Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Εξεταστική για την τρόικα τώρα!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εξεταστική για την τρόικα τώρα!

α. Η τρόικα... φεύγει, η μνημονιακή φρίκη έρχεται

Ενόψει της συνάντησης κυβερνητικού κλιμακίου με πρόσωπα της τριαρχίας των δανειστών στο Παρίσι στις 3-9-2014, όπου θα προετοιμαστεί η φθινοπωρινή επιθεώρηση μνημονιακής... προόδου στην Αθήνα, η μνημονιακή δημοσιολογία όλο και εντονότερα εξαγγέλλει το τέλος της... τριαρχίας!

Οι κυβερνητικοί παράγοντες, υπερνικώντας με σχετική ευκολία το μούδιασμα από τον ΕΝΦΙΑ, διαβεβαιώνουν ότι το Μνημόνιο αποτελεί... παρελθόν! Ορισμένοι μάλιστα, που αντιλαμβάνονται την πολιτική ως παραπλάνηση του λαού, ειρωνεύονται την Αριστερά (κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ) προκαλώντας τη να πει πώς θα ζήσει χωρίς τους δανειστές και το Μνημόνιο!

Δεν υπάρχει μεγαλύτερος εμπαιγμός της κοινής νοημοσύνης από αυτή τη συμπεριφορά των μνημονιακών! Αντί να σιωπήσουν ή να κρυφτούν, λοιδορούν τους αντιμνημονιακούς με κάθε ευκαιρία, ενώ όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν ότι, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελλοντικών επισκέψεων της τριαρχίας στην Αθήνα, το νέο θεσμικό καθεστώς των 450 περίπου εφαρμοστικών των Μνημονίων νόμων (που θα γίνουν ασφαλώς περισσότεροι) τίθεται πλέον σε συνδυαστική εφαρμογή.

Από αυτό το φθινόπωρο, πάνω στα κοινωνικά συντρίμμια, αρχίζει ο κυρίως μνημονιακός βίος της πατρίδας μας σε όλους τους τομείς. Τους προσεχείς μήνες ολοκληρώνεται η παράδοση της διαχείρισης των οικονομικών για την υγεία σε ανώνυμη εταιρεία. Σύντομα ολοκληρώνεται το μνημονιακό οικοδόμημα, στο οποίο θα μπουν αναγκαστικά όλοι οι Έλληνες και όλες οι κοινωνικές δομές, για να υποστούν τους ακρωτηριασμούς που επιτάσσουν οι αυτοματοποιημένοι μηχανισμοί (ρήτρες) και τα αντιανθρώπινα κριτήριά τους. Το Παρίσι απλώς εξωραΐζει την εικόνα παραπλάνησης, τη στιγμή που οι Έλληνες με τον ΕΝΦΙΑ αντίκρισαν τη (μερική έστω) μνημονιακή φρίκη που τους επιφυλάσσεται για τα επόμενα χρόνια.

β. Νέοι σταυροφόροι

Η τριαρχία των δανειστών, άλλωστε, δεν έχει λόγους να έρχεται κάθε λίγο και λιγάκι στην Αθήνα. Πολλές εκατοντάδες υπαλλήλων, επιτρόπων και εμπειρογνωμόνων από την Task Force και τις λοιπές μνημονιακές επιτροπές έχουν καταλάβει τα υπουργεία και κάθε άλλη οικονομικά ενδιαφέρουσα δομή τού ευρύτερου δημόσιου τομέα. Τώρα που «φόρεσαν» στην Ελλάδα «τη ζώνη της δημοσιονομικής... αγνότητας», σφραγίδα της οποίας είναι και ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος για τη δημοσιονομική διαχείριση - εποπτεία (Ν. 4270/2014), δεν έχουν λόγους να γίνονται αντικείμενο αποδοκιμασιών από τις ηρωικές καθαρίστριες και άλλες κατατρεγμένες ομάδες του πληθυσμού.

Όπως οι πρόγονοί τους παλαιοί σταυροφόροι, που κλείδωναν τις γυναίκες τους με τις βαριές σιδερένιες ζώνες αγνότητας για να διατηρήσουν τη σεξουαλική αποκλειστικότητα επ' αυτών, έτσι κι αυτοί παίρνουν το κλειδί του μνημονιακού οικοδομήματος, αφού πλέον έχουν εξασφαλίσει ότι κάθε Έλληνας κλείνεται μέσα σ' αυτό. Οι γυναίκες των τότε σταυροφόρων τελικά πέθαιναν από τις επιμολύνσεις ή και τις ψυχολογικές ασθένειες, όπως άλλωστε καταστρέφεται ανάλγητα και η πατρίδα μας σήμερα.

Τον παραλληλισμό αυτό έχουμε κάνει ήδη από τετραετίας, όταν το σχέδιο του πρώτου Μνημονίου κυκλοφορούσε μόνο στην αγγλική γλώσσα κατ' επιταγή του Μνημονίου (Ν.4046/2012 σελ. 377), στην οποία άλλωστε έρχονται όλα τα υπαγορευμένα μνημονιακά κείμενα, ακόμα και η πρόσφατη τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ. Από τότε επίσης υποστηρίζαμε ότι η έννοια της «λιτότητας», όσο περιεκτική και χαρακτηριστική για την πολιτική που εφαρμόζει η ευρωπαϊκή τεχνοδομή και η Γερμανία κι αν είναι, δεν αποδίδει τη σημερινή μνημονιακή ελληνική πραγματικότητα.

γ. Μας απέβαλαν de facto από τον «σκληρό πυρήνα» του ευρώ

Το Μνημόνιο είναι μια καθολική και καταιγιστική συνθήκη υποβαθμισμένης ενσωμάτωσης της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό κεφάλαιο (κυρίως στο γερμανικό), σύμφωνα με την οποία η χώρα μας είναι η πρώτη χώρα «του σκληρού πυρήνα» που αποβάλλεται συντεταγμένα από αυτόν και μεταπίπτει σε περιφερειακή αποικία χρέους, όπου δεν ισχύει το θεσμικό και κοινωνικό ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Επομένως το -υπό τη λάμψη «της Πόλης του Φωτός» εκπορευόμενο- σχέδιο αμνήστευσης της τριαρχίας των δανειστών, όπως επιχείρησε και το Ευρωκοινοβούλιο τον περασμένο Μάρτιο με μια προσχεδιασμένη έρευνα και έκθεση της Επιτροπής Θέρκας, αποτελεί μια νέα... «ποιοτική αναβάθμιση» της επιχείρησης παραπλάνησης του ελληνικού λαού.

δ. Η τρόικα πρέπει να λογοδοτήσει στη Βουλή

Η Αριστερά δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα αυτής της παραπλάνησης.

Η τριαρχία των δανειστών πρέπει να λογοδοτήσει και να αναλύσει σε μια εξεταστική επιτροπή της Βουλής τους σχεδιασμούς και τα αποτελέσματα των ενεργειών της. Αφού δάνεισε με ρήτρα «θεσμικών αναδιαρθρώσεων», οφείλει να εξηγήσει στους Έλληνες βουλευτές (και μέσω αυτών στον ελληνικό λαό) τη φύση των επιλογών της και τα καταστροφικά αποτελέσματά τους.

Η Αριστερά έχει ένα ισχυρό όπλο στη φαρέτρα της αν θέσει το θέμα εγκαίρως.

Με δεδομένα:

* την παράδοση της νομοθετικής πρωτοβουλίας στους δανειστές,

* την υιοθέτηση του ετερογενούς καταστροφικού μνημονιακού προγράμματος,

* την παράδοση της εθνικής μας κυριαρχίας και

* την εκχώρηση της ασυλίας κάθε περιουσιακού στοιχείου του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα με τις γνωστές Γνωμοδοτήσεις του ΝΣΚ,

πρέπει αμέσως -και πριν δημιουργηθούν νέα τετελεσμένα- να εισηγηθεί τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα πεπραγμένα της τριαρχίας των δανειστών.

Η ελληνική Βουλή θα έχει την ευκαιρία να ζητήσει εξηγήσεις:

* για την καταστροφική ύφεση των 25 και πάνω ποσοστιαίων μονάδων που αντιστοιχούν μόνο σε πολεμική περίοδο,

* για την αύξηση της ανεργίας κατά 17 τουλάχιστον μονάδες,

* για τη μείωση των μισθών και των συντάξεων από 25%-50% κατά περίπτωση,

* για τη σωρευτική ζημία στα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά 65 περίπου δισ. ευρώ,

* για την απομείωση των κρατικών υπαλλήλων κατά 300.000,

* για την υποβάθμιση της Παιδείας, της Υγείας, της Περίθαλψης, των Κοινωνικών Παροχών,

* για την εκτεταμένη ανθρωπιστική κρίση,

* για τη μετανάστευση των σπουδαγμένων νέων μας και τη μεταφορά της γνώσης και των εκπαιδευτικών πιστώσεων του ελληνικού κράτους και των γονέων τους στο εξωτερικό

* πάνω απ' όλα βεβαίως για τον διασυρμό της ιστορικής μας χώρας και των εργατικών Ελλήνων πολιτών, που πολέμησαν με ανιδιοτέλεια και πρωτοφανείς θυσίες εναντίον του φασιστικού άξονα και της ναζιστικής Γερμανίας και διέσωσαν την τιμή της ελευθερίας και της Δημοκρατίας, στη χώρα που τις γέννησε.

ε. Ποσοτικοποίηση της μνημονιακής οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής

Η εξεταστική αυτή επιτροπή, μαζί με την ποσοτικοποίηση της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής και την αποδυνάμωση των συγκριτικών υλικών και άυλων πλεονεκτημάτων της χώρας, πρέπει να αποτιμήσει και την απαλλοτρίωση της υπεραξίας της πατρίδας, των ηθικών, πολιτιστικών και ιστορικών της αξιών, που έγινε και θα ενταθεί περισσότερο στο πλαίσιο αυτό του

-γερμανικής επίνευσης και «ευγονικής»- δημοσιονομικού ολοκαυτώματος.

Το σημαντικό αυτό εγχείρημα πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα από όλους μας. Απαιτεί να αφήσει ο καθένας μας την ατζέντα της «ομάδας» και τις προσωπικές του ιδεολογικές προτεραιότητες στο νομοθετικό έργο (που συνήθως επιβεβαιώνουν τη μοναχική πορεία). Η μνημονιακή επικοινωνιολογία, άλλωστε, έχει μελετήσει το ποιες θεματικές νομοθετικές πρωτοβουλίες αποστερούν ψήφους κοινωνικών ομάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ και έχει ιεραρχήσει τις περαιτέρω ενέργειές της.

Το αίτημα της λογοδοσίας της τριαρχίας των δανειστών είναι «το ισχυρό χαρτί» της Αριστεράς, που ενισχύεται από πολλές συστημικές δεξαμενές σκέψης, αλλά και από τις πρόσφατες ομιλίες πολλών κατόχων Νόμπελ Οικονομίας στο Λιντάου της Γερμανίας. Η «καφκική κόλαση», με την οποία παρομοίασε την πολιτική της Γερμανίας ο εξαναγκασθείς σε παραίτηση Γάλλος υπουργός Οικονομικών, δίνει πρόσθετα επιχειρήματα.

στ. Το πιο ισχυρό όπλο της Αριστεράς

Η Αριστερά δεν πρέπει να κληρονομήσει την ψευδο-νομιμοποίηση του Μνημονίου. Τα πορίσματα της Εξεταστικής Επιτροπής, ενισχυμένα από μαρτυρίες και γνωματεύσεις των εγκυρότερων οικονομικών σκέψεων του κόσμου, θα είναι το ισχυρότερο «χαρτί» για τη δική μας διαπραγμάτευση. Γιατί κανένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας, καμία διαδικασία ακύρωσης των Μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων, καμία εξαγγελία συγκρουσιακής και πατριωτικής διαπραγμάτευσης δεν θα μπορέσουν να εφαρμοστούν, αν δεν ποσοτικοποιηθεί η συνεχιζόμενη και εντεινόμενη καταστροφή στα υλικά και άυλα αγαθά της πατρίδας και του λαού μας.

Ήδη το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στην Έκθεσή του (σελ. 9) «διαπιστώνει» ότι η τριαρχία τυπικά τελειώνει, αφού ψηφίστηκε ο νέος Ν. 4270/2014 για τον δημοσιονομικό έλεγχο της χώρας... Εννοεί προφανώς ότι ολοκληρώνεται η δομή του μνημονιακού οικοδομήματος, οι Έλληνες εγκλείονται σ' αυτό και οι δανειστές παίρνουν τα κλειδιά ώστε να επισκέπτονται όποτε θέλουν την ερειπωμένη χώρα.

Η Αριστερά πρέπει να αποκαλύψει τη μεγάλη αυτή επικοινωνιακή φενάκη με την πρότασή της για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

* Ο Αλέξης Π. Μητρόπουλος είναι βουλευτής, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL