Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Αρχή νέας εποχής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αρχή νέας εποχής

Του Αριστείδη Μανωλάκου

Η 25η Ιανουαρίου 2015 αποτελεί ιστορικό ορόσημο στην πολιτική ζωή της χώρας. Σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής. Από τον ΣΥΡΙΖΑ θα εξαρτηθεί η συνέχεια. Δύο, νομίζω, είναι τα στοιχεία που θα προσδιορίσουν το μέλλον: σταθερότητα στους στόχους και ευελιξία στην προσέγγισή τους.

Από το 1956, πρωτοετής τότε φοιτητής της Νομικής, που μετέχω από τη σκοπιά της Αριστεράς ενεργά στην πολιτική της χώρας, είναι η πρώτη φορά που σε αυτήν την προεκλογική περίοδο φάνηκε καθαρά -και επιβεβαιώθηκε μέσα από την κάλπη- η αποσάθρωση των παραδοσιακών πελατειακών σχέσεων που συγκροτούν τη λαϊκή πλειοψηφία. Το πιστοποιούν αυτό η μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και η εδραίωση της πολυκομματικής φυσιογνωμίας και της νέας Βουλής.

Το ιστορικό παράδοξο (!) είναι ότι το μόνιμο αίτημα των εκσυγχρονιστών όλων των χρωμάτων που στήριξαν τη μνημονιακή πολιτική και οδήγησαν στην κρίση συμπυκνώθηκε, εντέλει, ως αίτημα χειραφέτησης των λαϊκών στρωμάτων από τις παραδοσιακές πολιτικές και πελατειακές τους εξαρτήσεις. Αυτό το λαϊκό αίτημα εξέφρασε τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα χαρακτηριστικά αυτής της ανατροπής, στην οποία ώθησαν οι κοινωνικές και πολιτικές στοχεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τελική έκφραση την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, θα έχουν βάθος όταν με σταθερότητα επιδιωχθούν προοδευτικές μεταρρυθμιστικές τομές στο κράτος, στη διοίκηση και στο χτύπημα του πολιτικού χρήματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, ο νεώτερος πρωθυπουργός μεταπολεμικά. Ωστόσο πριν από την εφαρμογή του προγράμματος, ο νέος πρωθυπουργός έχει να λύσει προβλήματα όπως: 1) τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και την πρόταση για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, 2) τη στελέχωση του κυβερνητικού μηχανισμού. Αυτά αποτελούν προαπαιτούμενα για την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος.

Αρχή άνδρα δείκνυσι, λένε. Κι αυτό αφορά όλους. Προσωπικά, θα ήθελα να φανεί ακόμα και στα ελάχιστα, όπως είναι: 1) Υπουργοί, γραμματείς υπουργείων και άλλα κεντρικά πρόσωπα του κυβερνητικού μηχανισμού, να πλαισιωθούν, όπου χρειάζεται, από πρόσωπα άξια, χωρίς συγγενικές ή φιλικές, δηλαδή πελατειακές, εξαρτήσεις. Ως τώρα αυτό, μολονότι είχε γίνει προσπάθεια από τον ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη Βουλή, δεν είχε τηρηθεί. 2) Στο παρελθόν όλες οι κυβερνήσεις διόριζαν επικεφαλής σε διάφορους δημόσιους φορείς υποψηφίους που δεν είχαν εκλεγεί και διάφορους άλλους αποστράτους. Αυτή η πελατειακή παράδοση, που αναπαρήγαγε ώς τη λαϊκή βάση το διάτρητο αυτό σύστημα, είναι επιτέλους καιρός να σταματήσει.

Νομίζω ότι αυτά τα πρώτα -αλλά κρίσιμα- βήματα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ως νέος πρωθυπουργός είναι αναγκασμένος να περπατήσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL