Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Ελληνοχριστιανικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνοχριστιανικά

Επί χούντας τα πράγματα ήταν καθαρά. Απαγορευόταν η συνάθροιση άνω των πέντε ατόμων, χωρίς άδεια της αστυνομίας. Πράγμα που καταργούσε βέβαια το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, αλλά καταργούσε από την άλλη και τη δυνατότητα κάθε εθνικώς υπόπτου να διαταράσσει την ομαλή ζωή των πόλεων. Με αποτέλεσμα οι τελευταίες να είναι τόσο ήρεμες, ώστε να μπορεί κανείς να τις συγκρίνει με νεκροταφεία.

Επί δημοκρατίας τα πράγματα άλλαξαν. Το δικαίωμα του συνέρχεσθαι αποκαταστάθηκε, αλλά το δικαίωμα του έρχεσθαι πήγε κατά διαόλου. Κουτσοί και στραβοί με διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις εμποδίζουν σχεδόν καθημερινά τον απλό πολίτη να έρθει στο κέντρο, τον απλό πελάτη να έρθει στο μαγαζί και τον απλό τουρίστα να έρθει στην Πλάκα για μουζάκα. Τραβούν όλοι αυτοί των παθών τους τον τάραχο - άσε που κι η αστυνομία ξοδεύει τόνους χημικά.

Συνεπώς, ορθώς ο Δένδιας αποφάσισε να αναθέσει την αρμοδιότητα των συναθροίσεων στην αστυνομία. Αν θες να συναθροιστείς, σου λέει, θα κάνει ο αστυνομικός διευθυντής την αστυνομική του πρόβλεψη και τους απαραίτητους λογαριασμούς - τόσοι επί τόσο ίσον τόσα μέτρα πεζοδρόμιο και τόσες λωρίδες κυκλοφορίας. Κι αν απλωθείς παραπέρα από το αστυνομικώς καθορισμένο, θα υποστείς τις συνέπειες. Λιγότερη δημοκρατία, αλλά περισσότερος πολιτισμός.

Καλή δουλειά, μισή όμως. Διότι λύνει το πρόβλημα της ποσότητας, αλλά όχι της ποιότητας. Ασχολείται με το πόσοι θα διαδηλώσουν, αλλά όχι με το ποιοι. Ε, εδώ λοιπόν μπαίνουν οι εθνικόφρονες εθελοντές, για να κάνουν όσα κωλύεται να κάνει ο Δένδιας: να αντιμετωπίσουν τα υπό συνάθροιση άτομα επί τη βάσει της ποιότητας, ήτοι των φρονημάτων τους. Ποιος είστε κύριε, γιατί θέλετε να συναθροιστείτε, τι φοράτε, τι μουσική ακούτε, πώς ντύνεστε και τι Θεό πιστεύετε όχι μόνο τη μέρα αλλά και τη νύχτα;

Αν οι απαντήσεις δεν ικανοποιούν τις αυτόκλητες επιτροπές τάξεως και δημοσίων ηθών, τότε πίπτει ράβδος - ενίοτε μάλιστα ποιμαντική. Όπως, ας πούμε, στη Θεσσαλονίκη. Άνθιμος, Παπαθεμελής, απόγονοι του φον Γιοσμά και ορφανά του Χίτλερ εναντίον gay pride. Ντόρος, αφορισμοί, κηρύγματα μίσους και απειλές βίας - οι μελανοχίτωνες ήδη γρυλίζουν. Μια δημοκρατία εν ολίγοις που συνδυάζει τα προεδρικά διατάγματα με τον εθελοντισμό. Τον Δένδια με τον Άνθιμο - και στο βάθος Χρυσή Αυγή.

Κι όποιος πιστεύει ότι θα σταματήσουν στους gay κάνει μεγάλο λάθος...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL