Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Σε εξέλιξη η αντεπίθεση για την αποδόμηση της κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε εξέλιξη η αντεπίθεση για την αποδόμηση της κυβέρνησης

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΥ*

Έκλεισαν μόλις δύο μήνες από τις εκλογές και οι δυνάμεις του μνημονιακού μπλοκ συνεπικουρούμενες από τα εγχώρια και ευρωπαϊκά στηρίγματά τους, δείχνουν καθημερινά την επιδίωξή τους για γρήγορη αποδόμηση της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αφού δεν μπόρεσαν να πετύχουν τον πρώτο στόχο τους που ήταν η γρήγορη "αριστερή παρένθεση" μέσω των ασφυκτικών χρονικών ορίων που είχαν σχεδιάσει μέχρι τις 28.2 αξιοποιώντας το δήθεν αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων, τώρα έχουν αρχίσει άλλες μεθόδους καθημερινής δολιοφθοράς και φθοράς της κυβέρνησης και της πολιτικής της.

Αξιοποιώντας τη μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ που αποτελούν την εμπροσθοφυλακή της αντεπίθεσης, προσπαθούν μέσω του σχεδόν ανέπαφου κρατικού μηχανισμού, αλλά και της πλειοψηφίας των αιρετών της αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού, να μεταφέρουν όλες τις ευθύνες για τα άλυτα προβλήματα και τα τεράστια αδιέξοδα που οι ίδιοι δημιούργησαν, στις πλάτες της σημερινής κυβέρνησης εκθέτοντάς την στα μεγάλα στρώματα του ελληνικού λαού, που υφίστανται τις επιπτώσεις.

Με τη μεθοδολογία αυτή επιδιώκουν να αναχαιτίσουν την ευρεία στήριξη που απολαμβάνει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια να τη μετατρέψουν σε δυσαρέσκεια και σε βαθμιαία αντιπαράθεση.

Αυτές τις μέρες πέραν από την υπόθεση Κατρούγκαλου που στοχεύει σε ευθεία αμφισβήτηση του ηθικού πλεονεκτήματος των στελεχών της κυβέρνησης, εξελίσσονται σε διάφορους χώρους και τομείς της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής, ποικίλες δράσεις και αποφάσεις που μετατρέπουν την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής σε πορεία μέσα σε ναρκοπέδιο.

Μόνο από τη δική μας εμπειρία στο νησιωτικό χώρο, έχω να μεταφέρω ενδεικτικά τα παρακάτω παραδείγματα:

Ζήτημα πρώτο, στην ακτοπλοΐα εξελίσσεται μια κατάσταση κατάρρευσης των υπερχρεωμένων εταιρειών που οδηγεί και στις δικαιολογημένες αντιδράσεις των απλήρωτων επί μήνες ναυτεργατών, με αποτέλεσμα την αποδρομολόγηση πλοίων με ό,τι αυτό σημαίνει για μια σειρά νησιά και τους χιλιάδες κατοίκους τους, που αποκόβονται μέσα στο καταχείμωνο από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ζήτημα δεύτερο, το ΚΕΑΟ, λόγω της αθέτησης υλοποίησης του προηγούμενου διακανονισμού για την αποπληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών εκ μέρους της διοίκησης του Νεωρίου Σύρου, επιβάλλει την κατάσχεση όλων των λογαριασμών της επιχείρησης, με αποτέλεσμα η όποια ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα που πράγματι υπάρχει, να κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα και το ναυπηγείο να οδηγηθεί σε λουκέτο, με προφανείς στόχους τους 300 - 400 εργαζόμενους, αλλά και όλη την οικονομική δραστηριότητα της Σύρου.

Ζήτημα τρίτο, επιχειρείται το ιστορικό υποκατάστημα του ΙΚΑ στη Μήλο να κλείσει και να μετατραπεί σε γραφείο κοινωνικής ασφάλισης, υλοποιώντας τις προ δύο ετών ειλημμένες αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ζήτημα τέταρτο, η κατάσταση στον χώρο της δημόσιας υγείας στα νησιά, με δεδομένη την οικονομική στενότητα και τις απαιτούμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, επιδεινώνεται.

Πέμπτο, έκτο, έβδομο κ.λπ., η δυνατότητα εξαίρεσης της υποχρέωσης εγκατάστασης δορυφορικών μηχανημάτων σε παράκτιους αλιείς, όπως προβλέπει και ο ευρωπαϊκός κανονισμός, ούτε καν εξετάζεται γιατί η αρμόδια διεύθυνση αλιείας του υπουργείου επιμένει για άγνωστους λόγους στην εφαρμογή του, αποφάσεις διοικητικού χαρακτήρα, όπως η τοποθέτηση του διευθυντή στη σχολή Μαρμαρογλυπτικής της Τήνου μπλέκουν αδικαιολόγητα στα γρανάζια κάποιας γραφειοκρατίας, αλλαγές πολιτικών προσώπων άμεσα εμπλεκόμενων με τις προηγούμενες μνημονιακές πολιτικές, καθυστερούν χαρακτηριστικά... και όλα αυτά δημιουργούν συνθήκες μιας αγωνιώδους αναμονής και δυσφορίας σε ευρέα λαϊκά στρώματα, που συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνηση, αγωνιούν δε και επείγονται να δουν χειροπιαστές λύσεις.

Όλη αυτή η κατάσταση μαζί με τον συνεχώς επανερχόμενο κίνδυνο για αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ στο Αιγαίο, που κάποια κέντρα τον ανατροφοδοτούν, έχουν αρχίσει και δημιουργούν ρωγμές αναξιοπιστίας, που σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αφήσουμε να διευρυνθούν.

Γνωρίζαμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα τιτάνιο έργο, αλλά τώρα πρέπει να βιαστούμε. Οι απλές υπουργικές αποφάσεις που δεν χρειάζονται κοινοβουλευτική επικύρωση, είναι ένα απλό εργαλείο που δεν πρέπει να το αφήσουμε ανεκμετάλλευτο. Επίσης η υπαλληλική ιεραρχία στον βαθμό που εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα, δεν είναι δυνατόν στο όνομα της δημοκρατικότητας να παραμένει ανέπαφη και να συνεχίσει να μας διαβρώνει. Και δεν αναφέρομαι σε αποφάσεις με βάση κομματικά κριτήρια, αντίθετα θεωρώ ότι υπάρχουν πανάξιοι και έντιμοι άνθρωποι και στην υπαλληλική ιεραρχία. Αναφέρομαι όμως σε εκείνους τους ανθρώπους που συστηματικά υπονομεύουν με τον τρόπο τους το κυβερνητικό έργο. Όλα τα θέματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με νομοθετικές πρωτοβουλίες. Όμως σύντροφοι γρηγορείτε, πρέπει να δράσουμε πριν μας φάει το τέρας...

* Ο Νίκος Συρμαλένιος είναι βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL