Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
Ο ΣΥΝ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Συνέδριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΣΥΝ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Συνέδριο

Δεν κρύβω τη λύπη μου για την επικείμενη αυτοδιάλυση του Συνασπισμού. Τον υπηρέτησα σαν μέλος της Ανανεωτικής Αριστεράς επί εικοσιένα χρόνια. Από τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου. Εντάσσομαι όμως στο ενιαίο κόμμα που θα προκύψει από τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, κουβαλώντας τις αξίες για τις οποίες αγωνίστηκα ως μέλος της Νεολαίας της ΕΔΑ, των Λαμπράκηδων, του ΚΚΕ Εσωτ. και του ΣΥΝ.

Τι θα ήθελα από το ενιαίο κόμμα που γεννιέται; Πρώτο, να μη κληρονομήσει τις παθογένειες των προηγούμενων. Δεύτερο, να είναι πραγματικά ενιαίο κόμμα και, τρίτο, να είναι κόμμα των μελών.

Πάνω απ' όλα όμως να ανταποκριθεί στη δέσμευσή του ότι θα θέσει τέλος στον κατήφορο και θα αποτρέψει την ανθρωπιστική κρίση. Θα ακυρώσει τους μνημονιακούς νόμους και θα αποκαταστήσει τουλάχιστον τους βασικούς μισθούς, τις βασικές συντάξεις και το επίδομα ανεργίας στα επίπεδα του Δεκεμβρίου 2009.

Αυτονόητο ότι στα πρώτα της βήματα θα επαναφέρει τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων και θα αποκαταστήσει τις εργασιακές σχέσεις που αποδιαρθρώθηκαν από την μνημονιακή κυβέρνηση.

Αν η κυβέρνηση της Αριστεράς πετύχει τους πρώτους της στόχους (στόχοι κοινωνικής σωτηρίας), τότε θα μπορέσει να απευθυνθεί στον λαό και να ζητήσει τη στήριξή του στην εφαρμογή ενός εναλλακτικού σχεδίου για την αναγέννηση του τόπου.

Γνωρίζουμε ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Δεν θα πούμε στον λαό ψέματα. Δεν θα υποσχεθούμε ανεφάρμοστα προγράμματα. Θα πούμε την αλήθεια και οι εργαζόμενοι θα κατανοήσουν. Αριστερή κυβέρνηση χωρίς την ουσιαστική στήριξη του λαϊκού παράγοντα, δεν έχει σοβαρές ελπίδες επιτυχίας.

Μια αριστερή κυβέρνηση χρειάζεται ένα μαζικό ενιαίο κόμμα που να τη στηρίζει, να κινητοποιεί τον λαό, αλλά και να ελέγχει.

Χρειάζεται ένα κόμμα που να μην είναι άθροισμα παραγόντων που θέτουν πάνω απ΄ όλα τις προσωπικές τους φιλοδοξίες.

Χρειάζεται ένα κόμμα που τα στελέχη του να πιστεύουν στο πρόγραμμα και το πολιτικό του σχέδιο, να αγωνίζονται για την νίκη του, να εμπνέουν τον κόσμο.

Η επιτυχία του Συνεδρίου θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία του κόμματος, την αποσαφήνιση των θέσεών του, τη διεκδίκηση της πλειοψηφίας.

Στην προσπάθεια αυτή όσοι από εμάς συνεχίζουμε τη διαδρομή της Ανανεωτικής Αριστεράς, θα είμαστε παρόντες.

*Ο Παναγιώτης Λαλιώτης είναι μέλος της Ν.Ε. Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL