Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
Υποστήριξη των ευρωπαϊκών ATTAC στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υποστήριξη των ευρωπαϊκών ATTAC στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΑΡΕΜΑ*

Ένα φάντασμα, που πήρε σάρκα και οστά, πλανιέται πάνω από τη νεοφιλελεύθερη Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ελπίδα επικράτησε του φόβου και της παραίτησης στις ελληνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, προσφέροντας στους Έλληνες πολίτες τη δυνατότητα να κυβερνηθούν για πρώτη φορά από μια κυβέρνηση με αριστερό πρόσημο. Αυτή η νίκη αναζωπυρώνει τις ελπίδες όχι μόνο του ελληνικού λαού, αλλά όλων των Ευρωπαίων πολιτών που συμπαραστάθηκαν αλληλέγγυοι στην πάλη ενάντια στην πολιτική λιτότητας της τρόικας.

Στην πρόσφατη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Δικτύου των ATTAC που έλαβε χώρα στο Δουβλίνο (πρωτεύουσα ακόμα μιας χώρας που υπέστη τη βίαιη εφαρμογή μνημονιακών μέτρων και ιδιαίτερα της φόρτωσης δανείων στις πλάτες του ιρλανδικού λαού εν ονόματι της "διάσωσης" ιδιωτικών τραπεζών της) χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό η ιστορική νίκη που πέτυχε ο ελληνικός λαός εκλέγοντας μια κυβέρνηση της Αριστεράς, αποφασισμένη να αποτινάξει τον ζυγό της υποτέλειας που έχει επιβληθεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια.

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο ATTAC είχε σταθεί αλληλέγγυο με τον ελληνικό λαό ήδη από την αρχή της Ευρωπαϊκής κρίσης καθώς ήταν φανερό ότι ο ελληνικός λαός είχε στοχοποιηθεί ως "χώρα - πειραματόζωο" προκειμένου να υποστεί το "σοκ και δέος" μιας αδυσώπητης επίθεσης ενάντια στο κοινωνικό κράτος και στα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματά του.

Ως πανευρωπαϊκό κοινωνικό κίνημα που υπερασπίζεται την Ευρώπη των λαών και των πολιτών και μάχεται για τον εκδημοκρατισμό της Ε.Ε. και την κοινωνική Ευρώπη, έχουμε οργανώσει μια πλειάδα δράσεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ισπανία, Πορτογαλία, Φιλανδία, Ισλανδία, κ.ά.)1 για να αναδείξουμε όχι μόνο την «ανθρωπιστική κρίση» που επέφεραν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές στην Ελλάδα αλλά και το δυσοίωνο μέλλον που προοιωνίζεται για όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες αν η αντιμετώπιση της «κρίσης χρέους» εναπόκειται στην εφαρμογή σκληρών μέτρων λιτότητας και αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας σύμφωνα με τις επιταγές των αρχουσών πολιτικών ελίτ και της «δικτατορίας των χρηματαγορών». Οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης των διαφόρων οργανώσεων ATTAC εκφράστηκαν και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου όχι μόνο με τη φυσική παρουσία σε συναντήσεις που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα, αλλά και μέσω δράσεων σε όλη την Ευρώπη. Κατά αυτόν τον τρόπο νιώθουμε ότι συμμετείχαμε όλοι/ες σε αυτή την ιστορική νίκη. Το αποτέλεσμα είναι ενθαρρυντικό για όλους μας. Με αυτές τις εκλογές οι πολίτες ανέκτησαν δημοκρατικά το δικαίωμά τους να αποφασίζουν.

Με τις πρώτες ενέργειες και διακηρύξεις της, αυτή η νέα λαϊκή πλειοψηφία επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητά της να αντιπαλέψει τις πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, να απελευθερώσει τους πολίτες από το δυσβάστακτο φορτίο του δημόσιου χρέους που χρησιμοποιήθηκε για να επιβληθούν νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακυρώνουν τα δημοκρατικά δικαιώματα τους και κάθε αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης. Η μάχη θα είναι σκληρή και απαιτεί μόνιμη συμπαράσταση. Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο ATTAC δεσμεύεται να συνδράμει με τις δυνάμεις του σε αυτήν τη μάχη, την κοινή μας πάλη για την αλλαγή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην Ευρώπη.

Η αλλαγή πολιτικών είναι μια επίπονη διαδικασία και στην πορεία μπορεί να διατυπωθούν επικρίσεις για κάποιες επιλογές πολιτικής. Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Attac θα παρακολουθεί κριτικά τις επιλογές που θα υιοθετεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα κύρια κριτήρια υποστήριξης, για αυτή την αναμενόμενα δύσβατη άσκηση πολιτικής εξουσίας, είναι ο βαθμός κατά τον οποίο τα μέτρα θα συνεισφέρουν στην κατάργηση των πολιτικών λιτότητας, την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών μας από τη χειραγώγηση των δυνάμεων της αγοράς, την προώθηση της οικολογικής μετάβασης και την επαναφορά της κοινωνικής δικαιοσύνης παντού στην Ε.Ε.

Πιο συγκεκριμένα, αναγνωρίζοντας ότι το ζήτημα του δημόσιου χρέους στην Ευρώπη μας αφορά όλους/ες και ότι αποτελεί ζωτικής σημασίας πρόβλημα για την Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει ένα μη βιώσιμο επίπεδο χρέους, θα συνδιοργανώσουμε εκστρατείες υπέρ μιας Ευρωπαϊκής Συνδιάσκεψης για το Δημόσιο Χρέος σύμφωνα με το πρότυπο της Συνδιάσκεψης του Λονδίνου το 1953 που διαπραγματεύτηκε το προπολεμικό και μεταπολεμικό χρέος της Γερμανίας. Θα το αξιοποιήσουμε για να προωθήσουμε έναν αναπροσδιορισμό των ρόλων και της εξουσίας των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ μιας δημοκρατικά αυτο-οργανωμένης και κοινωνικά αναβαθμισμένης Ευρώπης των πολιτών.

* Ο Γιώργος Δαρεμάς είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ATTAC Ελλάδας

1 Ενδεικτικά, το Attac Ελλάδας συμμετείχε στην πρώτη διαμαρτυρία κατά του ΔΝΤ στο Σύνταγμα τον Μάιο του 2010, το Attac Γαλλίας την εκστρατεία "Είμαστε όλοι Έλληνες" σε πολλές γαλλικές πόλεις, το Attac Αυστρίας εκπόνησε τη μελέτη που απέδειξε ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα του δανειοδοτικού «πακέτου διάσωσης» κατευθύνθηκε στη διάσωση ελληνικών και ευρωπαϊκών τραπεζών και στην πληρωμή τόκων προς τους πιστωτές. Βλ. Μαρίκα Φραγκάκη, "Ηγεμονία, κρίση και αλληλεγγύη", "Αυγή" της Κυριακής 14.7.2013, σ. 21.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL