Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
«Λαός και Κολωνάκι» είναι το ίδιο;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Λαός και Κολωνάκι» είναι το ίδιο;

Του Κώστα Ζαχαριάδη*

Τελικά, ποιο είναι το αριστερό ύφος και ήθος στην εξουσία; Σε τι διαφέρει η αριστερή συμμετοχή στην κυβέρνηση από τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.;

Για ποιο λόγο θέτω αυτό το ερώτημα; Απλώς διότι ορισμένα παπαγαλάκια του συστήματος επιμένουν ότι άλλαξαν πρόσωπα, αλλά η πολιτική ουσία παραμένει. Το ίδιο λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Αντώνη Σαμαρά, το ίδιο ο Γιάννης Δραγασάκης με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το ίδιο ο Γιώργος Σταθάκης με τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο Βαρουφάκης με τον «Τσάρο» Χαρδούβελη, ο Τσακαλώτος με τον Παπακωνσταντίνου, ο Κατρούγκαλος με τον Βορίδη; Σε λίγο θα μας πουν ότι ίδια είναι η Κυψέλη με την Κηφισιά, ίδια η BMW των 750.000 ευρώ με τα Skoda, ίδιοι οι αγωνιστές με τους ακροδεξιούς.

Ας μιλήσουμε λοιπόν ανοιχτά: Αυτοί που νιώθουν τους θρόνους τους να τρίζουν, θέλουν να απαξιώσουν πολιτικά και ηθικά την κυβέρνηση. Έχουν στοχοποιήσει επιμέρους κυβερνητικά στελέχη και προσπαθούν να τα πλήξουν. Τον Γιάνη Βαρουφάκη γιατί, λέει, δίνει πολλές συνεντεύξεις, τη Νάντια Βαλαβάνη γιατί, λέει, έχει κάποια από τα χρήματά της στο εξωτερικό, τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο γιατί, λέει, θέλει να αποφυλακίσει τον Σάββα Ξηρό, τον Γιώργο Κατρούγκαλο γιατί ασκούσε το επάγγελμά του πριν γίνει υπουργός, τον Αλέξη Τσίπρα γιατί... κάτι θα έχουν πει και για τον Τσίπρα... Η αλήθεια ή τέλος πάντων το τι ακριβώς ισχύει για όλα τα πιο πάνω έχει ειπωθεί (χωρίς πάντα να «φιλοξενηθεί» σε όλα τα ΜΜΕ)...

Δεν ισχυριζόμαστε ότι όλα τα κάνουμε σωστά, δεν ισχυριζόμαστε ότι έχουμε όλες τις λύσεις, δεν διεκδικούμε να είμαστε εκτός κριτικής των ΜΜΕ.

Όμως δικαιούμαστε να είμαστε καχύποπτοι όταν περνά στα ψιλά η αποκάλυψη ότι η προηγούμενη κυβέρνηση «έπεσε έξω» στον προϋπολογισμό και μας άφησε μια «τρύπα» 2 δισ. ευρώ. Δικαιούμαστε να είμαστε καχύποπτοι όταν δυσκολευόμαστε να βρούμε στις ειδήσεις την εξέλιξη των υποθέσεων Siemens και εξοπλισμών... Δικαιούμαστε να είμαστε καχύποπτοι όταν «καταπίνουν την κάμηλον και διυλίζουν τον κώνωπα».

Ας δούμε και ορισμένα ακόμη χαρακτηριστικά στοιχεία από την προσπάθεια αποδόμησης της κυβέρνησης: Όταν έγινε η κλήρωση για τα βουλευτικά αυτοκίνητα, αρχικά μας είπαν ότι σχεδόν όλοι οι νέοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πήραν αυτοκίνητο. Το ότι σχεδόν οι μισοί από αυτούς το αρνήθηκαν, ακόμα ψάχνω να το διαβάσω... Επίσης, ακόμα ψάχνω να βρω την είδηση ότι στη μνημονιακή Ελλάδα οι φτωχότεροι επιβαρύνθηκαν με φόρους κατά 337% περισσότερο, ενώ οι πλούσιοι κατά 9%.

Ωραία λοιπόν: Οι «άλλοι» είναι κακοί, είναι «παλιοχαρακτήρες», θέλουν να διαβάλουν τη κυβέρνηση και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς όμως τι κάνουμε για να αποδείξουμε ότι διαφέρουμε; Ας δούμε ορισμένες αποδείξεις:

- Πρώτον, προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς με όσα λέγαμε προεκλογικά. Προσπαθούμε να υλοποιήσουμε μετεκλογικά όσα λέγαμε πριν τις 25 Ιανουαρίου.

- Δεύτερον, το πρώτο νομοσχέδιο που ψήφισε αυτή η κυβέρνηση αφορά στην ανθρωπιστική κρίση και στη μέριμνα για τους συνανθρώπους μας που αδυνατούν να τραφούν, να στεγαστούν, να έχουν ρεύμα στο σπίτι τους. Το ψηφίσαμε μάλιστα παρά τις απειλές του αξιωματούχου της ΕΕ Ντέκλαν Κοστέλο ότι πρόκειται για «μονομερή ενέργεια»!

- Τρίτον, η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις 100 δόσεις. Μια ακόμη έμπρακτη απόδειξη ότι αυτή η κυβέρνηση θέτει τον άνθρωπο πάνω από τους αριθμούς και προσπαθεί να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα του πιο αδύνατου τμήματος των πολιτών.

-Τέταρτον, το ότι αυτή η κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί την κυβερνητική εξουσία σαν «ιδιωτικό μαγαζάκι». Δεν κάνει ρουσφέτια, δεν βολεύει φίλους, δεν μοιράζει σε «ημετέρους» το δημόσιο χρήμα.

-Τέλος, αυτή η κυβέρνηση δίνει μάχη για να βελτιώσει την καθημερινότητα του πολίτη. Ίσως αυτό μάλιστα να είναι το δυσκολότερο όλων. Το να κάνουμε τον δημόσιο τομέα να διευκολύνει τον πολίτη και όχι να τον τυραννά...

Η κυβέρνηση αυτή βεβαίως δεν έχει προλάβει στους πρώτους δύο μήνες να κάνει όσα θέλει. Πολύ περισσότερο που ταυτοχρόνως έχει σε εξέλιξη και την πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας και βρισκόμαστε στα όρια εξάντλησης κάθε ρευστότητας. Μπορούμε όμως να υποσχεθούμε ότι κάθε μέρα (μέχρι το τέλος της τετραετίας που θα κάνουμε απολογισμό) θα παίρνουμε θετικά μέτρα για τη χώρα και τους πολίτες. Κάθε μέρα θα βελτιωνόμαστε και εμείς (το χρειαζόμαστε...), κάθε μέρα θα μαθαίνουμε όλο και καλύτερα την «τεχνική της αριστερής διακυβέρνησης», έτσι ώστε στο τέλος να είμαστε πολύ περήφανοι που υπηρετήσαμε το σύνολο των Ελλήνων...

* O Κώστας Ζαχαριάδης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL