Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Το πρώτο λιθαράκι της ανασυγκρότησης και της κοινωνικής συνοχής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το πρώτο λιθαράκι της ανασυγκρότησης και της κοινωνικής συνοχής

Του Κώστα Ζαχαριάδη*

Θεατρική φάρσα θυμίζουν ώρες - ώρες οι συμπεριφορές Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση κατέθεσε ένα νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Το γνωρίζουμε όλοι. Είναι το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης, η πρώτη προσπάθεια να βελτιωθεί, έστω και λίγο, η ζωή όσων είδαν να τίθενται στο κοινωνικό περιθώριο λόγω των μνημονιακών πολιτικών της τελευταίας πενταετίας.

Προσέξτε τις αντιδράσεις από τα κόμματα της προηγούμενης συγκυβέρνησης. Σήμερα η Ν.Δ. λέει ότι «Η κυβέρνηση εξαγγέλλει κοινωνικά μέτρα που η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά είχε νομοθετήσει και είχε εντάξει στον τρέχοντα προϋπολογισμό».

Όμως τον Σεπτέμβριο του 2014, λίγο μετά τις εξαγγελία του προγράμματος της Θεσσαλονίκης από τον Αλέξη Τσίπρα, το οικονομικό επιτελείο της (τότε) κυβέρνησης κοστολογούσε στα 27,2 δισεκατομμύρια ευρώ την υλοποίηση των μέτρων και εκτιμούσε ότι οι εξαγγελίες της (τότε) αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αυξήσουν το έλλειμμα κατά 15 μονάδες... Κατέληγε μάλιστα στο συμπέρασμα ότι «η ανεργία θα αρχίσει πάλι να αυξάνεται και η νεολαία θα αναζητεί με ακόμα μεγαλύτερη σπουδή την τύχη της στο εξωτερικό. Οι προοπτικές της χώρας θα επιδεινωθούν»...

Όσο για την τότε κυβερνητική εκπρόσωπο (αξέχαστη...) τη Σοφία Βούλτεψη, τη θυμόμαστε να λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει κρυφή ατζέντα που αποκαλύφθηκε στη ΔΕΘ»...

Σε ανάλογο κλίμα και το ΠΑΣΟΚ: Σήμερα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «παίζει με τον πόνο και τα προβλήματα των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, επιχειρώντας να πουλήσει τα 'φύκια' του σχεδίου νόμου της για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ως 'μεταξωτές κορδέλες'». Τον Σεπτέμβριο του 2014 όμως και το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» ως «παροχολογία».

Το πιο αστείο είναι ότι ορισμένα στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ σε δηλώσεις τους υποστηρίζουν ότι τελικά θα υπερψηφίσουν τα συγκεκριμένα μέτρα που κατήγγειλαν πριν λίγους μήνες ως καταστροφικά...

Ας είμαστε σαφείς: Όσο η κυβέρνηση όχι μόνο δεν καταρρέει, αλλά όλο και περισσότερο αποδεικνύει ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα και στο εξωτερικό, και στο εσωτερικό, τόσο θα σκυλιάζουν όσοι νιώθουν ότι απειλούνται τα παντοειδή προνόμιά τους. Όσο η κοινωνία συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση διότι βλέπει επιτέλους κάποια χειροπιαστά θετικά μέτρα για να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών, τόσο η διαπλοκή και η πολιτική τους εκπροσώπηση θα αντιδρούν.

Δυστυχώς γι' αυτούς, όμως, τα δελτία των 8 τα βλέπουν όλο και λιγότεροι, τα εμπιστεύονται όλο και λιγότεροι.

Η δική μας δουλειά είναι να είμαστε συνεπείς με όσα λέγαμε προεκλογικά. Η δική μας δουλειά είναι να αγωνιζόμαστε για να βελτιώνουμε καθημερινά τη ζωή των πολιτών, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων. Η δική μας δουλειά είναι να οδηγήσουμε τη χώρα στην ανάπτυξη και την ευημερία.

Και θα το κάνουμε...

* Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL