Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Εσύ για ποια Ελλάδα ψηφίζεις;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εσύ για ποια Ελλάδα ψηφίζεις;

Του Βασίλη Μουλόπουλου

Υπάρχουν δύο επιλογές που θα καθορίσουν την ψήφο στις αυριανές εκλογές.

Η πρώτη είναι από ποια πλευρά της κοινωνίας είσαι: στην πολιτική, στην οικονομία, στον πολιτισμό. Αν, δηλαδή, υποστηρίζεις ότι οι ανισότητες αποτελούν έναν φυσικό νόμο, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν ή αν πιστεύεις ότι πρέπει να παλέψεις για να τις περιορίσεις.

Η δεύτερη επιλογή είναι η ικανότητα να εκτιμήσεις προς ποια κατεύθυνση εξελίσσεται η κατάσταση της οικονομίας και της κοινωνίας στην παρούσα συγκυρία.

Η πρώτη επιλογή είναι εμφανής:

Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καμιά αμφιβολία από ποια πλευρά βρίσκονται: Των αδύναμων τάξεων και στρωμάτων. Είναι οι ίδιοι (στη συντριπτική πλειονότητα) μη προνομιούχοι, φτωχοί, χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι, ημιάνεργοι, μικρομεσαίοι τους οποίους η πολιτική της λιτότητας έχει χρεοκοπήσει.

Είναι όλοι εκείνοι που βρίσκονται στο κάτω μέρος της κλίμακας των ανισοτήτων: εισοδήματος, πλούτου, πολιτικής και οικονομικής ισχύος.

Ανισότητες οι οποίες αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο χρόνο με τον χρόνο.

Αντιθέτως, όποιοι ψηφίζουν Ν.Δ. και τις "κεντροαριστερές συνιστώσες" της θα είναι κυρίως άνθρωποι που η ιδέα και μόνο να βρίσκονται από τη μεριά των αδυνάμων φαντάζει αποκρουστική. Το πολύ - πολύ οι αδύναμοι μπορεί να έχουν μια στοιχειώδη βοήθεια για να υποφέρουν λιγότερο, αλλά απορρίπτεται μετά βδελυγμίας οποιαδήποτε πολιτική που μειώνει τις ανισότητες.

Αλλά και η δεύτερη επιλογή -οι εξελίξεις στην οικονομία- υψώνει διαχωριστικές γραμμές.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, την Αριστερά, είναι ξεκάθαρο ότι αυτό που συμβαίνει είναι ένας κοινωνικός (ταξικός, όπως λέγαμε κάποτε) πόλεμος με στόχο τις κοινωνικές κατακτήσεις των δεκαετιών του '60 και του '70. Οι πολιτικές της τρόικας, των οποίων ο Σαμαράς είναι πιστός υπηρέτης, είναι έκφραση αυτού του πολέμου.

Για τη Ν.Δ. και τις κεντροαριστερές συνιστώσες της οι αιτίες της κρίσης είναι το σπάταλο κράτος και το υπερβολικό κόστος της εργασίας.

Η συνταγή για την έξοδο από την κρίση είναι (λένε) επώδυνη, αλλά για να σωθεί η Ελλάδα πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις με την τρόικα.

Το ότι η συνταγή αποδεικνύεται θανατηφόρα για την κοινωνία και αναποτελεσματική για την οικονομία, όπως λένε πλέον δεκάδες οικονομολόγοι υπεράνω πάσης αριστερής υποψίας (μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι νεοφιλελεύθερων δογμάτων), δεν τους πτοεί. Όπως δεν τους πτοεί το γεγονός ότι η πολιτική της λιτότητας οδηγεί ολόκληρη την Ευρώπη σε μια περίοδο παρατεταμένης ύφεσης που υπονομεύει τη συνοχή της.

Αυτές είναι οι διαχωριστικές γραμμές της αυριανής ψήφου. Πρέπει να επιλέξεις από ποια πλευρά του οδοφράγματος είσαι. Ποια συμφέροντα υποστηρίζεις, σε ποιες αξίες πιστεύεις.

Αν θέλεις κοινωνική δικαιοσύνη, δικαιοσύνη απέναντι στη φτώχεια και την ανεργία. Αν πιστεύεις ότι το συμφέρον της κοινωνίας, των ανθρώπων, είναι υπέρτερο από το συμφέρον των αγορών. Αν πιστεύεις ότι ελευθερία δεν σημαίνει την ελευθερία των ισχυρών να συντρίβουν τους αδύναμους. Αν πιστεύεις ότι δεν υπάρχει απώτερος σκοπός, στο όνομα του οποίου οι άνθρωποι πρέπει να ταπεινωθούν, να φιμωθούν, να μείνουν χωρίς εργασία, να γίνουν αριθμοί στατιστικών μετρήσεων.

Αυτές είναι οι δυο Ελλάδες που πάνε στις κάλπες αύριο.

Εσύ ποια Ελλάδα θα ψηφίσεις;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL