Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
ΣYΡΙΖΑ: Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣYΡΙΖΑ: Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση

Συντρόφισσες και σύντροφοι, έστω και με μια μικρή καθυστέρηση, θέλω να προσφέρω προσωπική συμβολή στην ιδρυτική διακήρυξη του νέου πολιτικού φορέα. Η τοποθέτησή μου παραμένει επικουρική σε θέματα θέσεων.

Οικονομία:

Η κατάρρευση του κρατικού παρεμβατισμού και η αντικατάσταση με νεοφιλελευθερισμό και υπερκαταναλωτισμό της ψεύτικης ευημερίας αντικαθιστά την ολιγαρχία της αγοράς χρήματος. Εμείς σαν εκφραστές της αντικαπιταλιστικής οικονομικής οργάνωσης της κοινωνίας έχουμε χρέος να τονίσουμε πριν χρεωκοπήσουν οι πολιτικές της οικονομικής ολιγαρχίας ενόψει της διαχείρισης του χρέους. Ήδη απαξίωσαν την οικονομική θεώρηση του ιδίου του καπιταλισμού. Να έχουμε τα μάτια ανοικτά, κανένας θεσμικός επενδυτής δεν θα έρθει, Έλληνας ή ξένος, για να επενδύσει και να συζητήσει μαζί μας το προηγούμενο εργασιακό καθεστώς. Χωρίς να ενοχοποιώ την επιχειρηματικότητα, θα έλεγα ότι ο μεσαίος και μικρός επαγγελματίας θα είναι ξανά ο κύριος άξονας οικονομικής δραστηριότητας. Αλλά, αν επιθυμούμε μια ριζική οικονομική αλλαγή, η συνεργασία θα λύσει ριζικά το ζήτημα της οικονομικής ανάπτυξης χωρίς την κομματοκρατία. Προτείνω τα εξής:

* Για τη σταδιακή αντικαπιταλοποίηση να δημιουργήσουμε νησίδες σοσιαλισμού (συνεταιριστικό κίνημα - εργατική αυτοοργάνωση) για όλες της δυνατές δραστηριότητες.

* Η επαναφορά του αφορολογήτου στα 12.000 ευρώ σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει να συνοδεύεται από μείωση τον άμεσων φόρων, που είναι σημαντική ελάφρυνση στο εισόδημα των μισθωτών και συνταξιούχων όπως ο ΦΠΑ.

* Ουσιαστική ρύθμιση στην αυτοβελτίωση της ποιότητας ζωής, διασύνδεση με το αφορολόγητο, ταυτόχρονα με αύξησή του πετυχαίνουμε καλύτερη φορολόγηση μεγάλα εισοδήματα με μικρότερους συντελεστές φορολόγησης.

* Η παραμονή στο ευρώ δεν είναι μονόδρομος, αλλά η Ελλάδα δεν έχει ακόμα εκείνες τις πλεονασματικές οικονομικές δραστηριότητες που θα γινόταν ανταγωνιστική και με δεδομένο ότι η μετάβαση σε ένα πιο ανθρώπινο οικονομικό και κοινωνικό μόρφωμα βασίζεται πρώτα απ' όλα στις συνειδήσεις των πωλητών μιας κοινότητας σε μια άλλη κατεύθυνση.

* Μια εναλλακτική λύση στην παραπάνω τοποθέτηση είναι τα κοινωνικά νομίσματα «κοινό, οβολός», όπως του ψηφιακού νομίσματος bitcoin. Κάθε τέτοια πρωτοβουλία πρέπει να επικροτείται με βασικό στόχο την επέκταση σε όλη την επικράτεια της χώρας. Και να μπορεί να συναλλάσσεται με το κράτος αν χρειάζεται.

* Η επανακρατικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων πρέπει να διασφαλίζει ότι δεν θα είναι «μαγαζάκια» πελατειακού κράτους, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν θα υποστηρίζονται αδύναμες κοινωνικές ομάδες μέσω τιμολογίων κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχουν δικό τους επιχειρηματικό πλάνο όπου η επιχείρηση να μην παραμένει αδρανής αλλά να γίνεται κερδοφόρα.

* Οι ανανεώσιμες πήγες ενέργειας μπορούν να γίνουν δικλίδα ασφάλειας για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την ομαλή συνεργασία με τους γείτονες, συγκριτικά με τον ορυκτό πλούτο. 100% επάρκεια από ΑΠΕ και διασφάλιση της ορθολογικής διαχείρισης - εκμετάλλευσης μέρους του ορυκτού πλούτου. Εδώ πρέπει να αναφερθούμε στην ανάγκη αλλαγής του τρόπου παραγωγής ενέργειας στη ΔΕΗ από ΑΠΕ και όχι από λιγνίτη. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια θα παίξουν όχι μόνο οι μεγάλες μονάδες (πάρκα από φωτοβολταϊκά - ανεμογεννήτριες) αλλά και οι οικιακές μονάδες που βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας, συμβάλλοντας θετικά και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Παιδεία

* Οι αλλαγές στην εκπαιδευτική διαδικασία πρέπει να περιλαμβάνουν κύρια και εκπαιδευτική ύλη για αντιρατσιστική παρέμβαση.

* Αντιμετώπιση του ζητήματος της δυσλεξίας στα πρώτα σχολικά χρόνια (μέσα από τη μέθοδο ανάπτυξης νευροδιαβιβαστών λόγου και γραφής).

* Στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι χρήσιμο να διευρυνθούν τα προγράμματα σπουδών όλων των ανώτερων σχολών μέσω εξ απόστασης φοίτησης και μέσω δημόσιας δαπάνης στα έξοδα των φοιτητών.

Εθνικά ζητήματα

Να απομακρυνθούν όλες οι εξτρεμιστικές απόψεις τον άκρων από την πολιτική μας, για να νικηθούν και οι δυο εθνικισμοί.

Ευρωπαϊκή Αριστερά

Ο ιστορικός ρόλος που πρέπει να παίξει η Αριστερά αφορά και την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο ο λαός να αναρριχηθεί στα κέντρα εξουσίας και να διεκδικήσει μορφές και πλαίσιο εργατικής αυτοοργάνωσης, σε όλη την Ευρώπη, σε αντιδιαστολή με το Σύμφωνο του Μάαστριχτ και των μορφών υποαπασχόλησης.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση πριν την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από τη χώρα μας, κρίνεται αναγκαία η ουσιαστική ανάδειξη του συνόλου των συνθηκών που επικρατούν στην Ευρώπη και με αμεσο-δημοκρατικές διαδικασίες να κριθούν από τον λαό τα μελανά σημεία.

Επαναπατρισμός μεταναστών εκτός Ε.Ε. και με τη βεβαιότητα ότι δεν είναι προσφυγές από εμπόλεμες χώρες.

Ανθρώπινα δικαιώματα

* Κίνημα για την ειρήνη και τον αφοπλισμό σε όλο τον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου και κυρίως στη Μέση Ανατολή.

* Μεταναστευτικό χωρίς Δουβλίνο 2. Παραχώρηση εγγράφων σε όποιον θέλει να ταξιδέψει στην Ευρώπη και να εργαστεί όπου θέλει.

* Πρόσφυγας να έχει δικαίωμα διατροφής, στέγασης και άδεια παραμονής.

Κλείνοντας, χαιρετίζω και αναμένω το 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ να είναι εποικοδομητικό και ουσιαστικό για την Αριστερά και τη χώρα.

* Ο Κώστας Μεσσήνης είναι μέλος της Γραμματείας Λευκάδας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ

My website www.kostasmessinis.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL