Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C24.5°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C20.3°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.5°C
5 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.8°C23.5°C
4 BF 31%
Όχι σε λογικές Mare Nostrum στη Μεσόγειο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όχι σε λογικές Mare Nostrum στη Μεσόγειο

Των Γιώργου Μιχαηλίδη και Πάνου Τριγάζη*

Οι τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ύστερα από την επιλογή της Άγκυρας να προβεί στην είσοδο του ερευνητικού πλοίου «Μπαρμπαρός» στην Κυπριακή ΑΟΖ, έχουν στρέψει το ευρωπαϊκό και διεθνές ενδιαφέρον στην Κύπρο. Σύμφωνα με επιστολή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη στον γεν. γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, «είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία αποφάσισε να κλιμακώσει τις προκλητικές της ενέργειες και να διεξαγάγει η ίδια σεισμογραφική έρευνα σε συγκεκριμένα τεμάχια, μερικά από τα οποία έχουν ανατεθεί σε διεθνείς εταιρείες (τεμάχια 2,3 και 9), στο νότιο τμήμα της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ως Πρωτοβουλία Ειρήνης «Έτος Κύπρου 2014», η οποία απολαμβάνει ευρύτατης υποστήριξης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, καθώς και από φιλειρηνικές δυνάμεις της Τουρκίας, εκδώσαμε ανακοίνωση εκφράζοντας την έντονη ανησυχία μας για τις προκλήσεις της κυβέρνησης της Άγκυρας, εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.

Επισημαίνουμε ότι οι ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης αποτελούν κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διότι η Κυπριακή Δημοκρατία, μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε., είναι μία, παρά την de facto διχοτόμησή της, η οποία διαιωνίζεται με ευθύνη της Άγκυρας, κάτι που είναι σε βάρος και των ζωτικών συμφερόντων της τουρκοκυπριακής κοινότητας, της οποίας το μέλλον είναι συνυφασμένο με τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του νησιού.

Επιπλέον η έξοδος του «Μπαρμπαρός» αποτελεί σαφή παραβίαση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ παραβιάζει και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δυστυχώς, η κυβέρνηση Ερντογάν, παρά τις αρχικές διακηρύξεις της, το 2002, υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, παραμένει εγκλωβισμένη στην άρνησή της να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, εμμονή που υπονομεύει την ίδια την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Θεωρούμε ότι θα είναι προς όφελος, όχι μόνο της ειρήνης στην ταραγμένη Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και της ίδιας της Τουρκίας, ο άμεσος τερματισμός των παράνομων αυτών πράξεων και η πλήρης συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο. Στην κατεύθυνση αυτή καλέσαμε τη διεθνή κοινότητα και τους αρμόδιους θεσμούς της να παρέμβουν αποφασιστικά.

Τέτοιες μονομερείς ενέργειες υπονομεύουν και τις διακοινοτικές συνομιλίες για μια ειρηνική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι σύσσωμη η κυπριακή πολιτική ηγεσία βρέθηκε στη δύσκολη θέση της αναστολής των συνομιλιών. Το κλίμα έντασης που καλλιεργεί η Άγκυρα δεν ευνοεί τις προσπάθειες, που πρέπει να είναι αμοιβαίες για τη θετική έκβαση των συνομιλιών προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού.

Κατά τη γνώμη μας, μέσα από δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, με εξασφάλιση της πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων όπως προβλέπεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής - διζωνικής ομοσπονδίας, θα έχει τη δυνατότητα και η τουρκοκυπριακή κοινότητα να επωφεληθεί.

Η άκρως ανησυχητική κατάσταση στη Μ. Ανατολή και ευρύτερα, όπου δεσπόζει τον τελευταίο καιρό η επιδρομή των τζιχαντιστών σκοταδιστών σε βάρος της ακεραιότητας και της ίδιας της υπόστασης κυρίαρχων κρατών, όπως η Συρία και το Ιράκ, δεν επιτρέπουν νέες εντάσεις και επιλογές τύπου mare nostrum στη Μεσόγειο.

Υπό το πρίσμα αυτό απαιτείται ο άμεσος τερματισμός των προκλήσεων της Άγκυρας και η επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Διότι μια ενωμένη Κύπρος μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα ειρηνικής συμβίωσης διαφορετικών εθνικών και θρησκευτικών κοινοτήτων, κυρίως χριστιανών και μουσουλμάνων, στο κρισιμότατο παγκόσμιο σταυροδρόμι της Μεσογείου - Μ. Ανατολής.

Τέλος, πιστεύουμε ότι μια ανεξάρτητη και ενωμένη Κύπρος είναι προς το συμφέρον και της ευρωπαϊκής ασφάλειας, αφού μπορεί να αποτελέσει γέφυρα ειρήνης της Ευρώπης με την πολύπαθη Μ. Ανατολή και Β. Αφρική.

Γιώργος Μιχαηλίδης είναι γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας - ΟΚΟΕ και ο Πάνος Τριγάζης πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης - ΠΑΔΟΠ. Μετέχουν και οι δύο στη Γραμματεία Προγραμματισμού και Συντονισμού της Πρωτοβουλίας «Έτος Κύπρου»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL