Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
H βιομηχανία τροφίμων, μοχλός ανάπτυξης της χώρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

H βιομηχανία τροφίμων, μοχλός ανάπτυξης της χώρας

Του Στρατή Ζαφείρη

Στο κείμενο αυτό συνοψίζονται τα βασικά συμπεράσματα μιας επεξεργασμένης εργασίας του Τμήματος Βιομηχανίας Ομάδας Τροφίμων, στο πλαίσιο της συζήτησης για διαμόρφωση ενός συγκροτημένου, συνεκτικού, προοδευτικού και ρεαλιστικού προγράμματος ανασυγκρότησης της χώρας.

Ο ρόλος της βιομηχανίας τροφίμων στην ελληνική μεταποιητική βιομηχανία είναι θεμελιώδης και πληροί όλες τις προϋποθέσεις ώστε ο κλάδος να αποτελέσει τον βασικό μοχλό ανάπτυξης της χώρας, ιδιαίτερα στις σημερινές κρίσιμες για τη χώρα μας συνθήκες, μετά από 6 χρόνια βαθιάς κοινωνικής και οικονομικής ύφεσης.

Με βάση τα στοιχεία 2011, η θέση του κλάδου τροφίμων και ποτών στη μεταποίηση είναι σημαντική:

* Η αξία παραγωγής ανέρχεται σε 16,456 δισ. ευρώ (σε σύνολο 59,4 όλης της μεταποίησης - ποσοστό 27,6%).

* Κατέχει την πρώτη θέση στην παραγωγή προστιθέμενης αξίας 5,9 δισ. ευρώ (σε σύνολο 16,8 όλης της μεταποίησης - ποσοστό 35%).

* Καλύπτει το 22% των συνολικών εξαγωγών της χώρας (δεν περιλαμβάνονται τα πετρελαιοειδή), ενώ το εμπορικό ισοζύγιο βελτιώνεται με γοργούς ρυθμούς (από 52% το 2007 στο 78% το 2012).

* Καλύπτει το 1/5 του συνόλου των επιχειρήσεων της μεταποίησης και είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της, αφού σε αυτήν απασχολείται περίπου το ¼ του συνόλου των απασχολουμένων στην παραγωγή.

* Έχει μεγαλύτερη συμβολή στον τομέα της μεταποίησης σε σύγκριση με την ΕΕ-27.

Η παραγωγική ανασυγκρότηση της βιομηχανίας τροφίμων & ποτών (στο πλαίσιο μιας ριζοσπαστικής ανασυγκρότησης όλου του αγροτοδιατροφικού συστήματος) θα πρέπει να αποτελέσει βασικό μοχλό ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας, συμβάλλοντας:

* Στην αύξηση του ρόλου της στη μεταποίηση.

* Στην αύξηση της απασχόλησης, στην προστασία & ανάπτυξη των μικρομεσαίων παραγωγών και την περιφερειακή ανάπτυξη.

* Στην ουσιαστική βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου τροφίμων και ποτών.

* Στην παραγωγή τροφίμων υψηλής ποιότητας και ασφάλειας με ισχυρά αναγνωρίσιμη ταυτότητα και υψηλή προστιθέμενη αξία.

Στρατηγικοί στόχοι θα πρέπει να είναι:

Η ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής κοντά στις περιοχές που παράγονται οι πρώτες ύλες για τη μεταποίηση. Η υποκατάσταση των εισαγωγών τροφίμων με ενδυνάμωση της εγχώριας αγοράς σε βασικά προϊόντα διατροφής, όπου η χώρα μας μπορεί να έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε ποιότητα και ασφάλεια. Η ενίσχυση της καινοτομίας, η υψηλή εξειδίκευση και η ανάπτυξη παραγωγικών δικτύων, έτσι ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που δημιουργεί η μικρή παραγωγή.

Βασική προϋπόθεση για την επιτυχή στήριξη των παραπάνω στρατηγικών στόχων αποτελεί η διαμόρφωση σε στέρεες βάσεις των παρακάτω βασικών πυλώνων:

1. Ανάπτυξη δικτύων

2. Στήριξη της ιδιωτικής ΜΜΕ

3. Στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας

4. Ανάπτυξη συλλογικών μορφών κοινωνικής οικονομίας μικρής κλίμακας.

Αναγκαία άμεσα μέτρα

* Οικονομική ενίσχυση με μείωση του ΦΠΑ

* Βελτίωση ρευστότητας στους μικρομεσαίους παραγωγούς

* Εξυγίανση του συστήματος εμπορίας

* Αξιοποίηση των κινηματικών ,μορφών διακίνησης προϊόντων χωρίς μεσάζοντες

* Δημιουργία νέων κεντρικών αγορών ανά περιφέρεια

* Δημιουργία μόνιμων λαϊκών αγορών ανά πόλη και διεύρυνσή τους με προϊόντα μεταποίησης

* Η αναδιάρθρωση κρατικών δομών και υπηρεσιών με δημιουργία ενιαίου φορέα τροφίμων

* Νέος επενδυτικός νόμος για την βιομηχανία Τροφίμων.

Μεσο-μακροπρόθεσμα μέτρα

* Νέα νομοθεσία αδειοδότησης βιομηχανίας τροφίμων

* Μέτρα για την επαναλειτουργία αργουσών βιομηχανιών τροφίμων και ποτών

* Μέτρα ελέγχου και μείωσης των τιμών τροφίμων

* Πρόγραμμα περιφερειακής πολιτικής ανάπτυξης (χωρική ανάπτυξη

* Κλαδικά προγράμματα ανάπτυξη βασικών κλάδων της βιομηχανίας τροφίμων

* Δημιουργία και εφαρμογή νέας πολιτικής εξαγωγών

* Ανάπτυξη της επιστήμης των τροφίμων, της τεχνολογίας και έρευνας.

Συνοπτικά, η πρόταση αντικατοπτρίζει την ανασυγκρότηση της βιομηχανίας τροφίμων σε χωρική διάρθρωση που θα αξιοποιεί το τοπικό παραγόμενο προϊόν και θα παράγει προϊόντα υψηλής βιολογικής άξιας και καινοτόμα, στο πλαίσιο ενός παραγωγικού και κοινωνικού δικτύου που θα τα καθιστά ανταγωνιστικά και θα ενσωματώνει τη μεγίστη προστιθέμενη αξία.

Σημείωση: Όποιος ενδιαφέρεται για την αναλυτική παρουσίαση των προτάσεών μας, καλείται να στείλει e-mail ([email protected] και [email protected] ), για να του σταλούν όλα τα κείμενά μας και να παρευρεθεί σε ανοιχτή διαβούλευση - συζήτηση των προτάσεών μας που διοργανώνουμε στις 15 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 18.00-21.00.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL