Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Γύπες, όρνια και λαοί, ας διαλέξουμε στρατόπεδο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γύπες, όρνια και λαοί, ας διαλέξουμε στρατόπεδο

Η σημερινή τροϊκανή συγκυβέρνηση της Ελλάδας, στον πόλεμο Αργεντινής - hedge funds επέλεξε τον σύμμαχό της, καθαρά και ξάστερα. «Αργεντινολογούντες τηλεοπτικοί αρλεκίνοι», παραχαράσσοντας την Αργεντινή των Μένεμ και Φερνάντο ντε λα Ρούα του 1989 - 2001, όπου, για πάνω από μια δεκαετία, λεηλάτησαν τη χώρα με επιδρομές κοινωνικής γενοκτονίας και απόλυτο οικονομικό μαρασμό υπό τις εντολές του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η σημερινή κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, με ακραίο βερμπαλισμό και άκρατο λαϊκισμό, με απίστευτο ανιστόρητο θράσος, δηλώνει ότι θα γίνουμε Αργεντινή εάν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει η επομένη κυβέρνηση.

Δεν διστάζουν να συνταχτούν με τους «γύπες», με τους οίκους αξιολόγησης, με τα σκοτεινά συμφέροντα του αθέατου παγκόσμιου και ανεξέλεγκτου πλούτου που συσσωρεύεται εδώ και δεκαετίες με αμέτρητο πόνο, πάνω σε λαούς που υποταχτήκαν από πολιτικές ηγεσίες απόλυτα ελεγχόμενες από ιμπεριαλιστικά εργαλεία πολιτικού και οικονομικού ελέγχου. Οι οικονομικοί δολοφόνοι της εποχής μας έχουν ονοματεπώνυμο και καλό είναι και στην Ελλάδα να τους μαθαίνουμε.

Το τέλος του κόσμου δεν ήρθε, πόσο μάλλον για την Αργεντινή, που λίγο μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων ανακοίνωσε αυξήσεις στις κατώτατες και μεσαίες συντάξεις στο μέσο όρο του 17,8% και επιτάχυνση της αντιμονοπωλιακής πολιτικής στα καταναλωτικά αγαθά. Μια χώρα που έχει δεχτεί πρόταση να ενταθεί στους BRICS. Διαθέτει 35 δισ. σε αποθέματα συναλλάγματος και έχει αποκαταστήσει βασικούς πυλώνες εθνικού πλούτου (ενέργεια, χρηματοπιστωτικό σύστημα, αγροτική οικονομία, φαρμακοβιομηχανία, νέες τεχνολογίες, δημόσια υγεία και παιδεία).

Κλιμακώνεται ο πόλεμος των οίκων αξιολόγησης και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, «γύπες» ή buitres, ενάντια στην Αργεντινή. Ενώ την ίδια στιγμή που, στη βάση της απόφασης του δικαστή Τόμας Γρουέσια, εκβιάζουν δηλώνοντας ότι μια δεύτερη χρεοκοπία είναι προ των πυλών για τη χώρα, η Κριστίνα Φερνάντες, πρόεδρος της χώρας, εξήγησε ότι η χώρα της είναι μια οργανωμένη κοινωνία, με θεσμούς, με ισχυρή δημοκρατία των πολιτών, που δεν θα εκβιαστεί από τον οικονομικό πόλεμο που επιδιώκουν σε βάρος της. "Μια φορά μας καταστρέψατε", είπε χαρακτηριστικά, "δεύτερη φορά δεν θα υπάρξει, ξεχάστε το".

Τα ιδρύματα - «γύπες» στις ΗΠΑ και όχι μόνο ειδικεύονται στο να αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές, χρεόγραφα από πιστωτές που δεν θέλησαν να διαπραγματευτούν αισθητές μειώσεις και «κουρέματα» των δάνειων που σύναψαν με διάφορες χώρες. Το έπραξαν αγοράζοντας στο 10% της αξίας τους στην περίπτωση της Αργεντινής. Είναι το 7% των πιστωτών που αρνήθηκαν να διαπραγματευτούν το χρέος της Αργεντινής το 2005 και 2010, ενώ το 93% των πιστωτών δεχτήκαν κούρεμα έως και 65%, έχοντας ως πλεονέκτημα τη ρήτρα «Ρούφο», που προβλέπει αποζημίωση μεγαλύτερη από εκείνη που έλαβαν, εφόσον το 7% των υπολοίπων πιστωτών λάβουν καλυτέρους όρους αποπληρωμής των δάνειων τους. Εάν η κυβέρνηση της Αργεντινής συμφωνούσε θα δέχονταν ένα τσουνάμι οικονομικών απαιτήσεων που θα ξεπερνούσε τα 120 δισ. δολάρια. Αυτή θα ήταν πραγματική και ολοκληρωτική χρεοκοπία.

Οι BRICS (Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Ν. Αφρική και Βραζιλία), CELAC (Ένωση κρατών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής), Mercοsur (οικονομική συνεργασία χωρών αμερικανικού Νότου) δήλωσαν απερίφραστα την απόλυτη στήριξή τους προς την Αργεντινή και τις πολιτικές της έναντι των hedge funds, ενώ η πρόεδρος της Βραζιλίας θα θέσει θέμα περιορισμού των ορίων και ορών λειτουργίας των συγκεκριμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην επομένη σύνοδο των G-20, στην Αυστραλία, ζητώντας πλήρη δημοκρατικό έλεγχο σε αόρατα παγκόσμια πιστωτικά ιδρύματα που κερδοσκοπούν πάνω σε χώρες έξω από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου.

Μια νέα σελίδα ξεδιπλώνεται στη μάχη των λαών ενάντια στους οικονομικούς δολοφόνους της εποχής μας, μια μάχη στην όποια έχουμε χρέος να λάβουμε μέρος. Ήδη ο λαός μας πληρώνει βαρύ τίμημα. Η ηθική κατάρρευση και η πολιτική χρεοκοπία ενός παγκόσμιου καπιταλιστικού νεοφιλελεύθερου κόσμου είναι και δική μας μάχη. Οφείλουμε να εργαστούμε με κάθε τρόπο και μέσο για να μη γίνουμε η Αργεντινή του Μένεμ και του Φερνάντο ντε λα Ρούα του 1989-2001. Οφείλουμε να αποκαλύψουμε πλήρως το μέγεθος του πολιτικού εγκλήματος Σαμαρά - Βενιζέλου, Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ. Έχουμε απόλυτη συνείδηση της νέας ιστορίας των χωρών και των λαών που κερδίζουν μάχες αξιοπρεπούς διαβίωσης, οικονομικούς και ταξικούς πολέμους, τόσο στη Λατινική Αμερική αλλά και στην Ευρώπη. Η τρομολαγνεία είναι το μοναδικό τους όπλο. Η αλήθεια, άκρως επαναστατική, στις μέρες μας είναι με το μέρος μας. Έχουμε την αυτοπεποίθηση να νικήσουμε.

* Ο Κώστας Ήσυχος είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος για την Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL