Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C23.0°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.5°C22.6°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
0 BF 30%
Εικόνες από την Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εικόνες από την Αθήνα

Της Ξανθίππης Ζαχαριάδου*

Την Κυριακή το πρωί, όποιος κυκλοφόρησε στο κέντρο της πόλης σχημάτισε μια σαφή εικόνα της σύγχρονης Αθήνας. Αυτήν που ζούμε και φτιάχνουμε όλες και όλοι καθημερινά. Μια πρωτεύουσα που προσπαθεί να ντυθεί στα γιορτινά της, αλλά στην πλατεία Συντάγματος οι ταλαίπωροι πρόσφυγες και τα παιδάκια περίμεναν από μας το στοιχειώδες κάθε παιδιού που έρχεται σ' αυτό τον κόσμο, ένα ποτηράκι γάλα και λίγη σοκολάτα. Ό,τι χρειαζόταν στα προσφυγόπουλα που τουρτούριζαν μέρες από το κρύο και την υγρασία. Λίγοι άνθρωποι πέρασαν το πρωί της Κυριακής για να προσφέρουν κάτι, αυτή είναι μια πικρή αλήθεια, αλλά και αυτοί οι λίγοι είμαστε αρκετοί για να χαρίσουμε λίγη ζεστασιά σ' αυτούς που υποφέρουν άδικα.

Η πιο σκληρή εικόνα που έζησα ήταν εκείνη του παλικαριού που απελπισμένο απειλούσε απονενοημένο διάβημα με τη θηλιά στον λαιμό ζητώντας τη χορήγηση ασύλου. Λίγες φορές στη ζωή μου βρέθηκα σε τόσο δύσκολη θέση. Το μόνο που είχα να κάνω ήταν να ενημερώσω το Κόκκινο, που τελικά γίνεται η καταφυγή του κάθε αδικημένου.

Λίγα μέτρα πιο κάτω, στο εμπορικό κέντρο της πόλης, οι εργαζόμενοι και μικρέμποροι κινητοποιούνταν για να υπερασπίσουν την αργία της Κυριακής.

Κάποιοι πιστεύουν ότι η κρίση στο εμπόριο θα αντιμετωπιστεί με την εργασία της Κυριακής, λες και δεν ξέρουμε ποια είναι η αιτία του κάκου.

Εκατοντάδες συμπολίτες μας σε άλλο σημείο της πόλης και πολλοί νέοι παρακολούθησαν περπατώντας τον καθηγητή Ηλία Νικολακόπουλο στο οδοιπορικό του Δεκέμβρη του '44. Τα αποτυπώματα αυτού του Δεκέμβρη δεν είναι μόνο στην ψυχή μου, αλλά και δίπλα από το σπίτι μου με τις τρύπες στους τοίχους των σπιτιών.

Επεισόδια και στην οδό Ακαδημίας, στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, σχεδόν ταυτόχρονα με τα γεγονότα στο Σύνταγμα, με τη διαμαρτυρία των δημοσιογράφων για τις άθλιες συνθήκες εργασίας. Αν εξαιρέσεις το οδοιπορικό του '44, σε όλες τις περιπτώσεις η πολιτεία απάντησε με τα ΜΑΤ.

Εικόνες μιας Αθήνας που παλεύει, που ανασαίνει, που αντιστέκεται και όποιος δεν καταλαβαίνει δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει.

* Η Ξανθίππη Ζαχαριάδου είναι μέλος της Οργάνωσης Μελών του Ιστορικού Κέντρου Αθήνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL