Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.6°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C27.0°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.1°C29.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
3 BF 84%
Η γέφυρα του Λαούφενμπουρκ και η σωληνοειδής όραση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η γέφυρα του Λαούφενμπουρκ και η σωληνοειδής όραση

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ

Το Λαούφενμπουρκ (Laufenburg) είναι μια πόλη που τη διασχίζει ο Ρήνος και που τη διαμοιράζει ανάμεσα στην Ελβετία και τη Γερμανία. Όταν το 2003 κτιζόταν μια νέα γέφυρα ανάμεσα στα δύο μέρη της πόλης, έγινε αντιληπτό, καθώς τα τμήματα της γέφυρας πλησίαζαν το ένα με το άλλο, ότι εκείνο που είχε ξεκινήσει από τη Γερμανία ήταν 54 εκατοστά πιο ψηλό από το ελβετικό. Ήταν βέβαια από την αρχή γνωστό ότι η Γερμανία μετράει το ύψος από την επιφάνεια της Βόρειας Θάλασσας, ενώ η Ελβετία, όπως και η Γαλλία, από τη Μεσόγειο και η διαφορά ήταν 27 εκατοστά [το εκκεντρικό Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιεί το θαλάσσιο επίπεδο της περιοχής της Κορνουάλης!]. Αλλά αντί αυτή να εξαφανιστεί με την παρέμβαση των μηχανικών, από λάθος υπολογισμό διπλασιάστηκε! Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Γερμανοί ήταν εκείνοι που τελικά υποχρεώθηκαν να αναθεωρήσουν τους υπολογισμούς τους και να κατεβάσουν το δικό τους τμήμα, με σημαντικό οικονομικό κόστος, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η γέφυρα. Εδώ φαίνεται ότι τα νεοφιλελεύθερα τευτονικά προτάγματα και οι νόρμες των Γερμανών μηχανικών αποδείχτηκαν λανθασμένες και έτσι φυσικά δεν επικράτησαν. Είναι να απορεί κανείς πώς η διαφορά δεν είχε εντοπιστεί από την αρχή. Ωσάν να χτιζόταν η γέφυρα μέσα σε σήραγγα (tunnel) που διανοιγόταν στα τυφλά από δύο αντίθετες μεριές.

Σωληνοειδής όραση ή όραση σήραγγας (tunnel vision) αποκαλείται η οφθαλμική πάθηση κατά την οποία το οπτικό πεδίο είναι τόσο στενό σαν να βλέπει κανείς μέσα από έναν σωλήνα χάνοντας την περιφερειακή όραση και διατηρώντας μόνον την κεντρική. Μεταφορικά, ο όρος παραπέμπει στη στενοκεφαλιά και στις παρωπίδες. Και γιατί όχι, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος, και στις μνημονιακές εμμονές των τελευταίων ετών που πυροδοτήθηκαν και επιβλήθηκαν κυρίως από τις γερμανικές επιταγές και στις οποίες θα πρέπει να προστεθούν και οι πρόσφατες δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων για το μη διαπραγματεύσιμο των συμφωνημένων «μεταρρυθμίσεων» και των ανειλημμένων υποχρεώσεων από τις δουλόφρονες ελληνικές κυβερνήσεις. Για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού, όπως οι σαμαροβενιζέλοι βέβαια διατείνονται!

Στ' αλήθεια όμως δεν πρόκειται για στενομυαλιά και περιορισμένη οπτική που χρησιμοποιεί μόνο την κεντρο-ευρωπαϊκή διάσταση και αγνοεί εκείνη της περιφέρειας του ευρωπαϊκού Νότου. Αντίθετα, όλες οι πράξεις και παραλείψεις της γερμανικής κυβέρνησης, όπως και οι κατά καιρούς ομολογίες και αποκαλύψεις, αποδεικνύουν ότι πρόκειται για ένα μελετημένο στρατηγικό σχέδιο της άτεγκτης και υπεροπτικής επιβολής των αρχών της νεοφιλελεύθερης πολιτικής οικονομίας. Ας ελπίσουμε ότι οι συζητήσεις με τους νέους «Ελβετούς» διαπραγματευτές θα την υποχρεώσουν να ενδώσει όπως, πριν μια δεκαετία περίπου, αναγκάστηκε να κάνει με το «κατέβασμα» του γερμανικού τμήματος της ημιτελούς γέφυρας του Λαούφενμπουρκ. Τότε το «κατέβασμα» κόστισε ένα αξιόλογο ποσό. Στην τωρινή περίπτωση εικάζεται ότι το «μη-κατέβασμα» είναι εκείνο που κοστολογείται πιο ακριβά για όλες τις χώρες. Για να καταλάβουν, λοιπόν, όλοι ότι πράγματι οι «υψομετρικές διαφορές» υφίστανται και απηχούν τις αποκλίνουσες οπτικές και τους διάφορους ορίζοντες των ευρωπαϊκών λαών αλλά και πάλι, ανάμεσά τους επιβάλλεται να χτίζονται γέφυρες κάποιας ισότιμης συνεννόησης και συνεργασίας.

Ώς το 1800 το Λαούφενμπουρκ αποτελούσε ενιαία πόλη αλλά ο Ναπολέων αποφάσισε ότι ο Ρήνος όφειλε να γίνει το φυσικό σύνορο μεταξύ των δύο κρατών κι έτσι η πόλη χωρίστηκε στα δύο. Στις μέρες μας, δεν πρέπει να επιτραπεί στους Γερμανούς ή σε όποιους άλλους να δρουν αυτοκρατορικά για να τεμαχίσουν τον ευρωπαϊκό χώρο σύμφωνα με τις ανομολόγητες επιθυμίες τους και τα ιδιοτελή συμφέροντά τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL