Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Δικαιοσύνη, όχι Εθνικισμός!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δικαιοσύνη, όχι Εθνικισμός!

Του Θέμη Δημητρακόπουλου*

Η επανασύσταση και άμεση δραστηριοποίηση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τις γερμανικές επανορθώσεις είναι μια ιστορική πράξη ευθύνης απέναντι στην Ιστορία και συνεπώς απέναντι στο παρόν και το μέλλον της χώρας - και της Ευρώπης.

Μακριά από αντιλήψεις, συντηρητικές έως αντιδραστικές στην ουσία τους, περί προπατορικού αμαρτήματος και κληρονομικής ενοχής, η Ελλάδα απαιτεί από το γερμανικό κράτος, ως ιστορική οντότητα και συνέχεια, την αναγνώριση και την οφειλόμενη τακτοποίηση της τεράστιας οικονομικής καταστροφής που υπέστη η χώρα εξαιτίας της ναζιστικής θηριωδίας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς είναι πολιτικά, ηθικά, νομικά και ιστορικά.
Χαρακτηρισμοί της σημερινής γερμανικής ηγεσίας ως συνέχειας του καθεστώτος των ναζί είναι τουλάχιστον ανιστόρητες. Θυμίζω μόνο πως τη Γερμανία κυβέρνησαν μετά τον Β' Παγκόσμιο και σοσιαλδημοκράτες του αναστήματος ενός Βίλι Μπραντ, διαπρύσιου και καταδιωχθέντος πολέμιου των ναζί.

Τα εγκλήματα των ναζί προφανώς και δεν παραγράφονται από την Ιστορία και τη συλλογική ευρωπαϊκή και παγκόσμια Μνήμη, ωστόσο ο σημερινός γερμανικός λαός δεν έχει την υποχρέωση να απολογείται εσαεί, ελέω της ιστορικά και λογικά αστήρικτης και ηθικά απαράδεκτης θεωρίας περί κληρονομικής ενοχής.

Καμιά συλλογική ενοχή, λοιπόν, για τα εγκλήματα των προγόνων τους δεν καταλογίζουμε στους σημερινούς Γερμανούς: σεβασμό της ιστορίας και απόδοση Δικαιοσύνης, αυτό και μόνον απαιτούμε.

Η δε προσωποποιημένη αντιπαράθεση με τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε νοουμένων ως οιονεί ''τεράτων'', που αρνούνται το δίκαιο των ελληνικών θέσεων, όχι μόνο δεν βοηθά πουθενά, αλλά αποδυναμώνει την ισχυρή και έλλογη νομική και ηθική βάση των επιχειρημάτων μας για τη συγκεκριμένη σπουδαία υπόθεση, υποβιβάζοντάς τη στο επίπεδο μιας συναισθηματικά φορτισμένης καρικατούρας της Ιστορίας.

Άλλωστε η διεκδίκηση προμηνύεται μακροχρόνια και τίποτα δεν εγγυάται πως και στην επόμενη φάση της πρωθυπουργός της Γερμανίας θα είναι η Μέρκελ και υπουργός Οικονομικών ο Σόιμπλε.

Επομένως η όποια προσωποποίηση της αντιπαράθεσης είναι πολιτικά και νομικά άστοχη. Το δίκαιο είναι με το μέρος της χώρας μας και οι ελληνικές κυβερνήσεις όφειλαν και οφείλουν να το διεκδικήσουν μέχρι τέλους.

Είναι θέμα Δικαιοσύνης, πάνω απ' όλα. Δικαιοσύνης, όχι εθνικισμού!

Χωρίς εμπάθεια, χωρίς άχρηστες εθνικοπατριωτικές φανφάρες που θυμίζουν άλλες εποχές, χωρίς απολίτικο συναισθηματισμό, χωρίς ατελέσφορες, μισαλλόδοξες μεταχρονολογήσεις των ιστορικών ενοχών.

* Ο Θέμης Δημητρακόπουλος είναι συγγραφέας, πολιτικός επιστήμονας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL