Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Πρόγραμμα επανεκκίνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόγραμμα επανεκκίνησης

Πέντε χρόνια (2010 - 2014) μετά την εφαρμογή της αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης, το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν κατά τις επόμενες δεκαετίες η συντελούμενη επιδείνωση θα παγιωθεί και η ελληνική οικονομία θα μετατραπεί σε οικονομικό και κοινωνικό σχηματισμό που θα αποδεχθεί τις υψηλές οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες ή οι κοινωνικές δυνάμεις της χώρας θα αποτρέψουν την ολοκλήρωση της ασκούμενης νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Με άλλα λόγια: η ελληνική κοινωνία και οι δυνάμεις της θα συμβιβάζονται με την παρατηρούμενη γενικευμένη αποδιάρθρωση και αποσύνθεση των οικονομικών και κοινωνικών διαστάσεών της με τη μετατροπή τους σε ειδική οικονομική ζώνη των ανεπτυγμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή θα ακυρώσουν το άχρηστο που επιβάλλεται ως αναγκαίο και αποδοτικό;

Στην κατεύθυνση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε διά του προέδρου του Αλ. Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ένα πρόγραμμα, μεταξύ των άλλων, επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης με κεντρικό άξονα την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μηνιαίως, την αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την αύξηση του εισοδήματος από συνταξιοδοτικές παροχές μέχρι 700 ευρώ τον μήνα, την κινητοποίηση της ζήτησης, την επαναδραστηριοποίηση του αχρησιμοποίητου παραγωγικού δυναμικού των επιχειρήσεων, τη σταδιακή αύξηση του ΑΕΠ και της απασχόλησης την προσεχή τριετία. Ουσιαστικά αποτελεί ένα πρόγραμμα άμεσης οικονομικής και κοινωνικής απόδοσης, με προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, της ανεργίας και τη δημιουργία συνθηκών παραγωγικής ανασυγκρότησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικονομετρική προσέγγιση (ΙΜΕ/ΓΣΕΕ, 2013) για τις επιπτώσεις της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ τον μήνα συμβάλλει στην αύξηση της ζήτησης κατά 0,75%, του ΑΕΠ κατά 0,5% και των θέσεων εργασίας. Παράλληλα, οι ρυθμίσεις των "κόκκινων" δανείων, αφορώντας αποκλειστικά τα στεγαστικά και τα επιχειρηματικά των μικρομεσαίων, ενδυναμώνουν τη ρευστότητα, ιδιαίτερα, των ΜμΕ, οι οποίες αποτελούν τον βασικό θύλακα απορρόφησης της ανεργίας και διατήρησης σε υψηλότερο επίπεδο της απασχόλησης.

Οι άμεσης απόδοσης συνθήκες που δημιουργούνται ανακουφίζουν τα νοικοκυριά και τις ΜμΕ, βελτιώνουν το οικονομικό περιβάλλον των επιχειρήσεων, απομακρύνουν την ελληνική οικονομία από την ύφεση και τη στασιμότητα και επανεκκινείται ο οικονομικός και κοινωνικός σχηματισμός στη χώρα μας.

Παράλληλα, τα συνδυαστικά αυτά μέτρα του προγράμματος επανεκκίνησης συνοδεύονται και από άλλα θεσμικά και δομικά μέτρα βραχυπρόθεσμης απόδοσης, ενισχύοντας τις δυνατότητες αξιοποίησης των ΜμΕ όχι μόνο της εσωτερικής αλλά και της εξωτερικής ζήτησης με την αύξηση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας.

Από την άποψη αυτή, αποτελεί λάθος η άποψη που υποστηρίζει ότι η αύξηση της ζήτησης διά της αύξησης του κατώτατου μισθού χωρίς τη βελτίωση της παραγωγικής δυναμικότητας της ελληνικής οικονομίας θα μετατραπεί σε αύξηση των εισαγωγών και όχι σε ανάπτυξη και απασχόληση. Επίσης αποτελεί λάθος η άποψη που υποστηρίζει ότι η αύξηση των κοινωνικών δαπανών συμβάλλει στην αύξηση των δημόσιων ελλειμμάτων, δεδομένου ότι οι κοινωνικές δαπάνες ως αναπαραγωγικές δαπάνες συμβάλλουν στη διεύρυνση των αναπαραγωγικών συνθηκών της ελληνικής οικονομίας με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται για τα οικονομικά του κράτους, της κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

Παράλληλα, σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, οι συνθήκες επανεκκίνησης της οικονομίας θα αποτρέψουν τη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας και με βασικό εργαλείο τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις η ελληνική οικονομία, εγκαταλείποντας τη "δυσανάπτυξη" (Γ. Κωλέττης, 2014), θα συναντηθεί με την επαναβιομηχάνισή της και την παραγωγική της ανασυγκρότηση με νέα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης. Κεντρικός στόχος αναδεικνύεται η περαιτέρω αύξηση της απασχόλησης, η αναδιανομή του εισοδήματος και η κοινωνική αλληλεγγύη, διά μέσου περισσότερο της δημιουργίας προστιθέμενης αξίας και λιγότερο της πραγματοποίησής της. Κι αυτό γιατί η σημερινή κρίση στην Ελλάδα είναι κρίση του ίδιου του υποδείγματος (οικονομικά της προσφοράς) και όχι μόνο της διαχείρισής του (Γ. Κωλέττης, 2014). Αυτό σημαίνει ότι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας θα συντελεσθεί με το υπόδειγμα ενίσχυσης της ζήτησης και όχι, όπως υποστηρίζεται από εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από ερευνητές, με τη σύζευξη (νεο-κεϋνσιανοί) της προσφοράς και της ζήτησης. Πράγματι, κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα βυθίσει την ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία σε νέα ύφεση, διατηρώντας τις αποφάσεις για την παραγωγή και τη διανομή των πόρων της σε διεθνείς παράγοντες.

* Ο Σάββας Γ. Ρομπόλης είναι ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL