Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Η Βουλή μετατρέπεται σε ΚΕΠ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Βουλή μετατρέπεται σε ΚΕΠ

Του Θοδωρή Δρίτσα*

Προσπαθώ να καταλάβω τι ακριβώς κάνει αυτή η κυβέρνηση. Δεν μπορώ να μη σκεφθώ ότι πάνω στον πανικό της πως μπορεί πολύ γρήγορα να μη βρίσκεται στη θέση της διακυβέρνησης της χώρας, σπεύδει να τελειώνει με ό,τι υπάρχει. Διότι είναι γνωστό, κύριε πρόεδρε, ότι αυτή η Βουλή στην αρχή του καλοκαιριού έκλεισε πριν την ώρα της, με το αιτιολογικό ότι δεν υπήρχε νομοθετικό έργο. Έκτοτε, ακολούθησε βομβαρδισμός νομοθετημάτων όχι απλώς πολύ σημαντικών, αλλά και πολύ κρίσιμων και πολύ ουσιωδών, αλλά και ορυμαγδός τροπολογιών της τελευταίας στιγμής.

Αυτό που συνέβη σήμερα, όμως, δεν έχει ξανασυμβεί. Τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο στις 6 η ώρα το απόγευμα, αφού έχει ολοκληρωθεί και έχει ψηφισθεί επί της αρχής το νομοσχέδιο και εκκρεμεί η συζήτηση επί των άρθρων και εν συνεχεία τροπολογία στις 10 το πρωί ο κ. Μητσοτάκης και εν συνεχεία τροπολογίες στις 12 το μεσημέρι ο κ. Μανιάτης, ο κ. Χαρδούβελης και ο κ. Δένδιας.

Τι βιάζονται; Τι τρέχουν να προλάβουν; Ποια ακριβώς ανησυχία έχουν; Μήπως προαναγγέλλουν την πτώση της κυβέρνησης; Αυτό είναι η απλή σκέψη που μπορεί να κάνει ο ελληνικός λαός.

Πανικός στα υπουργικά έδρανα! Πανικός στα υπουργικά γραφεία! Εμείς μπορούμε να κατανοήσουμε αυτόν τον πανικό, διότι τα κυβερνητικά αδιέξοδα είναι πλήρη. Βεβαίως! Τι σημαίνει, όμως, αυτό; Ότι πρέπει να εφεύρουμε μια Βουλή η οποία θα είναι ΚΕΠ; Δηλαδή, κάθε υπουργός θα πηγαίνει εκεί, θα παίρνει μια σφραγίδα και θα εγκρίνεται το νομοσχέδιό του ή η τροπολογία του εν είδει Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών στο κυβερνητικό επίπεδο;

Κοινοβούλιο είναι, κύριε υπουργέ, που σημαίνει διαβούλευση, που σημαίνει έλεγχος, που σημαίνει αναζήτηση συνθέσεων ή και βελτιώσεων κάθε είδους, που σημαίνει συγκρότηση δικαιωμάτων της αντιπολίτευσης, που σημαίνει όλα αυτά τα πράγματα.

Εάν νομίζετε ότι έχετε ιδιοκτησιακή σχέση με το Κοινοβούλιο και σας ανήκει, απατάστε! Έχετε μία τυπική πλειοψηφία εδώ μέσα. Στον λαό δεν την έχετε. Εν πάση περιπτώσει, όμως, ακόμα και αυτή λειτουργεί με κάποιους νόμους, με ένα Σύνταγμα, με έναν κανονισμό της Βουλής, με μια αποδοχή στοιχειωδών κανόνων. Είναι αυτό κοινοβουλευτική διαδικασία; Έχει καμία σχέση αυτό με τη δημοκρατία;

Και το μέγα ερώτημα είναι το εξής: Γιατί επείγεστε; Δεν είστε επιμελείς, ώστε να τα ετοιμάζετε στην ώρα τους και να μπορείτε να έχετε τον χρόνο κανονικής διαδικασίας; Σας πιέζουν κάποιες δυνάμεις εκ του εξωτερικού ή και εκ του εσωτερικού; Λειτουργείτε όπως τύχει ή ακριβώς θέλετε να μην αποδέχεστε τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου και της κοινοβουλευτικής λειτουργίας; Κάτι από όλα ή και όλα μαζί! Ο πανικός, όμως, είναι ολοφάνερος.

Ήταν αποκαλυπτικός ο κύριος υπουργός Οικονομικών, ο κ. Χαρδούβελης, στην παρουσίαση της Τροπολογίας 1843/90 για τον αναβαλλόμενο φόρο. Ήδη οι προηγούμενοι συνάδελφοι εξήγησαν τι είναι, γιατί πρόκειται για ένα ζήτημα για το οποίο ο ελληνικός λαός και ευρύτερα η κοινωνία, προφανώς, δεν έχει προσλαμβάνουσες παραστάσεις. Θα έλεγα ότι είναι μια συζήτηση ειδικών. Όμως είναι ένα τόσο σοβαρό θέμα, το οποίο αφορά την ελληνική κοινωνία, και θα έπρεπε πραγματικά μέσα από τη συζήτηση αυτή να έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός περί τίνος πρόκειται.

Ο υπουργός ήταν πραγματικά αποκαλυπτικός. Μας εξήγησε ο κύριος υπουργός ότι η ρύθμιση αυτή εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όταν ο αναβαλλόμενος φόρος είναι ο φόρος που θα έπρεπε να είχαν καταβάλει οι τράπεζες στο Ελληνικό Δημόσιο και τους χαρίστηκε γιατί είχαν υπάρξει οι περικοπές του PSI.

Ωραία. Όμως, την ίδια στιγμή, πέραν των περικοπών του PSI, υπήρχε και η χρηματοδότηση, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα του ελληνικού λαού. Να πούμε, δηλαδή, ότι από τη μια μεριά γίνεται κατανοητό ότι χρειάζεται μια ρύθμιση για να επιβιώσουν, αλλά από την άλλη μεριά βλέπουμε ότι οι ρυθμίσεις αυτές είναι μονόμπαντες, μονοδρομικές, υπέρ των τραπεζών και χωρίς αντάλλαγμα για τον ελληνικό λαό.

Και έρχεται τώρα, για να ισχυροποιηθούν τα εποπτικά κεφάλαια των συστημικών τραπεζών, η ρύθμιση αυτή, την οποίαν -όπως πολύ εύστοχα εξήγησε ο κ. υπουργός- η «Βασιλεία ΙΙΙ» δεν την αναγνωρίζει. Και έρχεται τώρα να κατοχυρώσει η ελληνική κυβέρνηση τη δυνατότητα ισχυροποίησης αυτών των εποπτικών κεφαλαίων εν όψει των stress test και της διαδικασίας που επίκειται για την αξιολόγηση του δυναμισμού των τραπεζών. Αυτό, όμως, όχι για τα ασφαλιστικά ταμεία, όχι για τους ομολογιούχους, όχι για οτιδήποτε έχει να κάνει με άμεσο όφελος του ελληνικού λαού, αλλά μόνο για τις τράπεζες και ειδικά τις τράπεζες τις συστημικές, που διαρκώς και περισσότερο η ελληνική κυβέρνηση αποποιείται των δικαιωμάτων του Δημοσίου για τον έλεγχό τους και διαρκώς και περισσότερο τους δίνει τη δυνατότητα να λειτουργούν στο πλαίσιο των ιδιοτελών, τους δικών τους στοχεύσεων.

* Το κείμενο είναι απόσπασμα της ομιλίας του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ χθες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της διάταξης για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL