Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.9°C
1 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.2°C
2 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
28.8°C28.8°C
3 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.3°C
2 BF 88%
Θέλμα και Λουίζ: Μια τρελή τρελή διαπραγμάτευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θέλμα και Λουίζ: Μια τρελή τρελή διαπραγμάτευση

Το λένε "game of chicken' (ποιος θα δειλιάσει πρώτος και θα πατήσει το φρένο πριν την σύγκρουση) αλλά αν θέλουμε να ακριβολογούμε παρακολουθούμε όλοι ανήσυχοι, όπως ο Χάρβεϊ Καϊτελ παρακολουθούσε την Θέλμα και την Λουίζ να ετοιμάζονται και τελικά να ξεκινούν για το μεγάλο άλμα στο Grand Canyon.

Είναι ήδη αργά να τους σταματήσεις. Η πράσινη Ford Thunderbird έχει ήδη επιταχύνει για το άλμα της «λύτρωσης». Βλέπετε για κανέναν από τους επιβαίνοντες δεν υπάρχει γυρισμός.

Ο Τσίπρας με το πόδι στο γκάζι και πίσω του τον Βαρουφάκη έχουν σκοτώσει την Τρόικα. Στη θέση του συνοδηγού η Μέρκελ και πίσω της ο Σόιμπλε, έχουν σκοτώσει την λαϊκή ετυμηγορία στην Ελλάδα εμμένοντας στην συμφωνία του Σαμαρά.

Όλοι μαζί έχουν εγκλωβιστεί στις θέσεις τους και όλοι λένε ότι θα το πάνε μέχρι τέλους. Ο Σόϊμπλε δήλωσε στην G20 πως αν δεν υπάρξει παράταση προγράμματος τότε «that's it». Ο Βαρουφάκης δήλωσε στον Γκάρντιαν πως όλο μας απειλούν με Αρμαγεδδών αν δεν υπογράψουμε, «η απάντηση μου είναι ας έρθει»!

Με μια βέσπα πίσω από την Thunderbird ακολουθεί ο Ντράγκι. Κακώς, αλλά αυτό επέλεξε να κάνει η ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα και κινδυνεύει τώρα να πέσει και αυτή στον γκρεμό λόγω κεκτημένης ταχύτητας.

Ανάμεσα στο Grand Canyon και την Thunderbird μπορείτε να διακρίνετε αμυδρά κάποιους ευρωπαίους που φωνάζουν σταματήστε.

Εδώ βρισκόσαστε, λίγες ώρες πριν το Γιούρογκρουπ, λίγα μέτρα πριν το Grand Canyon.

Ότι ο Βαρουφάκης δεν μπλοφάρει δεν παίρνουμε όρκο. Δεν μπλοφάρει μόνο εκείνος που δεν υπολογίζει τίποτα. Ο Βαρουφάκης αντιθέτως τα έχει υπολογίσει όλα.

Το διακύβευα για μας, για το Βερολίνο, για την ΕΕ, για τις παγκόσμιες αγορές. Πάνω σε αυτό στοιχηματίζει, με άγνωστο Χ το αν οι παίκτες θα παρακινηθούν από την λογική και το κοινό συμφέρον. Μεταξύ μας, μεγάλο στοίχημα.

Θα κάνει πίσω αν απειληθούμε με διακοπή χρηματοδότησης τραπεζών (προσοχή όχι ακόμα Grexit); Ενδεχομένως όχι, ίσως ναι, πάντως οι πολιτικές μεταβλητές και τα ασφυκτικά περιθώρια δεν αποκλείουν πλέον το ατύχημα, άρα φοβάται ο Γιάνης το θεριό και το θεριό τον Γιάνη.

Στο μεταξύ περνάει στα ψιλά η τακτική της ελληνικής Κυβέρνησης. Καθόλου κοσμητική αλλαγή δεν είναι η διάλυση του ενιαίου μπλοκ δανειστών- της Τρόικας.

Ξαφνικά το Βερολίνο δέχεται να μη μιλάμε για τρόικα αλλά για θεσμούς. Δηλαδή η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει διαπραγμάτευση με κάθε θεσμό χωριστά, με κάθε δανειστή χωριστά.

Και άλλη η στάση στο ελληνικό χρέος του ΔΝΤ, άλλη η θεσμική ευελιξία της ΕΚΤ και άλλη των εταίρων μας. Ρωγμές στο ενιαίο μπλοκ δανειστών μπορούν να δώσουν τον πολυπόθητο για την Αθήνα δημοσιονομικό χρόνο και χώρο. Θα δείξει βεβαίως…

Ο Τσίπρας είναι από άλλο ανέκδοτο. Δεν δίστασε να σπάσει το διπλωματικό πρωτόκολλο στην σύνοδο Κορυφής και να κατηγορήσει ευθέως τον Ραχόι για πρόκληση προβλημάτων στην Ελλάδα για εσωτερικούς λόγους. Του υποσχέθηκε και… ιδιαίτερα!

Το πόδι λοιπόν πατημένο στο γκάζι.

Ο Σόιμπλε δεν μιλάει πολύ. Είπε και ελάλησεν «Nein» σε όλα. Η μόνη εμφανής μπλόφα της παρέας. Αρκεί να θυμηθείτε ότι η γνωμοδοτική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου πριν μερικές εβδομάδες αποκλείει την συμμετοχή της ΕΚΤ σε πρόγραμμα στήριξης κράτους μέλους (π.χ. Τρόικα) εάν η ΕΚΤ λανσάρει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όπως και έκανε.

Τελικά την Τρόικα δεν την σκότωσε ο Βαρουφάκης αλλά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ουάου!

Η Μέρκελ μετά τον μαραθώνιο στο Μινσκ με διακύβευμα την εδαφική ακεραιότητα στην καρδιά της Ευρώπης, μετά την κόκκινη γραμμή Ομπάμα στο Grexit, ξεστόμισε την λέξη «συμβιβασμό». «Σφύριξε» το ματς στην κανονική διάρκεια του αγώνα αλλά ο αγώνας θα κριθεί τελικά στα πέναλτι.

Η Thunderbird, η ΕΕ, πλησιάζει στο Grand Canyon. Αν πέσει τελικά, ο Τσίπρας θα «απελευθερωθεί» από τον μαξιμαλισμό του και θα πετσοκόψουν την Ελλάδα. Η Γερμανία θα απελευθερωθεί από τους Podemos για να χάσει τελικά την Ιταλία-αρά το ευρώ. Ακόμα χειρότερα, η ΕΕ θα απελευθερωθεί από τον δημοκρατικό της μανδύα.

Αυτό είναι λοιπόν το διακύβευμα. Ένα εναλλακτικό τέλος στο Θέλμα και Λουίζ…

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL