Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Η ύβρις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Η ύβρις

ΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΣΤΑΘΟΥΛΙΑ

Ύβρις σημαίνει την υπέρβαση του μέτρου. Το μέτρον, θεμελιακή έννοια στην ελληνική αντίληψη του κόσμου, είναι η ισορροπία, την οποία μπορεί να διαταράξει η αλαζονεία και η πλεονεξία. Η ύβρις επισύρει δίκην, γιατί καθένας πληρώνει για την παραβίαση της δικαιοσύνης, ώστε να είναι πάλι δυνατή η αποκατάσταση της ισορροπίας (Νέμεσις). Με αυτά τα σχόλια στην "Παθολογία της Πολιτικής",1 μας υπενθυμίζονται σταθερές συνθήκες για τη σωφροσύνη, αναγκαίες σήμερα για να σταθούμε όρθιοι, τώρα που μας ζητείται υποκριτικά να σεβαστούμε τις δεσμεύσεις μας, δηλαδή να δεχτούμε τα δεινά μιας ηγεμονίας στο όνομα της επιβίωσης της χώρας μας.

Η μάχη στο Εurogroup δεν είναι μάχη μεταξύ Γολιάθ και Δαυίδ. Αν ήταν έτσι, θα μπορούσαμε να την αντιμετωπίσουμε. Είναι μάχη ακραίου κυνισμού και υποκρισίας εναντίον μας από μια κατ' όνομα ηγεμονική δύναμη, τη Γερμανία, και έντρομες συντηρητικές κυβερνήσεις, που ως δορυφόροι της θεωρούν ότι μπορούν να αντλούν δύναμη από την κυριαρχία της. Είναι ύβρις. Μας ζητούν να τιμήσουμε τις δεσμεύσεις μας γιατί πλήρωσαν την Ελλάδα οι λαοί της Ευρώπης. Αν είχαν περισώσει αυτά τα χρήματα, θα μπορούσαν να δώσουν μεγαλύτερα επιδόματα στους ανέργους τους, λέει η δεξιά κυβέρνηση της Ισπανίας. Ύβρις. Η ανεργία στην Ισπανία και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη είναι αποτέλεσμα του σκληρού νεοφιλελεύθερου υποδείγματος, που αποσύρει τις δημόσιες επενδύσεις, μειώνει τους μισθούς, περικόπτει δημόσιες κοινωνικές δαπάνες, ιδιωτικοποιεί κρίσιμα κοινωνικά αγαθά παραδίδοντας τον κοινωνικό πλούτο στους ιδιώτες και την εκμετάλλευση. Οι λαοί της Ευρώπης βιώνουν τη φτώχεια εξαιτίας της βίαιης αναδιανομής από τα λαϊκά στρώματα προς τον πλούτο.

Ξεχνώντας τις αιτίες της κρίσης, που μετά τη φούσκα των ακινήτων στην Αμερική αποδείχτηκε ότι ήταν τραπεζική κρίση, αφού οι ισολογισμοί των τραπεζών στην Αμερική και την Ευρώπη ήταν χωρίς αξία, προσέτρεξαν οι κυβερνήσεις να σώσουν τις τράπεζες μεταφέροντας τεράστια ποσά από τα ταμεία των κρατών στις τράπεζες ως μετρητά ή ως εγγυήσεις, δημιουργώντας έτσι σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα με ελλείμματα και δημόσια χρέη. Αυτά πληρώνουν οι λαοί σήμερα σε όλη την Ε.Ε.: το ότι κρύφτηκε η σωτηρία των τραπεζών πίσω από τη δήθεν σωτηρία των δημόσιων οικονομικών. Αυτά, κύριοι των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αυστρίας και λοιπών εταίρων, είναι που πληρώσατε δήθεν για τη σωτηρία της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών με τα λεγόμενα προγράμματα διάσωσης. Για να εξασφαλίσετε τις τράπεζές σας και τους μετόχους τους στην Ισπανία, την Ελλάδα και παντού. Επειδή δε οι Συνθήκες της Ε.Ε. δεν επιτρέπουν τον δανεισμό των κρατών μελών της Ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -όπως συνέβη με τις τράπεζες στην Αμερική, και όπως θα ήταν φυσικό να συμβαίνει σε μια οικονομική και νομισματική ένωση- οι κυβερνήσεις δανείστηκαν από τη διεθνή αγορά με δυσβάστακτα επιτόκια, συσσωρεύοντας έτσι χρέος πάνω στο χρέος και οδηγώντας τις μικρές οικονομίες, όπως η ελληνική, σε αδιέξοδα και Μνημόνια. Αυτή είναι σύντομα η ιστορία μας, όπως ξέρετε πολύ καλά, κύριοι του Eurogroup. Ύβρις, να βάζετε τους λαούς να βρίσκονται αντιμέτωποι πάνω στις δικές σας άθλιες συνταγές. Η βίαιη αυτή χρηματοπιστωτική κρίση οδήγησε σε ύφεση και χάθηκαν εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Καμιά επιδοματική πολιτική στους ανέργους δεν μπορεί να ισορροπήσει την ανθρώπινη δυστυχία. Πάνω σε αυτή την πολιτική στήσατε την πολιτική της λιτότητας και του περιορισμού των δημόσιων δαπανών. Εφηύρατε νέους όρους: απασχολησιμότητα, κινητικότητα, κουπόνια εργασίας, ανταγωνιστικότητα. Ύβρις εναντίον των πολιτών μιας Ευρώπης που πίστεψαν στο ευρωπαϊκό όραμα των λαών της ευημερίας, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας.

Βέβαια, δεν θα αναγνωρίσετε ποτέ ότι αυτές είναι οι αιτίες της ανακυκλούμενης κρίσης σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι πολιτικές σας απέναντι σε ένα κυρίαρχο χρηματοπιστωτικό σύστημα που τρώει τις σάρκες του κοινωνικού κράτους για να σωθεί και να κερδίσει περισσότερα. Νέμεσις. Επισύρατε την μήνιν των λαών. Άρχισε η αποκατάσταση της δικαιοσύνης από την Ελλάδα με την κοινωνική και πολιτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ. Φοβάστε ότι θα επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη. Έχετε δίκιο. Κανένα Εurogroup δεν θα σταματήσει την ιστορία της ανατροπής και της δικαιοσύνης. Νέμεσις. Έτσι δεν γινόταν πάντα, κ. Σόιμπλε;

1Περί της Πολιτικής. Επιλογή, Μετάφραση, Σχόλια Κ. Δεσποτόπουλος, ΜΙΕΤ, Αθήνα, 2009

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL