Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C18.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C13.4°C
0 BF 82%
Η ευθύνη τώρα ανήκει στον πολίτη!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ευθύνη τώρα ανήκει στον πολίτη!

Του Πέτρου Ι. Μηλιαράκη*

Σε λίγες ώρες το κυρίαρχο εκλογικό σώμα, ο κυρίαρχος λαός δηλαδή, θα προσέλθει στις κάλπες για να αποφασίσει όχι μόνο για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας, αλλά και για να αποφασίσει ως προς το παρελθόν, τιμωρώντας τους υπαίτιους της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ασφαλώς, κατά το μέρος που η απόφαση αφορά στο παρελθόν, θα έχει τον χαρακτήρα αρνητικής ψήφου. Κατά το μέρος όμως που αφορά στο παρόν και στο μέλλον, έχει τον χαρακτήρα θετικής ψήφου, δηλαδή όχι απλώς εκλογικής απόφασης, αλλά συνειδητής προσχώρησης σε αρχές, αξίες και προγράμματα.

Εξυπακούεται ότι την Παρασκευή, προηγούμενη ημέρα της τυπικής παύσης της προεκλογικής περιόδου, οι πολιτικές συζητήσεις και αναλύσεις θα διαθέτουν πλέον επαρκέστερα στοιχεία ώστε να καταλήγουν στην μεγαλύτερη δυνατή αντικειμενική προσέγγιση. Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις συζητήσεις και αναλύσεις που λαμβάνουν χώρα αναφορικώς με το ενδεχόμενο ή άλλως την προοπτική ή άλλως τη βεβαιότητα για την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, που οι πάντες συμφωνούν ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ασφαλώς οι αντιπολιτευόμενοι τον ΣΥΡΙΖΑ εύχονται ή άλλως προσδοκούν, τουλάχιστον να μην είναι αυτοδύναμος, προκειμένου έτσι να μην ασκήσει απερίσπαστος την κυβερνητική του πολιτική και να υλοποιήσει τις επαγγελίες του.

Λύση είναι η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ

Η θέση όμως αυτή, που δεν προσδοκά ή άλλως εύχεται τη μη αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι «στενά κομματική» και δεν συμβιβάζεται με τις αξιώσεις της κοινωνίας, η οποία θέλει καθαρές λύσεις και αμιγώς αντιμνημονιακή πολιτική.

Σε κάθε περίπτωση βεβαίως, ουδείς διανοείται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μη αυτοδύναμος μπορεί να συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα που θα υποχωρεί και κατ' ελάχιστον ως προς τις αντιμνημονιακές του δεσμεύσεις.

Ως εκ τούτου η περίπτωση μη αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλει ως μόνη λύση τις επαναληπτικές εκλογές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται κυρίως για τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού και την εν γένει διακυβέρνηση της χώρας.

Συνεπώς: Η μόνη επιλογή είναι να κατανοηθεί από την κοινωνία, που αντιστρατεύεται τις μνημονιακές πολιτικές και που πλήττεται από τη λιτότητα, ότι η έξοδος από την κρίση συναρτάται αποκλειστικώς με την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ!

Οι προϋποθέσεις

Προκειμένου να υπάρξει η επιθυμητή και μόνη για το εθνικό συμφέρον επιβαλλόμενη λύση που αφορά στην αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, καταλυτικό ρόλο διαδραματίζουν επίσης τόσο ο αριθμός όσο και το συνολικό ποσοστό επί τοις εκατό των κομμάτων που θα τεθούν εκτός Βουλής. Αναφέρομαι δηλαδή σε «τεχνικά», αλλά και σε «πολιτικά» ζητήματα.

Ως προς τα «τεχνικά» ζητήματα, αντί πολλών, αξιολογώ τη διαδικασία poll of polls που αφορά τον μέσο όρο δημοσκοπικών ευρημάτων δώδεκα (12) εταιρειών και ενός Πανεπιστημίου, ήτοι: του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και των εταιρειών MRB, Rass, Public Issue, GPO, Alco, Interview, Marc, Metron, Palmos, Pulse, DATA RC και K-Research. Αναφορικώς με την έρευνα αυτή, η τελική εκτίμηση επί των ποσοστών επιτρέπει σε αντικειμενικό παρατηρητή το συμπέρασμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ (πρέπει να) κατακτά την αυτοδυναμία. Προς τούτο όμως, ως προς τον κόσμο που στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, επιβάλλεται διαρκής προσπάθεια μέχρι την ώρα της κάλπης. Ο εφησυχασμός δεν επιτρέπεται.

Στο «πολιτικό» όμως επίπεδο και με εκτίμηση των αντικειμενικών συνθηκών, τόσο οι εκλογολόγοι όσο και οι πολιτικοί αναλυτές (ασφαλώς και τα κόμματα) εστιάζουν σε τρεις κυρίες Περιφέρειες: α) στην Αττική, β) στη Μακεδονία και γ) στην Κρήτη. Ειδικότερα:

Α) Ως προς την Περιφέρεια Αττικής κρίσιμες είναι οι 87 έδρες, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το μεγάλο προβάδισμα, ενώ στην Α' Αθηνών η Ν.Δ. κρατά υπολογίσιμες δυνάμεις, καταγράφει όμως και σημαντική φθορά.

Β) Ως προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κρίσιμες είναι οι 49 έδρες, όπου παραδοσιακό προβάδισμα έχει η Ν.Δ., με σημαντική όμως άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, που απειλεί την πρώτη θέση.

Γ) Ως προς την Περιφέρεια Κρήτης, κρίσιμες είναι οι 16 έδρες, όπου προφανώς προηγείται και με μεγάλη διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Αττική έχει 2.843.000 ψηφοφόρους, η Κεντρική Μακεδονία έχει 1.660.000 ψηφοφόρους και η Κρήτη έχει 535.000 ψηφοφόρους.

Η συντριπτική υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ συνολικώς στην Αττική, η σημαντική διεύρυνση της επιρροής του στην Κεντρική Μακεδονία και το ουσιαστικό προβάδισμά του στην Κρήτη δεν αφήνουν περιθώρια για δεύτερη σκέψη ότι η πλάστιγγα γέρνει με τρόπο αποφασιστικό υπέρ της αυτοδυναμίας του. Δηλαδή, το εκλογικό σώμα αυτών των τριών κρίσιμων Περιφερειών, μπορεί και πρέπει να εκφρασθεί με τρόπο καταλυτικό, τόσο στο εκλογικό επί τοις εκατό αποτέλεσμα όσο και στη σύνθεση των μελών του Κοινοβουλίου.

Η προαναφερόμενη προσέγγιση δεν αφορά «τεχνικά» ζητήματα του κατά πόσον τα εκτός Βουλής κόμματα θα υπερβούν το 10% ούτε άλλες «τεχνικές» αναλύσεις. Το ζήτημα είναι ευθέως πολιτικό και η δυναμική που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καταλύτης για την τελική ετυμηγορία.

Σύμφωνα με τη συνταγματική τάξη, το εκλογικό σώμα είναι το ανώτατο όργανο της Πολιτείας. Το εκλογικό σώμα νομιμοποιεί όλα τα λοιπά όργανα άσκησης της κρατικής εξουσίας και των εν γένει θεσμικών λειτουργιών (είτε αμέσως είτε εμμέσως). Σε κάθε πολίτη δε, ανήκει το αυτό ποσοστό κυριαρχίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώπιον της κρίσιμης πολιτικής κατάστασης, σε θεσμικό επίπεδο έπραξε το καθήκον του, επιδιώκοντας μέσω της ατελέσφορης διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας να δώσει τη δυνατότητα στον λαό να αποφασίσει με βάση τις εμπειρίες του που αφορούν στο παρελθόν, για το παρόν και το μέλλον της χώρας και της κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεπώς έδωσε το δικαίωμα στον πολίτη να πάρει την τύχη της κοινωνίας και της χώρας στα χέρια του. Ως εκ τούτου, στο εκλογικό σώμα, στον κυρίαρχο λαό και στον κάθε πολίτη χωριστά, ανήκει πλέον η ευθύνη!

* Ο Πέτρος Μηλιαράκης δικηγορεί στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (ECHR και GG-EU). Είναι μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL