Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Μια νέα βιομηχανική πολιτική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια νέα βιομηχανική πολιτική

Του Νίκου Ρόη*

Το μεγάλο ερώτημα που βασανίζει την κοινωνία διαχρονικά είναι εάν μπορεί να υπάρξει ενδογενής παραγωγή, βιομηχανία και μεταποίηση στη χώρα μας. Η απάντηση είναι ότι όχι μόνο μπορεί να υπάρξει, αλλά είναι ο μοναδικός δρόμος για την ανάπτυξη και την οικονομική ανασυγκρότηση.

Η παραγωγική αποδιάρθρωση της χώρας είναι το αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών τουλάχιστον 30 χρόνων, που το Μνημόνιο απλώς επιτάχυνε και ολοκλήρωσε. Η ιδεολογία του φιλελευθερισμού ως κυρίαρχο στοιχείο της είχε την επιβολή του χρηματοπιστωτικού συστήματος έναντι της πραγματικής οικονομίας με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί εχθρικό περιβάλλον για την ανάπτυξη. Η υπερχρέωση η έλλειψη ρευστότητας, η ανυπαρξία πραγματικών αναπτυξιακών επενδύσεων, η ύπαρξη πολιτικών μόνο για φιλικά προσκείμενους, ενώ όλοι οι άλλοι παλεύουν για την επιβίωση, σφραγίζουν την ανυποληψία ενός συστήματος που πρέπει να φύγει με την ψήφο του ελληνικού λαού.

Κεντρική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, που σημαίνει μεγέθυνση του παραγωγικού τμήματος της οικονομίας, καρδιά του οποίου είναι η βιομηχανία.

Η βιομηχανία / μεταποίηση έχει κομβικό ρόλο στην παραγωγική δομή κάθε χώρας, μεγάλη βαρύτητα για την παραγωγική της ανασυγκρότηση και είναι ο βασικός τροφοδότης όλων των κλάδων, διότι:

* Αξιοποιεί αποτελεσματικά εγχώριους φυσικούς πόρους.

* Αναπτύσσει συστηματικά έρευνα και τεχνολογία.

* Εφαρμόζει καινοτομίες και μέσω αυτών αυξάνει την παραγωγικότητα.

* Συμβάλλει στην αύξηση των εξαγωγών.

Η ελληνική βιομηχανία συμμετέχει στο 9% του ΑΕΠ και είναι σαφέστατα υποβαθμισμένη ποιοτικά και ποσοτικά έναντι της βιομηχανίας των ανεπτυγμένων χωρών της Ε.Ε. Το αποτέλεσμα προέρχεται από μια διαχρονικά εχθρική κυβερνητική πολιτική, που δεν λαμβάνει υπόψιν της τις πραγματικές ανάγκες του λαού, τον υλικό και άυλο πλούτο. Η βιομηχανική πολιτική δεν αφορά μόνο τις μεταποιητικές μονάδες μεγάλης κλίμακας, αλλά το σύνολο των παραγωγικών μονάδων, που συμπεριλαμβάνουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Βασικό χαρακτηριστικό της ελληνικής βιομηχανίας είναι το πολύ μικρό μέγεθος των παραγωγικών μονάδων του κλάδου. Συγκεκριμένα, ο τομέας της μεταποίησης αποτελείται από 95.000 επιχειρήσεις, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία (96,5%)1 είναι πολύ μικρές (1-9 απασχολούμενοι).

Στο πλαίσιο ενός οράματος δημιουργίας οικονομικής ανάπτυξης, κεντρική στρατηγική κατεύθυνση είναι η συγκρότηση παραγωγικών συμπλεγμάτων που θα στηρίζονται στη σύνθεση -χαρακτηριστικό της τεχνικής μας ταυτότητας- με σχετική εξειδίκευση και χωρικό προσδιορισμό.

Στη σημερινή πραγματικότητα, πρέπει να επικεντρωθούμε στην παραγωγή νέων προϊόντων και τεχνολογιών με υψηλή προστιθέμενη αξία, εξατομικευμένα, που θα βασίζονται στην πλούσια επιστημονική και κατασκευαστική εμπειρία μας. Αυτή η παραγωγή μπορεί να στηριχτεί στον άφθονο υλικό και άυλο πλούτο της χώρας μας.

Ο προσανατολισμός για μια μονομερή παραγωγή φτηνού μαζικού προϊόντος στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι λάθος, γιατί χρειάζονται τεράστιοι πόροι, που στην παρούσα φάση δεν έχουμε, χωρίς να σου δίνουν ανάλογη διάχυση πλούτου και θέσεων εργασίας που έχει τεράστια ανάγκη η χώρα. Ταυτόχρονα κάποιες χώρες, λόγω θέσεως και εμπειρίας, θα το κάνουν πάντα καλύτερα από εμάς.

Μια ερευνά του Παντείου Πανεπιστημίου που στην ουσία της υποστηρίζει αυτή την άποψη λέει ότι όλοι οι αναπτυξιακοί νόμοι που είναι ο νόμιμος τρόπος μεταφοράς πόρων από το Δημόσιο σε ιδιώτες ήταν σε αυτή την κατεύθυνση και έφεραν στη χώρα μόνο 100.000 θέσεις εργασίας και ελάχιστη διάχυση πλούτου.

Όραμα της βιομηχανικής πολιτικής οφείλει να είναι η ανάπτυξη μιας σύγχρονης ενδογενούς ελληνικής βιομηχανίας ως ένας από τους κύριους πόλους της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, με τη δημιουργία προϊόντων και τεχνολογίας υψηλής ποιότητας σε παραγωγικά μοντέλα εναλλακτικά στα διεθνώς κυρίαρχα. Η ελληνική βιομηχανία θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τις ρωγμές και αδυναμίες του διεθνούς μοντέλου παραγωγής φθηνού μαζικού προϊόντος και να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες στην παραγωγή συστημάτων καινοτόμων προϊόντων, ενσωματώνοντας τα τοπικά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.

Ένα τέτοιο σχέδιο μπορεί να έχει τη συμπαράσταση όλων των κοινωνικών εταίρων γιατί θα στηρίζεται στον διάλογο και τις συνέργειες. Ταυτόχρονα θα δημιουργεί νέα οικονομικά υποκείμενα που θα έχουν επίκεντρο αυτές τις συνέργειες και θα στηρίζονται από βαθιές μεταρρυθμίσεις στο θεσμικό πλαίσιο της χώρας. Αυτός ο νέος τρόπος προσέγγισης της παραγωγής πρέπει να γίνεται σε όλη την πορεία του προϊόντος, από τη σύλληψη έως την μετά την πώληση υπηρεσία.

Βασική προϋπόθεση είναι ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο με μακροχρόνιο σχεδιασμό και αυτοδέσμευση τήρησης, ανάμεσα σε όλα τα υποκείμενα της κοινωνίας, της παραγωγής, της εκπαίδευσης και του νομοθετικού σώματος. Επιδίωξη θα είναι ένα σταθερό περιβάλλον ανάπτυξης, έτσι που να ανακτήσουν ξανά την εμπιστοσύνη στη σχέση τους, τόσο με το κράτος όσο και μεταξύ τους, η κοινωνία ως σύνολο, οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι παραγωγοί.

* Ο Νίκος Ρόης είναι συντονιστής Τμήματος Βιομηχανίας του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL