Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.1°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.8°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
15 °C
14.9°C17.0°C
1 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
0 BF 59%
Σκέψεις για τη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκέψεις για τη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας

Του Γιάννη Μπασκόζου*

Ο τρόπος χρηματοδότησης και βεβαίως το ύψος της χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας αποτελούν κομβικό σημείο στη θεμελίωση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία. Με δεδομένα ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά, έχει ενδιαφέρον ένας διάλογος που αναπτύσσεται και μέσα στην Αριστερά για το θέμα αυτό. Η επιλογή της βέλτιστης λύσης έχει να κάνει με την πειστική αντιμετώπιση των νεοφιλελεύθερων ιδεολογημάτων αλλά και με την προσεκτική κάθε φορά εξέταση της πραγματικής κατάστασης.

Εμείς θεωρούμε ότι ο χώρος της υγείας είναι ένα πεδίο κάλυψης πραγματικών υγειονομικών αναγκών, επιδημιολογικά τεκμηριωμένων και βεβαίως ελεγχόμενου κόστους. Είναι ένα πεδίο αλληλεγγύης και άρσης ανισοτήτων, διασφάλισης ισοτιμίας.

Αυτό που θέλουμε δεν είναι ένα κράτος-ρυθμιστή της αγοράς. Θέλουμε ένα κράτος εγγυητή της ισότιμης πρόσβασης όλων των ανθρώπων στο θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό της υγείας.

Η προστασία και η ορθή, κοινωνικά αποδοτική, αξιοποίηση των δημόσιων πόρων αποτελεί όρο για την επιτυχία του σχεδίου μας. Οι δημόσιοι πόροι θα κατευθύνονται κατά προτεραιότητα στο δημόσιο σύστημα υγείας. Θεωρούμε απολύτως ατελέσφορη τη λογική του «ισότιμου ανταγωνισμού» ανάμεσα στα δημόσια νοσοκομεία και τις μεγάλες ιδιωτικές νοσοκομειακές μονάδες. Το δημόσιο νοσοκομείο οφείλει να λειτουργεί με κριτήριο την κάλυψη όλων των αναγκών, να καλύπτει την ανάγκη 24ωρης ασφαλούς εφημέρευσης, να διασφαλίζει τη δωρεάν πρόσβαση όλων στο σύστημα, να διατηρεί σταθερές και αξιοπρεπείς σχέσεις εργασίας για το προσωπικό, να διασφαλίζει την αξιοπρέπεια των ασθενών την ώρα της ανάγκης. Θεωρούμε καταστροφική την προοπτική «απόσυρσης» του κράτους από την εγγυημένη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων και τη μισθοδοσία του προσωπικού.

Σε αυτή τη φάση της ανθρωπιστικής κρίσης η διασφάλιση της δωρεάν πρόσβασης για άπορους, ανασφάλιστους στο δημόσιο σύστημα υγείας και η δραστική μείωση της συμμετοχής στην αναγκαία φαρμακευτική αγωγή για όλους, αποτελούν το ελάχιστο που μπορεί και οφείλει να κάνει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το ποσό των 350 εκατ. για τους αδύναμους συνανθρώπους μας είναι η ελάχιστη προϋπόθεση που δεν συναρτάται από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το χρέος.

Η χρηματοδότηση του συστήματος, σε πρώτη φάση των νοσοκομείων, θα περάσει αποκλειστικά στον κρατικό προϋπολογισμό με την κατάργηση ανωνύμων εταιρειών όπως η ΕΣΑΝ Α.Ε. Οι ασφαλιστικές εισφορές υγείας θα διατηρηθούν για όσο διάστημα κριθεί αναγκαίο, θα συλλέγονται από έναν αναδιοργανωμένο ΕΟΠΥΥ και, μαζί με την αναγκαία ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό ή και από άλλους πόρους, θα διατίθενται στην αποκατάσταση και αναβάθμιση ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Η θεμελιακή μας θέση πως η υγεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό και πως ο χώρος της υγείας αποτελεί πεδίο αναδιανομής εισοδήματος και κοινωνικής αλληλεγγύης σημαίνει πως η λειτουργία του δημόσιου συστήματος θα βασίζεται στη λογική πως ο καθένας θα συνεισφέρει με βάση τη φοροδοτική του ικανότητα και όποιος έχει δουλειά αλλά κυρίως οι εργοδότες θα αποδίδουν ασφαλιστικές εισφορές (για όσο διάστημα κριθεί αναγκαίο), προκειμένου να έχουν όλοι/ες τη δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας χωρίς να καλούνται να πληρώσουν την ώρα της ανάγκης.

Δεν προσβλέπουμε στη δημιουργία και παγίωση ενός στρώματος του πληθυσμού που θα ζει σε βάρος των άλλων, αλλά με την καλλιέργεια νέας φορολογικής και ασφαλιστικής συνείδησης, που θα βασίζεται στη δικαιοσύνη και στην κοινωνική ανταποδοτικότητα, θα καταπολεμήσουμε αποφασιστικά τη φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή με παράλληλα μέτρα άρσης της ασφυκτικής πίεσης από τα σωρευμένα χρέη των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων.

Σταδιακά αλλά με αποφασιστικότητα και σύμφωνα με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το χρέος θα αποκαταστήσουμε τη χρηματοδότηση της υγείας στον μέσο όρο των δημοσίων δαπανών των αναπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Δεν αποδεχόμαστε η χώρα μας να αποτελεί εξαίρεση στον τομέα των κοινωνικών διασφαλίσεων και παροχών.

* Ο Γιάννης Μπασκόζος είναι Α' αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL