Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Ρομά και Εβραίοι στο στόχαστρο του ελληνικού εθνικισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρομά και Εβραίοι στο στόχαστρο του ελληνικού εθνικισμού

Είναι γνωστό ότι η Χρυσή Αυγή και γενικά οι Έλληνες εθνικιστές αντιμετωπίζουν τους Ρομά (Τσιγγάνους) ως μιάσματα, και όχι ως ισότιμους Έλληνες πολίτες, αφού αρνούνται το δικαίωμά τους στην πολιτιστική ιδιαιτερότητα. Οι επιθέσεις των φασιστών και της αστυνομίας σε καταυλισμούς τσιγγάνων είναι επαναλαμβανόμενο φαινόμενο και είναι χαρακτηριστικό ότι γι' αυτές σχεδόν κανένας λευκός δεν δικάζεται και δεν τιμωρείται, ενώ αντιθέτως οι φυλακές είναι γεμάτες από Τσιγγάνους που συνήθως καταδικάζονται με υπέρμετρη αυστηρότητα γιατί υπέπεσαν σε μικροαδικήματα, μην έχοντας άλλη διέξοδο για την επιβίωση, τη δική τους και των οικογενειών τους.

Όσο για τα παιδιά των Τσιγγάνων, όχι μόνο στερούνται το δικαίωμα να διδαχτούν τη μητρική τους γλώσσα αλλά και το δικαίωμα να διδαχτούν οτιδήποτε, γιατί η παρουσία τους στα δημόσια σχολεία τα καθιστά στόχους των άλλων Ελλήνων μαθητών και των γονέων τους κι έτσι η φοίτησή τους γίνεται ελλιπής, ακανόνιστη και διακόπτεται αρκετά γρήγορα. Ελάχιστα είναι τα Τσιγγανάκια που φτάνουν στο γυμνάσιο, και ακόμη πιο λίγα όσα φτάνουν στο λύκειο, λόγω του απύθμενου ρατσισμού που υφίστανται από τους μη Τσιγγάνους συμμαθητές τους, από τους γονείς αυτών των συμμαθητών, μέχρι και από το διδακτικό προσωπικό που κατά κανόνα αδιαφορεί για τη ρατσιστική συμπεριφορά που υφίστανται τα Τσιγγανάκια, ενώ με περισσή υποκρισία απαιτεί από αυτά την ίδια προσήλωση και τις ίδιες επιδόσεις, που απαιτεί από τους μη Τσιγγάνους συμμαθητές τους. Όπως ήταν επόμενο, η Ελλάδα έχει καταδικαστεί επανειλημμένα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την ιδιαίτερα κακή μεταχείριση που επιβάλλει το ελληνικό κράτος στους Ρομά, είτε στερώντας τους βασικά ανθρώπινα δικαιώματα είτε αδιαφορώντας στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους από οργανωμένες ομάδες ρατσιστών.

Εκτός όμως από τους Ρομά, και οι Εβραίοι της Ελλάδας αποτελούν έναν προνομιακό στόχο των Ελλήνων φασιστών. Ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα έχει να επιδείξει μια συνεχή, εκτεταμένη και συστηματική δράση, η οποία εκτείνεται από βεβηλώσεις εβραϊκών νεκροταφείων και συναγωγών σε όλη την Ελλάδα και φτάνει μέχρι και το κάψιμο βιβλιοθηκών με παλιά εβραϊκά βιβλία μεγάλης αξίας, όπως στα Χανιά. Σχεδόν όλα τα εναπομείναντα εβραϊκά νεκροταφεία και συναγωγές έχουν βεβηλωθεί και μάλιστα η συναγωγή των Χανίων κάηκε δύο φορές απανωτά, με συνέπεια να καταστραφεί η βιβλιοθήκη της με πολύ σπάνια παλιά βιβλία. Εννοείται ότι για τις βεβηλώσεις, τις καταστροφές και τους εμπρησμούς εβραϊκών μνημείων και συναγωγών, η ελληνική αστυνομία κατά κανόνα δεν συλλαμβάνει τους ενόχους, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα και με τους μαχαιροβγάλτες που τραυματίζουν ή σκοτώνουν μετανάστες.

Άλλωστε, είναι γνωστό ότι οι Εβραίοι της Ελλάδας υπέστησαν τέτοια εξόντωση από τις γερμανικές αρχές και τις ελληνικές, που υλοποιούσαν τις αποφάσεις τους με το αζημίωτο, που παρόμοιες δεν υπέστησαν ούτε στην ίδια την καρδιά του ναζισμού, στη ναζιστική Γερμανία! Το ποσοστό του 87% του εβραϊκού πληθυσμού της Ελλάδας που εξοντώθηκε υπερβαίνει ακόμη και το αντίστοιχο ποσοστό της Γερμανίας. Και τώρα πλέον είναι γνωστό ότι οι περιουσίες των Εβραίων πέρασαν στα χέρια Ελλήνων μετά την εξόντωσή τους και μόνο ένα 10% περίπου επιστράφηκε σε Εβραίους μετά τη λήξη του πολέμου. Είναι επίσης γνωστό ότι ακόμη και το μεγαλύτερο νεκροταφείο Εβραίων στην Ελλάδα, το εβραϊκό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης, ανασκάφτηκε από τους Έλληνες κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και δεν επιστράφηκε ποτέ στην εβραϊκή κοινότητα. Αντίθετα, στο, χώρο που κατελάμβανε το εβραϊκό νεκροταφείο χτίστηκε το πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και δεν υπάρχει ούτε μια ταμπέλα να θυμίζει το θλιβερό αυτό γεγονός.

* Ο Νάσος Θεοδωρίδης είναι μέλος του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL