Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Η δημοκρατία δεν κλονίζεται από το "κόψιμο καλωδίων"...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η δημοκρατία δεν κλονίζεται από το "κόψιμο καλωδίων"...

Τις τελευταίες ημέρες, οι Έλληνες πολίτες ήρθαν αντιμέτωποι με μια σειρά κυβερνητικών ενεργειών, που είχαν ως μόνο στόχο τη δημιουργία κλίματος κοινωνικού «ηλεκτροσόκ», ώστε να ξεκινήσουν οι «πολυπόθητες», για τους δανειστές και τους κυβερνητικούς εργολάβους τους, απολύσεις από τον δημόσιο τομέα. Η κυβέρνηση, σε μια πράξη αυταρχισμού που θυμίζει άλλες εποχές, έκοψε στην κυριολεξία τα καλώδια, ώστε να σταματήσει να εκπέμπει το σήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και μαζί με αυτό και η αναμετάδοση ειδησεογραφικών πρακτορείων παγκόσμιας εμβέλειας στην Ελλάδα, όπως το αγγλικό BBC, το γερμανικό Deutche Welle ή το γαλλικό TV5. Παράλληλα, διακόπηκε και το σήμα της ERT SAT στην ομογένεια και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η δέσμη καλωδίων που κόπηκε από τα ΜΑΤ στον Υμηττό αποτελεί πρωτόγνωρη πράξη θεσμικής εκτροπής, που καταδικάστηκε διεθνώς.

Με αυτή της την ενέργεια η τρικομματική κυβέρνηση, υπό τις αυστηρές υποδείξεις της τρόικας, επιχείρησε να τρομοκρατήσει την κοινωνία, υπονοώντας ότι αν οι Έλληνες πολίτες δεν δεχτούν τις απολύσεις, είναι διατεθειμένη να φτάσει πολύ μακριά. Οι μετέπειτα πολιτικές πιρουέτες των δύο μικρότερων εταίρων της συγκυβέρνησης προφανώς και δεν πείθουν κανέναν, άλλωστε στον πολιτικό λόγο των μνημονιακών αυτών μορφωμάτων δεν περιλαμβάνεται τίποτα άλλο από το διαρκές «ναι σε όλα».

Εντούτοις, η αντίδραση των πολιτών ήταν άμεση. Κατέκλυσαν αυθόρμητα το Ραδιομέγαρο ζητώντας δημοκρατία εδώ και τώρα. Η ΕΡΤ, παρά την κυβερνητική δολιοφθορά, συνέχισε να εκπέμπει, να δημιουργεί πολιτισμό, να στέλνει το μήνυμα της δημοκρατίας σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Δημοσιογραφικά δίκτυα από όλο τον κόσμο συνέρρευσαν στο Ραδιομέγαρο, καλύπτοντας λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις, ενώ την ίδια στιγμή οι πολίτες δημιουργούσαν μια αδιαπέραστη ανθρώπινη ασπίδα, ώστε να αποτραπούν ενδεχόμενες βίαιες επεμβάσεις των κυβερνώντων.

Στόχος της κυβερνητικής επίθεσης δεν ήταν η ΕΡΤ, αλλά το ηθικό των αγωνιζόμενων πολιτών, που μάχονται για να μην διαλυθεί το κράτος, για να μην σταματήσει η δημοκρατική ζωή του τόπου, για να μην σκεπάσει το μαύρο των κομμένων καλωδίων τις ζωές μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας, επιχειρώντας να σταματήσει τον κυβερνητικό κατήφορο με κάθε δημοκρατικό μέσο, εντός και εκτός Βουλής. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση αποτελεί περιουσία των Ελλήνων πολιτών, ο αρχειακός ιστορικός θησαυρός της ΕΡΤ είναι η δημοκρατική μνήμη της χώρας, η ενημέρωση και ο πολιτισμός αποτελούν βασικά κοινωνικά αγαθά, τα οποία καμία μνημονιακή κυβέρνηση δεν πρέπει να υφαρπάξει.

Η υπεράσπιση της ΕΡΤ είναι αγώνας για την υπεράσπιση των δημοκρατικών κεκτημένων της πατρίδας μας, τα οποία η Αριστερά πότισε με μεγάλους αγώνες. Συνεχίζουμε την προσπάθεια δημοκρατικής ανατροπής των αδίστακτων κυβερνήσεων, σχηματίζουμε ένα τεράστιο δημοκρατικό μέτωπο αντίστασης, ώστε να μην φιμωθεί η ελευθερία, να μην μπει στον γύψο η ενημέρωση, να μην καρατομηθούν χιλιάδες εργαζόμενοι.

* Η Παναγιώτα Δριτσέλη είναι βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL