Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.8°C
3 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.8°C
1 BF 83%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.4°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.9°C18.0°C
2 BF 100%
Η αλήθεια για το ΝΑΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αλήθεια για το ΝΑΤ

Στην εφημερίδα «Αυγή» στις 2.7.2014 δημοσιεύτηκε άρθρο του Νίκου Φίλη με τίτλο «Με ξένα κόλλυβα...».

Στο άρθρο μεταξύ των άλλων περιέχεται και η παρακάτω αναφορά: «Άλλωστε, υπάρχει αρνητική εμπειρία από την εποχή της 'απλόχερης κοινωνικής πολιτικής' της πρώτης κυβέρνησης Άνδ. Παπανδρέου, τότε που κατά δεκάδες χιλιάδες οι επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες προστέθηκαν στο ΝΑΤ και σε άλλα ταμεία».

Η συγκεκριμένη αναφορά συνιστά κακοποίηση της αλήθειας και επιβάλλεται αυτή να αποκατασταθεί. Σημειώνουμε κατ' αρχάς ότι οι πολιτικοί πρόσφυγες στην συντριπτική τους πλειοψηφία μετέφεραν μέσω των σοσιαλιστικών χωρών με διμερείς και διακρατικές συμφωνίες ότι αντιστοιχούσε στις εισφορές τους προκειμένου να θεμελιώσουν και να εξασφαλίσουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης από τα ασφαλιστικά ταμεία στη χώρα μας.

Ειδικότερα για το ΝΑΤ, που το θέμα αυτό απετέλεσε επί σειρά ετών κυβερνητική προπαγάνδα των συντηρητικών και δεξιών κυβερνήσεων, αλλά και βασικό επιχείρημα του εφοπλιστικού κεφαλαίου και των ελεγχόμενων από αυτό φιλικών του ΜΜΕ και των σχολιαστών που ήταν στην υπηρεσία της δικής του προπαγάνδας όπως είναι οι Μαρίνος, Κύρτσος κ.λπ., θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι οι συνταξιοδοτηθέντες από το ΝΑΤ πολιτικοί πρόσφυγες, όλοι ναυτεργάτες με θαλάσσια υπηρεσία και με καταβληθείσες τις ασφαλιστικές εισφορές προς το ταμείο μας, ήταν στον αριθμό 92 και έχουν απομείνει σήμερα στη ζωή 9!

Κατά συνέπεια η αναζήτηση της αιτίας της κρίσης του ΝΑΤ, στους "δεκάδες χιλιάδες πολιτικούς πρόσφυγες", ήταν και είναι εφεύρημα της εφοπλιστικής και συντηρητικής προπαγάνδας που δεν στηρίζεται σε κανένα βάσιμο και αξιόπιστο στοιχείο.

Αντίθετα η προπαγάνδα αυτή είχε ως στόχο να πλήξει τους πολιτικούς πρόσφυγες, τις σοσιαλιστικές χώρες που τους πρόσφεραν απλόχερα διαμονή και φιλοξενία και από την άλλη να αποσιωπήσει τις ευθύνες όλων έως σήμερα των κυβερνήσεων που με τις πολιτικές τους οδήγησαν το ΝΑΤ και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία στην κρίση και την κατάρρευση.

Επίσης η προπαγανδιστική εκστρατεία όλων των κυβερνήσεων είχε επίσης ως στόχο να αποσιωπηθούν οι σοβαρές ευθύνες των ασκούμενων κυβερνητικών πολιτικών που οδήγησαν το ΝΑΤ από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 αρχικά στον δανεισμό και στη συνέχεια στην ένταξή του για την κάλυψη των συντάξεων στον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι αιτίες αυτές συνοψίζονται στα παρακάτω:

Απανωτές μειώσεις των οργανικών συνθέσεων (στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της ναυτιλίας) με αποτέλεσμα από αυτόν τον λόγο μέσα στην τελευταία εικοσαετία να χαθούν πάνω από 60.000 θέσεις εργασίας στα πλοία και να ανατραπεί ριζικά ο συσχετισμός των εν ενεργεία προς τους συνταξιούχους ναυτεργάτες.

Είναι επίσης οι χαμηλές εφοπλιστικές εισφορές προς το ΝΑΤ και τα υπόλοιπα ταμεία μας, είναι η στρατηγική επιλογή των Ελλήνων εφοπλιστών να μεταφέρουν ένα μεγάλο μέρος του στόλου σε νηολόγια σημαιών ευκολίας, είναι οι οφειλές των εφοπλιστών που ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, είναι επίσης το καθεστώς της μαύρης εργασίας που μένει επί δεκαετίες στο απυρόβλητο των υπηρεσιών του ΥΝΑ, είναι οι ειδικές συνθέσεις που επίσης επί δεκαετίες (κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας) εφαρμόζονταν στην κρουαζιερόπλοιο ναυτιλία και στα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία διεθνών γραμμών και είναι τέλος το γεγονός της ανασφάλιστης εργασίας των χαμηλόμισθων αλλοδαπών οι οποίοι ήταν και είναι αντικείμενο της πιο βάρβαρης εκμετάλλευσης από τους Έλληνες εφοπλιστές.

Το παραπάνω κείμενο - παρέμβαση και απάντηση στη σχετική αναφορά του άρθρου του Νίκου Φίλη δεν αποτελεί γνώμη ή επιμέρους άποψη των δύο στελεχών του συνδικαλιστικού κινήματος που το υπογράφουν. Είναι οι θέσεις και απόψεις που έχει συλλογικά επεξεργασθεί το ταξικό ναυτεργατικό κίνημα και έχουν ώς τώρα υιοθετηθεί και επανειλημμένα προβληθεί και σε πολιτικό επίπεδο από τα κόμματα της Αριστεράς (συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ).

Κλείνοντας θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι τόσο πολιτικά όσο και ηθικά είναι επιβεβλημένο άνθρωποι - αγωνιστές, που πάλεψαν και διώχθηκαν για τις ιδέες τους και αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα μας εξαιτίας πογκρόμ διώξεων του αντιδημοκρατικού εμφυλιακού καθεστώτος και στη συνέχεια στις χώρες που εγκαταστάθηκαν συνέχισαν τον αγώνα για μια καλύτερη ζωή έχοντας πάντα στον νου και στην καρδιά την Ελλάδα, να πάψουν να γίνονται αντικείμενο σχολιασμού ότι δήθεν «βολεύτηκαν» συνταξιοδοτικά χωρίς να έχουν προσφέρει στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας μας.

Μια τέτοια αντιμετώπιση και μεταχείριση δεν είναι μόνο άδικη αλλά και ανιστόρητη!

Τέλος είναι αυτονόητο πως, οι παραπάνω αναφορές, κρίσεις και απόψεις σε καμιά περίπτωση δεν επιδιώκουν να ταυτίσουν τον αγαπητό Νίκο Φίλη με φορείς και παράγοντες που συνειδητά παίζουν το παιχνίδι του εφοπλιστικού κεφαλαίου και των δυνάμεων που πολιτικά υπηρετούν τα συμφέροντά τους.

Πειραιάς 7.8.2014

Αντώνης Νταλακογεώργος πρόεδρος ΠΕΝΕΝ και Γ.Γ. Ε.Κ. Πειραιά

Γιώργος Δαούσης πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων ΝΑΤ

ΥΓ.: Η καθυστέρηση στην απάντησή μας από τη δημοσίευση του σχετικού άρθρου στην "Αυγή" οφείλεται στο γεγονός ότι περιμέναμε μια διορθωτική τοποθέτηση του συντάκτη του άρθρου, όπως μας αναφέρθηκε από την εφημερίδα, η οποία ωστόσο έως σήμερα δεν έγινε.

Η απάντηση

Συμφωνώ με το γενικό περίγραμμα των αιτιών για την κρίση του ΝΑΤ και δέχομαι τις διευκρινίσεις σχετικά με τον μικρό αριθμό ναυτεργατών επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων. Κανείς δεν αμφισβητεί την υποχρέωση ασφάλισης όλων των εργαζομένων και την κρατική υποχρέωση συνταξιοδότησης των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων, παρ' ότι, γενικότερα, υπήρξαν καθυστερήσεις και προβλήματα στην απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών τους από τις τότε σοσιαλιστικές χώρες. Το θέμα του σχολίου "Με ξένα κόλλυβα" αφορούσε την τακτική της κυβέρνησης Σαμαρά για την ασφάλιση των ανασφάλιστων συμπολιτών μας όχι με κρατικές δαπάνες, αλλά με χρήμα των (προβληματικών) ασφαλιστικών ταμείων. Αυτή η τακτική καθιερώθηκε κατά τη δεκαετία του '80 και υπήρξε (τουλάχιστον για άλλα ταμεία) μία από τις αιτίες της επιδείνωσης της ασφαλιστικής κρίσης.

Κατά τα άλλα, ευχαριστώ τους φίλους επιστολογράφους για την προσοχή τους. Οι θερινές διακοπές δεν επέτρεψαν την άμεση επικοινωνία.

Νίκος Φίλης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL