Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
Πρόταση οριστικής εξόφλησης του δημόσιου χρέους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόταση οριστικής εξόφλησης του δημόσιου χρέους

Του Νίκου Λυμτσιούλη*

Κύριοι πρωθυπουργέ και υπουργέ των Οικονομικών, λαμβάνοντας ως αφορμή τα όσα αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης στο βιβλίο του "Κρίσης Λεξιλόγιο" και στον όρο "τιτλοποίηση εσόδων", παραθέτω προς αξιολόγηση πρόταση σχετική με την οριστική εξόφληση του χρέους της χώρας μας.

Α. Χρήσιμη υπενθύμιση - η περίπτωση των διοδίων

Η ελληνική κυβέρνηση, με πρόταση της Goldman Sachs, πήρε δάνειο, δηλαδη αύξησε το δημόσιο χρέος, αλλά το ενέγραψε ως έσοδο! Συγκεκριμένα: Η ξένη τράπεζα έφτιαξε και πούλησε ένα συμβόλαιο, βάσει του οποίου εξασφάλιζε στον αγοραστή τις εισπράξεις σε βάθος δεκαετίας από τη χρήση των διοδίων. Δηλαδή ό,τι πληρώνουμε στα διόδια δεν πάει στα ταμεία του κράτους, αλλά στα ταμεία του αγοραστή του συμβολαίου (δηλαδή του δανειστή) και άρα στη λήξη ο αγοραστής θα έχει εισπράξει πολλαπλάσια όσων έδωσε για την αγορά του! Δηλαδή η κυβέρνηση στην περίπτωση των διοδίων προεισέπραξε ένα ποσό κατά πολύ μικρότερο των μελλοντικών εσόδων από τη χρήση των δρόμων!

Β. Πού βρίσκονται οι δανειστικοί τίτλοι του δημόσιου χρέους

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων στην τηλεόραση, το δημόσιο χρέος μας βρίσκεται κατά 90% και άνω στις κυβερνήσεις και το υπόλοιπο σε χέρια ιδιωτών.

Γ. Λέξεις - κλειδιά

Κοινωνικός τουρισμός.

Δελτία κοινωνικού τουρισμού.

Ταξιδιωτικές επιταγές.

Φιλοξενία και ξενάγηση.

Όλα τα ελληνικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα από Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους, εργάτες γης, βιοτεχνίες, εμπόρους, βιομηχανίες τροφίμων.

Υπηρεσίες, μεταφορές.

Δ. Παραδοχές

Κάθε χρόνο η χώρα μας μπορεί να δεχθεί (σε ετήσια βάση) 30 εκατομμύρια τουρίστες.

Κάθε χρόνο εκδίδονται στη χώρα μας δελτία κοινωνικού τουρισμού, που διανέμονται στους εργαζόμενους και συνταξιούχους από τα Εργατικά Κέντρα.

Το εξωτερικό χρέος είναι στην ουσία τα χρήματα (ανακεφαλαιοποίηση) που πήραν οι ελληνικές τράπεζες με την έκδοση ομολόγων του Δημοσίου ως εγγύηση.

Το χρέος μας δεν επιβάρυνε τους φορολογουμένους των κρατών - δανειστών μας, αλλά αποτέλεσε τοποθετήσεις των τραπεζικών οργανισμών με υψηλές αποδόσεις και τεράστιες υπεραξίες που καρπώθηκαν οι ίδιοι. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν ιδιαίτερα οι Γερμανοί φορολογούμενοι.

Βάσει των παραπάνω αναφερομένων ( Α + Β + Γ + Δ ) προχωρώ στην πρόταση α) οριστικής εξόφλησης του χρέους, β) αύξησης της ρευστότητας και γ) αναθέρμανσης της οικονομίας.

ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Η Τράπεζα της Ελλάδας εκδίδει σε βάθος δεκαετίας (ξεχωριστά για κάθε χρόνο) 30 εκατομμύρια μπλοκ (για το καθένα από τα επόμενα 10 χρόνια) ταξιδιωτικών επιταγών ύψους χιλίων (1.000) ευρώ το καθένα. Κάθε μπλοκ θα περιλαμβάνει 10 ταξιδιωτικές επιταγές με παρατυπωμένη αξία 100 ευρώ η κάθε μία.

Κάθε επιταγή έχει μοναδικό αριθμό και είναι καταχωρημένη ηλεκτρονικά και δεν μπορεί να πλαστογραφηθεί. Πιο απλά: Όπως και στην περίπτωση του εσωτερικού κοινωνικού τουρισμού που τυπώνει κουπόνια, στην περίπτωση του εξωτερικού κοινωνικού τουρισμού (δηλαδή κοινωνικός τουρισμός για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους των κρατών - δανειστών μας) τυπώνει ταξιδιωτικές επιταγές.

Τα μπλοκ επιταγών με προτυπωμένες αξίες (10 επιταγές των 100 ευρώ η καθεμία) είναι χρήμα και παραδίδονται στις κυβερνήσεις των κρατών - δανειστών μας, παίρνοντας πίσω τα ομόλογα που τους δώσαμε.

Στη συνέχεια αυτοί τις διανέμουν στους πολίτες τους με τον τρόπο κι ακριβώς όπως διανέμονται σε μας τα δελτία κοινωνικού τουρισμού.

Οι ταξιδιωτικές επιταγές παραλαμβάνονται στη χώρα μας από τους παρέχοντες τα αγαθά και τις υπηρεσίες και διακινούνται ως χρήμα εντός Ελλάδος.

Στη συνέχεια προσκομίζονται από τους κομιστές στις ιδιωτικές τράπεζες για εξόφληση και προωθούνται από αυτές στην Τράπεζα της Ελλάδος για τελική τακτοποίηση.

Εννοείται ότι, πέραν των 1.000 ευρώ για κάθε κάτοχο μπλοκ, θα επιβαρύνεται ο ίδιος με ρευστό για την επιπλέον κατανάλωση.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ

Έχουμε και λέμε: 30 εκατομμύρια τουρίστες φιλοξενούμενοι ετησίως, δηλαδή για κάθε χρόνο, σε βάθος 10ετίας με ταξιδιωτικές επιταγές 1.000 ευρώ ο καθένας, ίσον εξόφληση του χρέους μας (30.000.000 Χ 1.000 ευρώ Χ 10 χρόνια = 300 δισ.)

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Με την έκδοση και παράδοση των ταξιδιωτικών επιταγών στα αντίστοιχα κράτη που χρωστάμε, παραλαμβάνουμε κι ακυρώνουμε τους δανειστικούς τίτλους και εγγράφεται πράξη εξόφλησης, διότι παραδίδουμε χρήμα που αντιπροσωπεύει αξίες (αγαθά και υπηρεσίες).

Δηλαδή οι δανείστριες χώρες "πωλούν" το χρέος μας στους πολίτες τους υπό μορφή κοινωνικής παροχής κι εκείνοι θα εξοφλήσουν την αξία των κατεχόμενων επιταγών στη χώρα μας με τη λήψη υπηρεσιών και αγαθών ελληνικής φιλοξενίας. Οι ταξιδιωτικές επιταγές στο εσωτερικό παραλαμβάνονται από τους ξενοδόχους, εστιάτορες, μεταφορικά μέσα, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και είτε διακινούνται ως χρήμα είτε θα αγοράζονται από τις τράπεζες και θα εξοφλούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Επειδή τίθεται σε λειτουργια όλο το παραγωγικό κύκλωμα της χώρας μας, έχουμε άμεσα τη δημιουργία νέου χρήματος, την αύξηση του εθνικού προϊόντος και του εθνικού μας εισοδήματος και συνεπώς βελτίωση όλων των δεικτών της οικονομίας.

ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Εξοφλούμε μια κι έξω το χρέος μας και απογειώνουμε τη βαριά βιομηχανία μας (τουρισμός και ποιότητα προϊόντων). Σύμμαχοί μας σ' αυτή την προσπάθεια πρέπει να είναι οι ίδιοι οι φορολογούμενοι των κρατών - δανειστών μας, οι οποίοι όχι μόνον δεν θα επιβαρυνθούν με το χρέος μας (όπως ψευδώς τους λένε), αλλά και θα απολαμβανουν υπηρεσίες φιλοξενίας μας δωρεάν!

* Ο Νίκος Λυμτσιούλης είναι συνταξιούχος τραπεζικός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL