Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Παρατηρήσεις για το συνέδριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρατηρήσεις για το συνέδριο

Του Διονύση Διβάρη

Κοινή ελπίδα και προσδοκία για το 1ο Συνέδριο είναι η διαμόρφωση ενιαίου δημοκρατικού κόμματος, έτοιμου να πρωτοστατήσει στην κοινωνική ανασυγκρότηση.

Με αυτή την αφετηρία, τρεις παρατηρήσεις στα κείμενα που κυκλοφόρησαν:

1. Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη. Το σωστό αυτό σύνθημα συμπυκνώνει την προτεραιότητα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ωστόσο η αγορά και το κέρδος δεν μπορούν να καταργηθούν. Η αρνητική εμπειρία του κρατικού σχεδιασμού είναι γνωστή. Επομένως δεν είναι σωστό να γράφεται ότι το κέρδος θα καταργηθεί ως κινητήρια δύναμη. Σωστό είναι ότι το κέρδος -η δράση του ιδιωτικού κεφαλαίου- θα υποταχθεί πολιτικά στις δημοκρατικά νομοθετημένες κοινωνικές προτεραιότητες. Αναγκαία είναι η μακρόχρονη συνύπαρξη δημόσιου, ιδιωτικού και συνεταιριστικού τομέα, με σταθερές αρχές και εύλογη μεταξύ τους ισορροπία. Αυτό έχει σημασία και για τους σημερινούς στόχους και συνεργασίες.

2. Προγραμματικοί στόχοι. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε σε ομιλία ότι ζήτησε από τις οργανώσεις της περιφέρειάς του να επεξεργαστούν τρεις επιθυμητές επενδυτικές προτάσεις. Αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε και πρέπει να γενικευθεί. Δεν αρκεί να διατυπώνονται στόχοι, αλλά πρέπει να συνοδεύονται από τις θετικές πρακτικές προτάσεις που τους εξειδικεύουν, με προτεραιότητες στη δοσμένη στιγμή.

3. Το καταστατικό πρέπει να είναι σύντομο και απλό, ασφαλώς με κατοχύρωση απόψεων και τάσεων, χωρίς όμως ιδιαίτερες οργανωτικές συγκροτήσεις (φράξιες) μέσα στο κόμμα. Δεν νομίζω ότι είναι σωστή λύση η εκλογή προέδρου από το Συνέδριο, διότι τότε ο πρόεδρος αναγορεύεται σε χωριστό όργανο, πάνω από την Κεντρική Επιτροπή, και ενθαρρύνονται φαινόμενα προσωπολατρείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL