Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Περί των συνεντεύξεων Βαρουφάκη και άλλα τινά εμπριμέ...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί των συνεντεύξεων Βαρουφάκη και άλλα τινά εμπριμέ...

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ*

Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση δίνει σκληρή μάχη για να πετύχει τη στροφή στην πορεία της χώρας και να σταματήσει το αδιέξοδο μαρτύριο του Σίσυφου που έχει βυθίσει τη χώρα και τον λαό στη φτώχεια. Σ' αυτή τη μάχη έχει απέναντί της τους πιο αντιδραστικούς κύκλους της Ευρώπης και τα συμφέροντα των αγορών και του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και τις ομογάλακτες με τη Δεξιά της Γερμανίας κυβερνήσεις Ισπανίας, Πορτογαλίας, όπως και τους δορυφόρους Ολλανδία, Φινλανδία κ.λπ. Στην ουσία, είναι μόνη απέναντι σε όλους. Έχει όμως και σκληρό εσωτερικό μέτωπο τόσο από το μνημονιακό πρώην κυβερνητικό μέτωπο που προσδοκά στην αριστερή παρένθεση όσο και από τους Έλληνες ολιγάρχες και μεγαλοεργολάβους που λυμαίνονται τη χώρα. Το ίδιο κατεστημένο που τρώει τις σάρκες της χώρας από τη σύσταση του ελληνικού κράτους έως σήμερα.

Κύριος μοχλός (αλλά όχι και μοναδικός) στη χειραγώγηση της κοινής γνώμης και την αντιστροφή τής εξαιρετικά υψηλής αποδοχής της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Έτσι βλέπουμε σήμερα το σύνολο (με ελάχιστες εξαιρέσεις) των ΜΜΕ σε καθημερινή βάση και τελείως απερίφραστα να αποτελούν την αιχμή του δόρατος της αντιπολίτευσης στην πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση.

Το 80% των «ειδήσεων» αποτελούν οι ανησυχίες των αγορών, οι δηλώσεις Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ κ.λπ. στο πλαίσιο μιας «αντικειμενικής» προβολής όλων των ειδήσεων στο στυλ «δεν το λέμε εμείς, η 'Bild' γράφει».

Έτσι αποκτά μεγάλη βαρύτητα η ενημέρωση του λαού για τις κυβερνητικές θέσεις ως του μόνου παράγοντα στήριξής της. Ο μόνος τρόπος που έχει σήμερα η κυβέρνηση να ακουστεί και η δική της φωνή είναι οι παρεμβάσεις στα τηλεοπτικά πάνελ και οι συνεντεύξεις στα ΜΜΕ, τόσο στα «δικά μας» όσο και σ' αυτά των άλλων χωρών.

Τούτων δοθέντων, θεωρώ πολύ θετικό το γεγονός ότι Γ. Βαρουφάκης, αξιοποιώντας τις επαφές του εδώ και έξω, και τις αναμφισβήτητες επικοινωνιακές του ικανότητες, προσπαθεί να κάνει κατανοητό το τι επιδιώκει η κυβέρνηση στην παρούσα (και όχι μόνο) φάση των διαπραγματεύσεων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το μένος και η προσπάθεια αποδόμησης του Γ. Βαρουφάκη που καταβάλλουν ντόπια και ξένα κέντρα και οι επιθέσεις εναντίον του ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο, θεωρώντας -και σωστά- ότι αυτός είναι η αιχμή του δόρατος της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων.

Αυτό που καλά κατανοούν τα ελληνικά και ξένα φερέφωνα αυτών που θέλουν να ξαναστείλουν τη χώρα πίσω στα «μέιλ Χαρδούβελη», ακυρώνοντας ουσιαστικά και τυπικά τη λαϊκή εντολή που δόθηκε στις 25 Ιανουαρίου, δυστυχώς φαίνεται να μην το κατανοούν αρκετοί από τους αριστερούς υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και αρθρογράφοι της "Αυγής".

Ας αφήσουμε στην άκρη την άδικη γκρίνια και ας καταλάβουμε ότι στον πόλεμο που δίνει η κυβέρνηση για το κοινό καλό θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα. Και η Αριστερά επιτέλους θα πρέπει να καταλάβει ότι η σεμνοτυφία διαφέρει από τη σεμνότητα.

* Ο Ανδρέας Αγγελόπουλος είναι μέλος Ο.Μ. Κέντρου Θεσσαλονίκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL