Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Μια απάντηση από τον δημοσιογράφο Μ. Μητσό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια απάντηση από τον δημοσιογράφο Μ. Μητσό

Εκείνο το βράδυ του Φεβρουαρίου του 1990, ακούγοντας στη Μανάγκουα τον Ντανιέλ Ορτέγκα να παραδέχεται την ήττα του, ρίξαμε πολύ κλάμα. Τον είχαμε ακολουθήσει σε πολλές προεκλογικές συγκεντρώσεις, οι περισσότεροι από τους ξένους δημοσιογράφους ήμασταν σίγουροι για τη νίκη του, εγώ έγραφα διθυράμβους κάθε μέρα στα "Νέα". Επέστρεψα έτσι στην Αθήνα ντροπιασμένος και οργισμένος. Από την ντροπή μου, δεν έγραψα τίποτα στην εφημερίδα μου, τα "Νέα" δεν είχαν ανταπόκριση που να εξηγεί τους λόγους της ήττας των Σαντινίστας. Αλλά επειδή ήμουν ένας αφελής και οργισμένος επαναστάτης του σαλονιού, έγραψα στον "Σχολιαστή" ένα κείμενο όπου υποστήριζα ότι, αν ήξεραν οι Σαντινίστας πως θα έχαναν τις εκλογές, κακώς τις προκήρυξαν, και μάλιστα πρόωρα.

Στα 23 χρόνια που ακολούθησαν έχουν συμβεί προφανώς αρκετά πράγματα στη ζωή μου. Αλλά επειδή οι αναγνώστες της "Αυγής" μάλλον δεν ενδιαφέρονται για το βιογραφικό μου, θα περιοριστώ σε δύο. Μόλις γύρισα από τη Νικαράγουα, ο τότε διευθυντής των "Νέων", ο αείμνηστος Λέων Καραπαναγιώτης, αποφάσισε να με βάλει στο μισθολόγιο επειδή εκτίμησε το πάθος μου. Και μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Βασίλης Μουλόπουλος ανέσυρε εκείνο το μοιραίο κείμενο για να μου απαντήσει σε ένα σχόλιό μου για τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε ριζικές ανατροπές στα μίντια.

Ο Καραπαναγιώτης είχε άδικο: το πάθος δεν είναι κατ' ανάγκην καλό πράγμα, πολλές φορές μάλιστα σε παρασέρνει σε δρόμους ολισθηρούς. Μου έδειξε όμως μια ανεξήγητη εμπιστοσύνη -κι όλα αυτά τα χρόνια προσπαθώ κάθε μέρα να την τιμήσω.

Ο Μουλόπουλος έχει προφανώς δίκιο: αν γράψεις στα νιάτα σου μια ανοησία, καλό είναι να μην ξανοίγεσαι στη συνέχεια, γιατί όλο και κάποιος μπορεί να βρει μια ευκαιρία, ακόμη και άσχετη, ακόμη και εντελώς άσχετη, και να σου την μπουμπουνίσει. Μου δείχνει όμως μια ανεξήγητη δυσπιστία: αποκλείεται να εκφράζω μια άποψη επειδή την πιστεύω, κάποιος με βάζει, κάποιο ΔΟΛιο σχέδιο υπηρετώ, δεν αρκεί λοιπόν να μου απαντήσει επί της ουσίας, πρέπει να με ειρωνευτεί και λιγάκι, βεβαιώνοντας φυσικά ότι του είμαι αγαπητός.

Δύο σχολές, δύο φιλοσοφίες ζωής. Δεν ξέρω πώς μου ήρθε, αλλά θυμήθηκα την περίφημη διάκριση που είχε κάνει ο Νορμπέρτο Μπόμπιο μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς. Σύμφωνα με τον Ιταλό φιλόσοφο, η πρώτη δίνει έμφαση σε αυτά που ενώνουν τους ανθρώπους, ενώ η δεύτερη σε αυτά που τους χωρίζουν. Η πρώτη κτίζει πάνω στην εμπιστοσύνη, η δεύτερη κινείται με οδηγό τη δυσπιστία. Με βάση αυτόν τον ορισμό, η σημερινή τρικομματική κυβέρνηση είναι αριστερή (αφού προσπαθεί να συνθέσει διαφορετικές απόψεις), ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση είναι δεξιά (αφού χαρακτηρίζει εκείνους με τους οποίους διαφωνεί προδότες, πουλημένους ή αναξιόπιστους). Τα γράφω αυτά και ήδη το μετανιώνω, προσπαθώ να θυμηθώ τι ακριβώς είχα γράψει για τις σεξουαλικές σχέσεις των νέων σε εκείνο το μαθητικό περιοδικό, αλλά είναι μάταιο, η μνήμη μου με προδίδει, πάλι θα την πατήσω.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL