Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Ισημερινός και Μπαγκλαντές εκλέγουν για πρώτη φορά γυναίκες, προέδρους Βουλής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισημερινός και Μπαγκλαντές εκλέγουν για πρώτη φορά γυναίκες, προέδρους Βουλής

Eπιμέλεια

Η Gabriela Rivadeneira εκλέχτηκε στα μέσα Μαΐου ως η πρώτη γυναίκα, πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Ισημερινού. Νωρίτερα αυτό τον μήνα, το Μπαγκλαντές εξέλεξε επίσης τη δρ Shirin Sharmin Chowdhury ως πρόεδρο του Κοινοβουλίου του. Ο συνολικός αριθμός των γυναικών προέδρων της Βουλής στον κόσμο ανέβηκε σε 41 από 39.

Η δρ Chowdhury που υπήρξε πρώην υπουργός για τα ζητήματα των γυναικών και των παιδιών και μέλος του κόμματος Awami, ψηφίστηκε ομόφωνα σε αυτό το αξίωμα. Προηγουμένως ήταν δικηγόρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, εργάστηκε σε πολλές υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αφορούσαν συνταγματικά ζητήματα. Επίσης, συμμετείχε στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και συνέβαλε στην ψήφιση του νόμου για την ενδοοικογενειακή βία. Το Μπανγκλαντές έχει τώρα γυναίκες σε τρεις από τις τέσσερις κορυφαίες πολιτικές θέσεις.

Στον Ισημερινό, η Gabriela Rivadeneira ανέλαβε τα καθήκοντά της στις 14 Μαΐου, κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του νέου Κοινοβουλίου. Η εικοσιεννιάχρονη γυναίκα, μέλος του κυβερνώντος κόμματος PAIS Alliance, εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά στις εκλογές τον Φεβρουάριο του 2013 και είναι επίσης η νεότερη πρόεδρος Κοινοβουλίου στη Λατινική Αμερική. Δύο ακόμη γυναίκες επελέγησαν ως αναπληρωτές πρόεδροι της Βουλής του Ισημερινού. Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν σήμερα το 40% των βουλευτών στο Εκουαδόρ. Η Rivadeneira λέει ότι σκοπεύει να επανιδρύσει "μια νέα κοινοβουλευτική ολομέλεια που θα είναι πιο κοντά στους πολίτες".

Παρά τις επιτυχίες αυτές, οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μόνο το 15,4% όλων των προέδρων Κοινοβουλίου στον κόσμο.

Πηγή: Facebook, 17 Μαΐου 2013

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL