Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Οι 28 "Ευρωπαίοι ιππείς"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Οι 28 "Ευρωπαίοι ιππείς"

Ο Γκράμσι στο βιβλίο του Παρελθόν και Παρόν αναφέρει την ιστορία των 45 Ούγγρων ιππέων στα χρόνια τού τριακονταετούς πολέμου στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την ιστορία αυτή, 45 Ούγγροι ιππείς είχαν στρατοπεδεύσει στη Φλάνδρα και, επειδή ο πληθυσμός ήταν άοπλος και διεφθαρμένος από τον μακροχρόνιο πόλεμο, κατάφεραν να διοικήσουν τυραννικά την περιοχή για έξι ολόκληρους μήνες. Στην πραγματικότητα, αυτό που θέλει να αναδείξει ο στοχαστής είναι ότι οι "Ούγγροι ιππείς" μπορούν να εμφανιστούν και να επιβληθούν εκεί που οι λαοί έχουν χάσει την ετοιμότητα, την πολιτική κρίση, αλλά και την πίστη στις δυνάμεις τους.

Ο Γιούνκερ ανακοίνωσε τους 27 κομισάριους που προτείνει για τη νέα θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φέρνοντάς μας πολύ κοντά στην ιστορική αναπαράσταση του παραδείγματος των 45 Ούγγρων ιππέων. Την ώρα που οι Γάλλοι επιχειρηματίες αναζητούν τη Γαλλίδα Θάτσερ, για να λύσει τα προβλήματά τους, όπως είπαν στην τελευταία σύνοδο της ένωσης των εργοδοτών του Αυγούστου, ο Γιούνκερ δίνει το χαρτοφυλάκιο της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής στον Π. Μοσκοβισί του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο κυβερνά στη Γαλλία. Αλλά η απάντηση στους σοσιαλιστές της Ε.Ε. ήρθε από τον Λαμπέρ των Πρασίνων, που ρώτησε δημόσια τον άλλο σοσιαλιστή Ντάισελμπλουμ: "Εάν εσύ είσαι σοσιαλιστής, τι να τους κάνουμε τους συντηρητικούς;". Και πάνω από τον Μοσκοβισί (που δεν τηρούσε ο ίδιος και η κυβέρνησή του τις ευρωπαϊκές συστάσεις για περικοπές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην εργασία), οι απόλυτα έγκυροι νεοφιλελεύθεροι, πιστοί στη Μέρκελ: ο Λετονός πρώην πρωθυπουργός Β. Ντομπρόβσκις, κομισάριος για το ευρώ, ο παρ' ολίγον υποψήφιος στη θέση του Γιούνκερ από τους συντηρητικούς, και παρ' ολίγον πρόεδρος της Ε.Ε., αφού η Μέρκελ που χρειάζεται περισσότερο τους Πολωνούς έδωσε την προεδρία στον Ντ. Τουσκ. Αυτός ο παρ' ολίγον κάτι, τελικά θα είναι η πιστή φωνή της Μέρκελ για το ευρώ και ο προϊστάμενος του Μοσκοβισί. Και αν τελικά αποφασίσουν να δημιουργήσουν πρόεδρο για την Ευρωζώνη, ο παρ' ολίγον κάτι μπορεί να ελπίζει. Και δίπλα σ' αυτόν τον πιστό μερκελιστή, υψηλό φύλακα της λιτότητας, ο άλλος σκληρός της λιτότητας, πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Γ. Κατάινεν. Και η ομάδα των "27 Ευρωπαίων ιππέων" συμπληρώνεται από άλλες σοβαρές αντιφάσεις που μπορούν να διαβαστούν και ως τραγική παρωδία της νέας Επιτροπής, αυτής που υποτίθεται ότι θα ενώσει τους Ευρωπαίους κάτω από την οικονομική και θεσμική ολοκλήρωση της Ε.Ε.

Το σπουδαιότερο, ο Ολλανδός πρώην υπουργός εξωτερικών και υπουργός του Εργατικού Κόμματος, κ. Φ. Τίμερμαν, που θα είναι δεξί χέρι του Γιούνκερ και κομισάριος για την επικουρικότητα, τους κανονισμούς, τη διακοινοβουλευτική πολιτική και ο φύλακας(!) του χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων, έγραφε μόλις το 2013 στους Financial Times ότι η νέα ευρωπαϊκή επιτροπή θα πρέπει να είναι ένα ολιγομελές σχήμα που θα ηγείται θεματικών συστάδων και μόνο με τα ηγετικά κράτη-μέλη που μπορούν να εφαρμόσουν τις αλλαγές. Προσέθετε, βέβαια, ότι θα πρέπει να δοθεί στα κοινοβούλια το δικαίωμα να μπλοκάρουν αποφάσεις της Κομισιόν. Για τους λίγους, εκλεκτούς και περιούσιους λαούς, βέβαια, όλα αυτά τα δημοκρατικά.

Το ερώτημα είναι γιατί χρειάζονταν 5 πρωθυπουργοί, 4 αντιπρόεδροι κυβερνήσεων (όχι, ο Βενιζέλος δεν είναι σε αυτή την ομάδα), 19 υπουργοί, 7 κομισάριοι που ξαναμπαίνουν στην Επιτροπή και 8 πρώην μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να αποτελέσουν τους 27 "Ευρωπαίους ιππείς"; Γιατί ξέρουν ότι η ευρωπαϊκή "Φλάνδρα" δεν είναι τόσο ανέτοιμη και τόσο πολιτικά και κοινωνικά άοπλη.

Ξέρουν ότι τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωπαϊκών εκλογών, το ευρωπαϊκό πρότζεκτ, εν τέλει, ως στρατηγική δεν απαιτεί μόνο διαχείριση. Θα απαιτήσει σοβαρές κοινωνικές ανατροπές σε εργασιακά και κοινωνικά κεκτημένα για την παγίωση του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού σε ένα ταραγμένο τοπίο γεωπολιτικών αλλαγών. Πάνω απ' όλα ξέρουν ότι το "πείραμα ΣΥΡΙΖΑ" θα μετατραπεί σύντομα σε πολιτικό και κοινωνικό υπόδειγμα. Ξέρουν ότι οι εξεγέρσεις δεν είναι προγραμματισμένες ιστορικές προκλήσεις. Τους διαβεβαιώνουμε ότι έχουν δίκιο για όλους τους φόβους τους. Αυτή τη φορά δεν θα επιτρέψουμε η ευρωπαϊκή ιστορία να καταγράψει την αναπαράσταση των "45 Ούγγρων ιππέων".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL