγων της τράπεζας, όπως είχε υποχρέωση. Για μια ακόμα φορά διαπραγματεύτηκε πίσω από «κλειστές πόρτες». Για μια ακόμα φορά συνεχίζεται η αγαστή σχέση εργοδοσίας - εργοδοτικού σωματείου.

Το περιεχόμενο της σύμβασης αποτελεί την επιτομή της αδιαφάνειας, της αναξιοκρατίας και του απόλυτου διευθυντικού δικαιώματος της εργοδοσίας.

Η Eurobank συνεχίζει να προκαλεί με λογικές και επιχειρηματικές πρακτικές του παρελθόντος, χωρίς να έχει καμία πρόθεση να λογοδοτήσει στον ελληνικό λαό. Η νέα διοίκηση δεν μπορεί να συνεχίζει τις ίδιες πρακτικές της «χρυσής εποχής» της πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα όταν ήταν ιδιωτική τράπεζα.

Ο βασικός της μέτοχος αφού οδήγησε την τράπεζα στα βράχια με τις επιχειρηματικές του πρακτικές, εξαφανίστηκε πριν από την ανακεφαλαιοποίησή της και ήταν η μοναδική τράπεζα που δεν συμμετείχε ούτε καν με το 10% στην ανακεφαλαιοποίησή της, όπως οι υπόλοιπες συστημικές. Σήμερα μπορεί να επικαλείται ότι είναι πάλι ιδιωτική τράπεζα, όμως έχει μεσολαβήσει η ανακεφαλαιοποίησή της από το Ελληνικό Δημόσιο με 11 δισ. ευρώ. Το Ελληνικό Δημόσιο εξακολουθεί, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να είναι ο βασικός της μέτοχος με 35%.

Επιπλέον, με την υπογραφή της νέας επιχειρησιακής, στάλθηκε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη νέα κυβέρνηση. Οι τραπεζίτες απαντούν στις προθέσεις για αλλαγή τοπίου στα εργασιακά και την ψήφιση ευνοϊκότερων διατάξεων πως στις τράπεζες ισχύει ο δικός τους νόμος. Στους μαζικότερους χώρους δουλειάς της χώρας αναγνωρίζουν ως μοναδικούς συνομιλητές τα εργοδοτικά μορφώματα, ενώ ταυτόχρονα επεκτείνουν τις μνημονιακές αντιλήψεις της αδιαφάνειας στις εργασιακές σχέσεις για άλλα τρία χρόνια.

Το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα, το οποίο έχει βασική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση της κοινωνίας, δεν μπορεί πλέον να είναι ανεξέλεγκτο. Ένα βιώσιμο τραπεζικό σύστημα προς όφελος της κοινωνίας προϋποθέτει καταρχήν διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων και κανονισμούς προσωπικού που να διασφαλίζουν την αξιοκρατία στους εργαζομένους του.

Συνδικαλιστές στην Eurobank - μέλη του ΣΥΡΙΖΑ:

Γιάννης Αναστασίου και Αντώνης Καββαδίας (μέλη της Ε.Γ. της ΟΤΟΕ), Νάγια Νικολάου και Ανδρέας Σκλάβαινας (μέλη του προεδρείου του Συλλόγου Εργαζομένων Τ.Τ.).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL