Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Κάτω στην κοιλάδα της σκιάς του θανάτου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Κάτω στην κοιλάδα της σκιάς του θανάτου

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ

Πριν από λίγες μέρες στα ξένα ΜΜΕ αναφέρθηκε μια δήλωση ερευνήτριας της αμερικανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας US Geological Survey και ο νους μου ταξίδεψε στους Λένιν, Κέυνς, Φρόυντ και... τον χρυσό της Χαλκιδικής. Το γιατί ακολουθεί.

Ο Λένιν πρώτα. Στο άρθρο του στην Πράβδα (Νο.251, 6-7/11/1921) «Η σημασία του χρυσού τώρα και ύστερα από την πλήρη νίκη του σοσιαλισμού» έγραφε: «Όταν βγούμε νικητές σε παγκόσμιο επίπεδο, νομίζω ότι θα χρησιμοποιήσουμε τον χρυσό για να φτιάξουμε δημόσια αποχωρητήρια στους δρόμους ορισμένων από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου. Αυτός θα είναι ο πιο 'σωστός' και διδακτικός τρόπος να χρησιμοποιείται ο χρυσός προς όφελος των γενεών που δεν έχουν ξεχάσει ότι για χάρη του χρυσού 10 εκατ. άνθρωποι σκοτώθηκαν και 30 εκατ. σακατεύτηκαν στον 'μεγάλο πόλεμο για την ελευθερία', εκείνον του 1914-18[...]».

Σειρά έχει ο Κέυνς. Στο «Πραγματεία περί Χρήματος» (1930) αναφέρεται, πλαγίως, επιδοκιμαστικά στη «Φροϋδική θεωρία περί της αγάπης του χρήματος, και ιδιαίτερα του χρυσού». Σύμφωνα με αυτή, η «ακράτεια εντέρου» της νηπιακής ηλικίας, ιδίως όταν αργεί να ξεπεραστεί, μετουσιώνεται ως επανάκτηση στην ενήλικη ζωή του ατόμου με το ένστικτο της αποταμίευσης και της απόλαυσης του χρήματος / χρυσού.

Περί της ερευνήτριας τώρα. Η πρόσφατη ανακοίνωση αφορά τη μελέτη στην οποία συμμετείχε και η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ιζήματα ανθρώπινων περιττωμάτων που συλλέγονται από το αποχετευτικό δίκτυο περιέχουν πολύτιμα μέταλλα (χρυσό, ασήμι, πλατίνα κ.λπ.) σε τέτοιες ποσότητες ώστε μπορούν να θεωρηθούν εμπορικά εκμεταλλεύσιμες (μέταλλα και εκ-μετάλλευση, σύμπτωση τι πιο τυχαία!). Επιπλέον, με τη μέθοδο αυτή, θα περιοριστεί σημαντικά η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τη διαφυγή βλαβερών ουσιών (π.χ. αρσενικού) που χρησιμοποιούνται για την απόληψη των μετάλλων από τους βραχώδεις σχηματισμούς ή άλλων τοξικών ουσιών του αποχετευτικού υλικού που τελικά θάβονται ή καίγονται.

Το ποίημα «El Dorado» του Έντγκαρ Άλλαν Πόε. Αυτό παραπέμπει, μεταφορικά, στον ομώνυμο θρύλο των ισπανικών κατακτήσεων της Νότιας Αμερικής. Στην τελευταία στροφή το φάντασμα ενός προσκυνητή απαντάει στον έφιππο ιππότη (διπλασιάστηκαν οι λεκτικές αλληλουχίες!) που τον έχει προηγουμένως ρωτήσει πού μπορεί να βρίσκεται το El Dorado: «Προχώρα με το άλογό σου κάτω στην κοιλάδα της σκιάς αν ψάχνεις το El Dorado». Ο Πόε μπορεί να είχε υπόψη του τον 23ο ψαλμό του Δαβίδ, όπου «Εάν γαρ και πορευθώ εν κοιλάδι σκιάς θανάτου ου φοβηθήσομαι κακά, ότι συ μετ' εμού ει, η ράβδος σου και η βακτηρία σου, αυταί με παρηγορούσιν...». Σίγουρα δεν μπορούσε να προβλέψει ότι τα μεταλλεία χρυσού της Eldorado Gold στη Χαλκιδική θα δημιουργούσαν μια «κοιλάδα σκιάς θανάτου» στην ευρύτερη περιοχή και ότι η χρήση των ράβδων και των βακτηριών, στην πιο τεχνολογικά προηγμένη μορφή τους, κάθε άλλο παρά παρηγορητικά θα είχαν λειτουργήσει.

Τέλος, στη γλώσσα Νahuatl των Αζτέκων τoυ κεντρικού Μεξικού η λέξη περίττωμα είναι cuitlatl και η λέξη θεός είναι teotl, ενώ η λέξη χρυσός αποδίδεται ως teocuitlatl. Επομένως, σ' αυτή τη γλώσσα, της οποίας διάφορες παραλλαγές μιλούν περίπου 1,5 εκατ. άνθρωποι, ο χρυσός επακριβώς σημαίνει «θεϊκά περιττώματα». Όπως είναι γνωστό, στην εποχή μας η θρησκεία από τα επουράνια ύψη έχει χειραφετηθεί στην επίγεια εκκοσμικευμένη εκδοχή της ως λατρεία του χρήματος. Τώρα, όπως φαίνεται, η εκμετάλλευση μπορεί να γίνει και από τα ανθρώπινα περιττώματα ικανοποιώντας έτσι την εικασία Φρόυντ / Κέυνς για το «σύμπλεγμα χρυσού / χρήματος και εδρικού ερωτισμού».

Έτσι λοιπόν κλείνει ο κύκλος «χρυσός - Λένιν - Φρόυντ». Το El Dorado (Helldorado) της Χαλκιδικής πότε θα κλείσει;

ΥΓ.: Ένα κοσμηματοπωλείο στο Χόνγκ Κόνγκ, το "Golden House", με την αγορά εμπορεύματος τουλάχιστον 200 δολαρίων διαθέτει πρόσβαση στις τουαλέτες από χρυσό, που η κάθε μια κόστισε περίπου 5 εκατ. δολάρια. Οι τουαλέτες που είχε φανταστεί ο Λένιν με την επικράτηση του σοσιαλισμού, φυσικά, ήταν δημόσιες. Μιας και ώς τις μέρες μας κάτι τέτοιο δεν έχει επιτευχθεί, το καπιταλιστικό σύστημα εφαρμόζει τη λενινιστική ιδέα σε ιδιωτική βάση (αυτό θα πει market - leninism) και την προορίζει για τους Κινέζους νεόπλουτους που είχαν γαλουχηθεί, πάλαι ποτέ, με τις αρχές του marxism - leninism!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL