Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.9°C
1 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.2°C
2 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
28.8°C28.8°C
3 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.3°C
2 BF 88%
Να σταματήσει η καταστροφή της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να σταματήσει η καταστροφή της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΟΥΡΑΝΤΟΥ*

To πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα απέδειξε περίτρανα την αποδοκιμασία των Ελλήνων πολιτών στη μέχρι πρότινος ακολουθούμενη πολιτική του συμβιβασμού και των συνεχών περικοπών.

Η αλλαγή πλεύσης της νέας ελληνικής κυβέρνησης έχει δημιουργήσει έναν άνεμο αισιοδοξίας, παράλληλα όμως και προσδοκιών, σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Τα ίδια συναισθήματα επικρατούν και στον χώρο της Υγείας, όπου για πρώτη φορά διά στόματος του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα ακούστηκε ο χαρακτηρισμός «υγειονομική τραγωδία».

Είναι αλήθεια ότι, όπως και σε όλες τις πτυχές της οικονομικής ζωής της χώρας, έτσι και στην Υγεία, υπήρξε ένα αλόγιστο «πάρτι» για το οποίο όλοι έχουμε ευθύνες. Όταν όμως η χώρα μας μπήκε στη δίνη του Μνημονίου, όλοι εμείς οι πάροχοι δώσαμε χέρι βοηθείας και προσπαθήσαμε να αποφύγουμε τα χειρότερα, στηρίζοντας τον ασφαλισμένο συμπολίτη μας.

Ο κλάδος των φαρμακοποιών συνεισέφερε τα μέγιστα στη δημιουργία του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο του ελέγχου και της διαφάνειας στον τομέα των δαπανών.

Πέντε χρόνια μετά όμως, βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού. Η φαρμακευτική δαπάνη, από τα 5,2 δισ. ευρώ το 2009, έχει φτάσει στα 2 δισ. σήμερα. Επί της ουσίας, δεν μιλάμε για εξορθολογισμό δαπάνης, αλλά για προσχηματικό επίπεδο στοιχειώδους κάλυψης. Αυτό το όριο όχι μόνο δεν επαρκεί, αλλά είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει νέες επιβαρύνσεις στο σύστημα Υγείας, μεγαλύτερες από τις οικονομίες που υποτίθεται ότι δημιουργεί.

Για παράδειγμα, η διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής λόγω του υπέρογκου ποσοστού συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων των ασφαλισμένων, και ιδιαίτερα των χρονίως πασχόντων, θα επιβαρύνει άμεσα τη νοσοκομειακή δαπάνη. Θετικό βήμα αποτελεί η κατάργηση του 5ευρου, που έχει ήδη εξαγγείλει η νέα κυβέρνηση, «χαράτσι» που δημιουργούσε ανισότητες και εμπόδια στη νοσοκομειακή περίθαλψη των αδύναμων πολιτών.

Η Υγεία δεν μπορεί να αποτελέσει χώρο αλγεβρικών υπολογισμών. Η εξοικονόμηση των δαπανών μπορεί προέλθει όχι μόνο από περικοπές, αλλά και από τη δημιουργία και ενδυνάμωση δομών, που πότε η πολιτεία δεν εκμεταλλεύθηκε, όπως η πρωτοβάθμια Υγεία και η πρόληψη.

Οι πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Υγείας κ. Π. Κουρουμπλή για την αξιοποίηση του «Χάρτη Υγείας», επαναφέρει στο προσκήνιο την πάγια θέση μας για την προσφορά των φαρμακοποιών.

Η άριστη διασπορά των φαρμακείων μέσα από διατάξεις που συμβαδίζουν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και που ευτυχώς η μνημονιακή λαίλαπα δεν κατόρθωσε να ανατρέψει διασφαλίζει τον αποτελεσματικό ρόλο των φαρμακείων στην πρωτοβάθμια Υγεία.

Ο φαρμακοποιός προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο, οι οποίες δημιουργούν σημαντικές οικονομίες στο σύστημα Υγείας. Η επιστημονική συμβουλή του φαρμακοποιού για τη σωστή λήψη της αγωγής, την πρόληψη μέσω της μέτρησης αρτηριακής πίεσης ή η αποτροπή από την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών εντέλει μειώνουν τη φαρμακευτική δαπάνη.

Επομένως, η χάραξη της στρατηγικής της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, συμπεριλαμβανομένων και των δηλώσεων του κ. Ξανθού για «επανεξέταση -σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών- όλου του μνημονιακού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους, για να διασφαλιστεί η ασφαλής και επαρκής διάθεση φαρμάκων σε όλη τη χώρα» δημιουργεί προσδοκίες για ένα καλύτερο αύριο στον χώρο της Υγείας.

Η καταστροφή του συστήματος Υγείας και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης πρέπει να σταματήσει εδώ και οι αλλαγές προς όφελος του πολίτη πρέπει να γίνουν γνωστές με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Οι Έλληνες δικαιούνται ένα σύστημα Υγείας που θα τους παρέχει απρόσκοπτα τη νοσηλεία και το φάρμακό τους. Αυτή είναι η θέση μας και σε αυτή την κατεύθυνση θα πορευτούμε και τα επόμενα χρόνια .

* Ο Κωνσταντίνος Λουράντος είναι πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL