Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Ένας συνηθισμένος πολίτης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένας συνηθισμένος πολίτης

Του Λευτέρη ΚΑΠΩΝΗ

Αυτό που λέω, σύντροφοι, είναι: Ας αφήσουμε την κυβέρνηση να κάνει τη δουλειά της. Διαφωνούμε σε κάτι; Καιρός του σπείρειν, καιρός του θερίζειν. Το καλοκαίρι θα κάνουμε ταμείο. Δεν μπορούμε, όμως, στη μέση της μάχης να αμφισβητούμε. Κανείς δεν έχει ακαταμάχητο τεκμήριο αγωνιστικότητας έναντι κανενός. Η μεγάλη υποστήριξη του ελληνικού λαού στην κυβέρνηση δείχνει μεγαλύτερη ωριμότητα από τη στάση πολλών αγωνιστών. Η διαπραγμάτευση που γίνεται είναι μέσα στο πλαίσιο της εντολής που έχουμε λάβει. Πού θα οδηγηθούμε; Γι' αυτό είμαστε εδώ, για τα δύσκολα. Δεν μπορούμε, όμως, να ζητάμε από την κυβέρνηση να μείνει στην Ευρωζώνη χωρίς να κάνει υποχωρήσεις.

Καταφέραμε να κάνουμε το ελληνικό πρόβλημα ευρωπαϊκό. Το καταφέραμε. Οι τεχνοκράτες θέλουν να το αντιμετωπίζουν ως πρόβλημα αριθμών. Όσο περνάει ο καιρός η πολιτική θα κερδίζει έδαφος. Μέχρι τώρα ήταν απαγορευμένη. Το φθινόπωρο έρχονται εκλογές στην Ισπανία...

Η ρητή εντολή για λύση μέσα στο ευρώ προϋποθέτει μακρά πορεία πολιτικών συγκρούσεων μέχρι την τελική νίκη, η οποία θα έρθει γιατί είναι λογική και δίκαιη. Αυτός ο πόλεμος θέλει γερά νεύρα. Η ρήξη είναι ηρωική και εύκολη, όμως για να την επιχειρήσεις πρέπει να έχεις εξαντλήσει όλα τα μέσα και να έχει πεισθεί ο ελληνικός λαός πως αυτός είναι ο δρόμος. Δεν έχω αντίρρηση να το κάνουμε Κούγκι. Και Μεσολόγγι, αν απειληθεί η υπόσταση της χώρας μας. Όμως αυτό είναι το ακραίο δίλημμα.

Πριν φθάσουμε, όμως, στην ηρωική έξοδο "εδώθε με τους αδελφούς και κείθε με τον χάρο", πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι και να δουλέψουμε. Να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στον δρόμο που έχουμε επιλέξει. Κι ας σταματήσουν οι εκπρόσωποί μας να γίνονται τηλεπερσόνες. Δεν βοηθάει σε τίποτε. Ούτε τους ίδιους. Η βιομηχανία της εντύπωσης χρειάζεται διαρκώς πρόσωπα για κατανάλωση, δεν χρειάζεται να την τροφοδοτούμε. Αν έχουμε να πούμε κάτι ουσιαστικό, να το πούμε. Όμως η ατζέντα των δημοσιογράφων είναι εναντίον μας, όπως και η δημιουργική ασάφεια. Γιατί το κύριο επιχείρημα του καταρρέοντος συστήματος είναι πως όλοι είμαστε ίδιοι και η ατζέντα τους βραχυπρόθεσμα επικεντρώνεται σ' αυτά που μας δυσκολεύουν. Η στρατηγική δεν τους απασχολεί, παρά μόνον το τρέχον.

Ας γίνουμε πιο δωρικοί και αποφασιστικοί σ' αυτά που άμεσα μπορούμε να κάνουμε. Εξεταστική επιτροπή για το Μνημόνιο και χτύπημα της διαπλοκής. Ο πόλεμος στο εσωτερικό θα μας βοηθήσει να κερδίσουμε τον πόλεμο στο εξωτερικό, γιατί θα νομιμοποιήσει την κυβέρνηση και θα συσπειρώσει τον λαό γύρω της. Αυτά και καλή άνοιξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL