Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Με ποιον τρόπο οι τάσεις δεν γίνονται ή... γίνονται κόμμα μέσα στο κόμμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με ποιον τρόπο οι τάσεις δεν γίνονται ή... γίνονται κόμμα μέσα στο κόμμα

Είναι γνωστό ότι στο υπό ίδρυση κόμμα μας η ύπαρξη τάσεων είναι αποδεκτή, ενθαρρύνεται και στο σύνολο των μελών μας θεωρείται μια ουσιαστική διαφοροποιός παράμετρος, κυρίως από τους σταλινικούς φορείς. Οι τάσεις αποτελούν προϋπόθεση δημοκρατίας και παραγωγής πολιτικής στο νέο κόμμα που οικοδομούμε.

Η θετική θεσμική αυτή διαδικασία όμως κινδυνεύει να ακυρωθεί λόγω του τρόπου που υλοποιείται, με ευθύνη (όλων) των συνιστωσών. Η κύρια δυναμική τους εξαντλείται σε οργανωτικές σκοπιμότητες σε όλα τα επίπεδα της κομματικής διαδικασίας και όχι στην παραγωγή πολιτικής. Παράλληλα, η προσυνεδριακή συζήτηση αποκτά στοιχεία πόλωσης γύρω από το «τεχνικό» ζήτημα του ενιαίου ή μη ψηφοδελτίου. Παρά τις οποιεσδήποτε απόψεις που μπορεί να υιοθετεί ο καθένας, δεν μπορεί να παραγνωρισθεί το αντικειμενικό γεγονός της δημιουργίας καχυποψίας από κάθε τάση όσον αφορά τις πολιτικές συνέπειες της «τεχνικής» λεπτομέρειας του τρόπου εκλογής των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Οφείλουμε να διαμορφώσουμε συνθήκες που να δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον προς τις τάσεις να ωθούνται να παράγουν πολιτική και να μην αναλίσκονται στην οικοδόμηση δικτύων δημιουργίας κομμάτων μέσα στο κόμμα. Στο πεδίο αυτό μπορεί να κατατεθούν παραγωγικές προτάσεις. Καταθέτω δύο τέτοιες.

Ζητούμενο αποτέλεσμα της ύπαρξης τάσεων μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η παραγωγή πολιτικής, η γόνιμη αντιπαράθεση απόψεων, η διάχυση προβληματισμού, η κατανόηση του προβληματισμού κάθε πλευράς και, το σημαντικότερο η ενημέρωση της κοινωνίας πάνω σε όλα αυτά. Βεβαίως η πολιτική γραμμή του κόμματος οφείλει να υλοποιείται με άξονα την επικρατούσα δημοκρατικά άποψη. Αυτά πιστεύω τα αποδέχονται όλοι. Εκκρεμότητα παραμένει η διαδικασία εκφοράς στο κομματικό και στο ευρύτερο κοινωνικό σώμα της (κάθε) πολιτικής άποψης και η μεθοδολογία αποδοχής της. Οι υπάρχουσες και οι προτεινόμενες θεσμικές διαδικασίες ουσιαστικά εξαντλούν τη δυνατότητα αυτή κάθε 2-3 χρόνια, με τη σύγκληση του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ (η έκτακτη σύγκληση του Διαρκούς Συνεδρίου είναι κάτι διαφορετικό).

ΠΡΟΤΕΙΝΩ

Να συγκαλείται καταστατικά το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή κάθε χρονιάς και να εξετάζει την εμπειρία της προηγούμενης, την επιβεβαίωση της ακολουθούμενης πολιτικής ή και την τροποποίηση της. Βεβαίως, δεν θα ασχολείται με εκλογή οργάνων, προέδρου κ.λπ. Στη διαδικασία αυτή οι τάσεις θα έχουν την ευκαιρία να μάχονται για τις απόψεις τους μέσα σε ένα θεσμικό σώμα και όχι σε κανάλια, παρακάναλα, συνάξεις, ιστοτόπους κ.λπ. Με τον τρόπο αυτό θα αναδεικνύονται οι πραγματικές αντιθέσεις και συγκλίσεις.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας για τα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Κατά την παρελθούσα συνδιάσκεψη οργίασαν οι λίστες και οι παράπλευρες λίστες. Οργίασαν στις τάσεις οι γεωγραφικές, κλαδικές, προσωπικές, ηλικιακές, φυλετικές παράμετροι και όποια άλλη μπορείτε να φανταστείτε στη «λιστοποίηση». Το ίδιο γινόταν παλιότερα και στον Συνασπισμό. Είναι αυτονόητο ότι η διαδικασία αυτή δεν ενεργοποιείται την τελευταία μέρα του Συνεδρίου, αλλά μπορώ να πω ότι αρχίζει από τώρα. Το φαινόμενο αυτό ακυρώνει κάθε πολιτική λειτουργία. Παράλληλα, ακυρώνει τελείως την όποια πολιτική αξιοκρατία που οφείλει να υπάρχει σε ένα κόμμα που απαιτεί ικανή πολιτική συλλογική ηγεσία.

ΠΡΟΤΕΙΝΩ

Αφού προηγηθεί η κατάλληλη προπαρασκευή όσον αφορά το οργανωτικό μέρος (αριθμός αναλογούντων, αντιπροσωπευτικά νούμερα κ.λπ.) και βεβαίως αφού εξαλειφθεί το ρατσιστικό για ένα κόμμα της Αριστεράς μέτρο της ποσόστωσης των γυναικών, να αποφασίσουμε να εκλέξουμε τα μέλη της καινούργιας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής από τις περιφερειακές η κλαδικές οργανώσεις. Οι εκλεγμένοι σύνεδροι του συνεδρίου από κάθε περιοχή ή κλαδικό χώρο να ψηφίσουν και να εκλέξουν τον αριθμό των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής που τους αναλογεί, μόνο από λίστα υποψηφίων που θα αφορά αποκλειστικά την περιοχή τους ή τον κλάδο τους. Υποψήφιοι θα είναι αυτοδίκαια οι εκλεγμένοι σύνεδροι της περιοχής ή του κλάδου, αλλά και κάθε μέλος της περιοχής ή κλαδικής που θα το επιθυμούσε. Με τον τρόπο αυτό αφενός λειτουργούν τα πολιτικά κριτήρια δεδομένου ότι οι συνιστώσες έχουν πανελλαδική παρουσία, αφετέρου αποφεύγεται το γελοίο και μη πολιτικό φαινόμενο της «λιστικής» ψηφοθηρίας της τελευταίας ημέρας. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στους συνέδρους να επιλέξουν με κριτήρια την προσωπική τους άποψη περί της πολιτικής αξίας ή απαξίας του κάθε υποψήφιου και να μην είναι «υποχρεωμένοι» να ψηφίσουν άγνωστα σε αυτούς πρόσωπα της τάσης τους.

Οι παραπάνω προτάσεις στοχεύουν στην ουσιαστικοποίηση της ύπαρξης των τάσεων. Τις ασπάζονται πολλοί σύντροφοι από όλες τις τάσεις. Βεβαίως, μπορεί να υπάρξουν και άλλες προς αυτή την κατεύθυνση.



* Ο Κώστας Β. Μάρκου είναι μέλος της οργάνωσης Υγείας Αχαΐας και πανεπιστημιακός

ΜΟΤΟ

Ζητούμενο αποτέλεσμα της ύπαρξης τάσεων είναι η παραγωγή πολιτικής, η γόνιμη αντιπαράθεση απόψεων, η διάχυση προβληματισμού, και, το σημαντικότερο η ενημέρωση της κοινωνίας πάνω σε όλα αυτά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL