Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
SPIEGEL ONLINE / Eλλάδα και Eurogroup: καθ' οδόν προς τη σύγκρουση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

SPIEGEL ONLINE / Eλλάδα και Eurogroup: καθ' οδόν προς τη σύγκρουση

Του Stefan Kaiser

Μετά το ναυάγιο της έκτακτης συνόδου του Eurogroup, τα μέτωπα μοιάζουν να σκληραίνουν όσο ποτέ άλλοτε. Τη Δευτέρα πρέπει η μία πλευρά να υποχωρήσει, διαφορετικά επαπειλείται η άτακτη χρεωκοπία της Ελλάδας.

Πρόκειται για τη λεγόμενη δοκιμασία θάρρους: δύο αυτοκίνητα κινούνται μετωπικά με μεγάλη ταχύτητα. Όποιος στρίψει έχει χάσει και θεωρείται δειλός. Όμως, αν κανείς δεν στρίψει, επέρχεται η σύγκρουση και οι δύο οδηγοί πεθαίνουν.

Στην οικονομική θεωρία αυτή η κατάσταση ονομάζεται "το παιχνίδι των δειλών" (στα αγγλικά "Chicken Game"). Και φαίνεται σαν να θέλουν η Ελλάδα και η υπόλοιπη Ευρώπη να διαπιστώσουν στην πράξη πώς επαληθεύεται - περιλαμβανομένης της σύγκρουσης.

Μέχρι τα μεσάνυχτα διαπραγματεύονταν οι εταίροι για το τι πρέπει να γίνει. Θα έπρεπε τουλάχιστον να επιτευχθεί μια βασική πολιτική συμφωνία, ώστε να δέσουν οι λεπτομέρειες μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο χρόνος πιέζει. Η υπερχρεωμένη Ελλάδα χρειάζεται μέχρι τον Μάρτιο φρέσκο χρήμα και ζητεί από τους ευρωεταίρους μια συμφωνία - γέφυρα, ώστε την επόμενη Δευτέρα να επεξεργαστούν ένα ευρύ μεταρρυθμιστικό σχέδιο και αναδιάρθρωση του χρέους. Και διαφαινόταν ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο μια προσωρινή συμφωνία την Τετάρτη. Ο Β. Σόιμπλε ήταν μάλιστα στον δρόμο της επιστροφής. Αλλά την τελευταία στιγμή ο Γ. Βαρουφάκης αρνήθηκε να συγκατετεθεί.

Μάλλον τον σταμάτησε ο Τσίπρας...

Αν πιστέψουμε τους "Financial Times" ("FT") και το Reuters, πρέπει να τον σταμάτησε ο Τσίπρας να μην υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν, διότι δέσμευε πάρα πολύ τους Έλληνες. Ο ίδιος ο Βαρουφάκης κάνει λόγο στο Twitter για "ύποπτες υποθέσεις".

Η ευρωομάδα επιδιώκει τη διατήρηση του τρέχοντος προγράμματος, οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν επαναλαμβάνουν τόσο ο Σόιμπλε όσο και Ντάισελμπλουμ. Τότε και μόνο μπορεί να γίνει λόγος για νέο πρόγραμμα.

Τα μέτωπα έχουν σκληρύνει λοιπόν. Για να να εκτιμηθεί το τι θα μπορούσε να γίνει, αξίζει να να ρίξουμε μια ματιά στο "παιχνίδι των δειλών". Εκεί υπάρχουν οι εξής παραλλαγές:

1. Ο οδηγός 1 (Ελλάδα) στρίβει. Αυτό σημαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση: η Ελλάδα αποδέχεται την παράταση του τρέχοντος προγράμματος μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ και υπόσχεται να προχωρήσει γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις, όπως λ.χ. την είσπραξη φόρων. Μόνον τότε θα αποδεχτούν οι εταίροι να γίνουν συζητήσεις για αναδιάρθρωση του χρέους. Πιθανότητες 25%

2. Ο οδηγός 2 (Eurogroup) στρίβει. Αυτό σημαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση: Το Eurogroup θεωρεί το τρέχον πρόγραμμα λήξαν και προσφέρει στην Ελλάδα μια συμφωνία - γέφυρα για τους επόμενους μήνες. Μοναδικός όρος: η Ελλάδα υπόσχεται να κάνει σκληρότερες μεταρρυθμίσεις επιτηρούμενη από τον ΟΟΣΑ. Πιθανότητες 5%.

3. Και οι δύο οδηγοί στρίβουν. Αυτό σημαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση: Επιλέγεται μια λύση με την οποία και οι δύο τηρούν τα προσχήματα. Το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου και ακολούθως η Ελλάδα λαμβάνει μια μεταβατική χρηματοδότηση. Όλα τα υπόλοιπα αναβάλλονται για το καλοκαίρι. Έτσι αποφεύγεται η καταστροφή, αλλά όλα τα προβλήματα παραμένουν άλυτα. Πιθανότητες 50%.

4. Και τα δύο αυτοκίνητα κινούνται μετωπικά χωρίς να φρενάρουν. Αυτό σημαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση: Οι διαπραγματεύσεις λήγουν άκαρπες, διότι το Eurogroup επιμένει στη συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος και η Ελλάδα δεν συμφωνεί σε καμιά περίπτωση. Η χώρα δεν έχει χρήματα μετά τον Μάρτιο για να πληρώσει τις οφειλές της. Κηρύσσει πτώχευση. Επιπλέον η ΕΚΤ απαγορεύει στην Ελληνική Κεντρική Τράπεζα να την πρόσβαση σε έκτακτα δάνεια και έτσι διακόπτεται η χορήγηση χρημάτων στην Ελλάδα. Η χώρα θα πρέπει να αλλάξει νόμισμα. Πρόκειται στην πράξη για άτακτη χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ, με απρόβλεπτες συνέπειες για τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Πιθανότητες 20%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL