Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
19 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
14 °C
12.1°C16.6°C
1 BF 92%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.7°C
3 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.3°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
13 °C
12.9°C14.1°C
0 BF 100%
Η ΤΡΟΪΚΑ ΕΚΤΙΜΑ ΟΤΙ Η ΧΩΡΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ / Μαύρη είν' η νύχτα στα βουνά!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ΤΡΟΪΚΑ ΕΚΤΙΜΑ ΟΤΙ Η ΧΩΡΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ / Μαύρη είν' η νύχτα στα βουνά!

Του Θόδωρου Μιχόπουλου

Τον χρόνο ανακοίνωσης και εφαρμογής των μέτρων «διαπραγματεύεται» η κυβέρνηση -«κόκκινες γραμμές» δεν υπήρξαν ποτέ, ούτε ίχνος αξιοπρέπειας. Η κατάρρευση είναι γενική, ενώ το Μαξίμου πιέζεται να τελειώνει με τη «διαπραγμάτευση» καθώς όσο παρατείνεται τόσο εκτίθεται πολιτικά. Ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς σημειώνει ότι «η πολιτική συμφωνία για την 'επόμενη μέρα' μετά το πρόγραμμα πρέπει να κλείσει οριστικά μέσα στον Δεκέμβριο», μόνο που δεν υπάρχει καμιά πολιτική διαπραγμάτευση καθώς η τρόικα θεωρεί την κυβέρνηση μη βιώσιμη!

Μη βιώσιμη κυβέρνηση

Η πολιτική απομόνωση της κυβέρνησης είναι πλήρης - όχι μόνο στο εσωτερικό. Ο Γκ. Χαρδούβελης δηλώνει ότι «το ΔΝΤ εμφανίζεται αδιάφορο για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα», ενώ και η ίδια η Αν. Μέρκελ, σε ανύποπτο χρόνο [23.11.14, Βερολίνο] είχε τονίσει στον Αντ. Σαμαρά ότι «δεν αποφασίζω μόνη μου. Δεν είμαι εγώ η τρόικα». Στην ίδια γραμμή κινούνται σήμερα τόσο η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μ. Κότε [οι «αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης όταν τελειώσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα και μόνο τότε»] όσο και ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, που ζήτησε από την Αθήνα «να βρεθεί ένας βηματισμός που θα επιτρέψει στην τρόικα να επιστρέψει γρήγορα και στην ελληνική κυβέρνηση να πάρει γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα που θα της επιτρέψουν να ολοκληρώσει σύντομα το πρόγραμμα προσαρμογής».

Κερασάκια στην… τούρτα της «μη βιώσιμης κυβέρνησης», το ρεπορτάζ του Spiegel που αποκάλυψε ότι στο Euroworking Group αποφασίστηκε ενισχυμένη και αυστηρή επιτήρηση [ECCL] και οι δηλώσεις του Β. Σόιμπλε που διερωτάται «αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τους όρους για την εκταμίευση της τελικής δόσης από το πακέτο διάσωσης» και μιλά για «προληπτική πιστωτική γραμμή, συνοδευόμενη από συγκεκριμένες προϋποθέσεις» [θα ενσωματωθούν μνημονιακά προαπαιτούμενα στην ECCL]. Ο Αντ. Σαμαράς, όπως πάντα σε ρόλο σχολιαστή και όχι πρωθυπουργού, διαπιστώνει ότι «το πιο πυκνό σκοτάδι είναι λίγο πριν χαράξει»! Και συνειδητά ταυτίζει την «πολιτική σταθερότητα» με τη «σταθερότητα» της κυβέρνησής του [Έθνος, 30.11.14].

Προεκλογικά «μαξιλαράκια»

Η τρόικα πιέζει για τη λήψη άμεσων μέτρων. Δεν έχει, όμως, κατά νου μόνο το δημοσιονομικό κενό των 2,6 δισ. ευρώ αλλά την προεκλογική περίοδος που διανύει η χώρα και που θα οδηγήσει, αργά [Μάρτιο] ή γρήγορα [Ιανουάριο ή Φεβρουάριο] σε κάλπες. Και απαιτεί νέα σκληρά μέτρα ως «μαξιλαράκι» καθώς εκτιμά ότι αν προκηρυχτούν εκλογές για την άνοιξη [Μάρτιο], αυτές θα έχουν δημοσιονομικό κόστος είτε κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε όχι! Στελέχη της τρόικας, μάλιστα, διευκρίνιζαν ότι με δεδομένο ότι πιθανότατα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η επόμενη κυβέρνηση, για να υπάρξει η παραμικρή ελπίδα να κερδίσει η Ν.Δ. τις εκλογές θα πρέπει να δοθούν προεκλογικές υποσχέσεις και να καθυστερήσει, παράλληλα, η εφαρμογή των νέων σκληρών μέτρων. Και ζητάει «εδώ και τώρα» μέτρα ώστε να δημιουργηθούν δημοσιονομικά «μαξιλαράκια» προκειμένου να εγκλωβίσουν και την επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση, που αδυνατεί να στοιχειοθετήσει ένα νέο αφήγημα για την κοινωνία, να ξεκινήσει «αντίσταση» και να προκηρύξει εκλογές -ως έσχατο καταφύγιο επιβίωσης αντιμετωπίζεται αυτή η τακτική- προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νέο πακέτο «μεταρρυθμίσεων» προκειμένου να έρθει σε συμφωνία με την τρόικα ώστε τα σκληρά μέτρα να ανακοινωθούν και υλοποιηθούν μετά τον Μάρτιο. Έτσι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε… πλειοδοσία μέτρων που δεν θα αφορούν άμεσα τους πολίτες προκειμένου να αποφύγουν να ανακοινωθούν οι μειώσεις σε συντάξεις, η αύξηση του «μικρού» ΦΠΑ από 6,5% σταδιακά σε 13% [φάρμακα, ξενοδοχεία, βιβλία, εφημερίδες], τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης [κανένας σε σύνταξη πριν τα 62 χρόνια του], τη μείωση των κύριων συντάξεων και τις νέες αλλαγές στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις [θα υπάρξουν «παραμετρικές αλλαγές», λένε κυβερνητικοί].

Αναδίπλωση με υποχρεώσεις!

Παράλληλα, η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε και ως προς το ΔΝΤ, που όχι μόνο δεν φεύγει, αλλά παραμένει με ισότιμο ρόλο και όχι ως τεχνικού συμβούλου. Στο σημερινό, μάλιστα, συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, όπου θα μιλήσει και ο πρωθυπουργός, ήταν να παραβρεθεί ο νέος επικεφαλής του ΔΝΤ, γεγονός που η ελληνική πλευρά θα προσπαθούσε να το ερμηνεύσει ως «καλό οιωνό» για την επιστροφή της τρόικας. Δυστυχώς για το Μαξίμου, ο Ινδός επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα Ρίσι Γκογιάλ, όπως και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Κλάους Μαζούχ, ακύρωσαν την έλευσή τους στην Αθήνα.

Χθες, πάντως, ο Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, προσπάθησε να τρομοκρατήσει τους πολίτες λέγοντας πως «όλα όσα με κόπο καταφέραμε σε πέντε χρόνια μπορεί να χαθούν σε πέντε ημέρες ή ακόμη και σε μία αν επικρατήσει πανικός», ενώ διαβεβαίωσε -για πολλοστή φορά…- ότι «δεν θα θιγούν εισοδήματα, μισθοί και συντάξεις». Παραδέχθηκε, βέβαια, ότι «επανακαθορίζουμε τη σχέση με τους εταίρους μας» διευκρινίζοντας ότι αυτή η νέα φάση θα είναι χωρίς Μνημόνιο αλλά με υποχρεώσεις!

Πώς, όμως, θα περάσει το Μαξίμου τα νέα μέτρα; Την Κυριακή οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό, ο οποίος, πιστός στις επιταγές του Μνημονίου, περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων και μείωση κοινωνικών δαπανών. Δύσκολα, λοιπόν, θα ψηφίσουν και νέα σκληρά μέτρα, έστω και αν «διαφημιστούν» ως ο «τελευταίος κάβος», τα «τελευταία μέτρα πριν από την έξοδο» κ.λπ. Οι διαρροές επιμένουν ότι τα νέα μέτρα πιθανόν να έρθουν με τη μορφή πολυνομοσχεδίου όπου θα προτάσσεται η συμφωνία για την προληπτική γραμμή στήριξης, για να υπάρχει δικαιολογία ως προς την κοινωνία, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο τα νέα μέτρα να περάσουν με τη μορφή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Ίδωμεν…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL