Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Ύβρις και Πολιτεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ύβρις και Πολιτεία

Μια ιδιόρρυθμη αντιπαράθεση εκτυλίσσεται, μήνες τώρα, στην Πλατεία Συντάγματος, στο κυπαρίσσι όπου κατάθεσε τη ζωή του ο Δημήτρης Χριστούλας. Η αρχή έγινε τη νύχτα της προεκλογικής ομιλίας του Σαμαρά -πέρυσι- όταν «άγνωστοι» έσπασαν τιμητικές πλάκες της συνέλευσης της Πλατείας και του Μίκη Θεοδωράκη - «Σπίθα».

Μαρμαρωμένοι οι ποιητές! Βουβοί φιλόσοφοι, δημοσιογράφοι, πολιτικοί απέναντι στη βαρβαρότητα. Έλληνες, περήφανοι για τον πολιτισμό τους, άλαλοι μπροστά στην Ύβρη που ριζώνει και απλώνεται γύρω τους.

Χιλιάδες χρόνια τιμάμε τους νεκρούς μας. Ιδιαίτερα όσους έδωσαν τη ζωή τους υπέρ της Πολιτείας.

Κι όμως: σιωπή, φόβος, θλίψη κι απελπισία για τους χιλιάδες νεκρούς μας. Αντί θάρρους, οργής και μαχητικότητας, αυτής, που κάθε πόλεμος γεννά στις ψυχές των ανθρώπων!

Και στην κεντρικότερη πλατεία της χώρας μας η Ύβρις συνεχίζεται.

Καταγγέλθηκε από την Ελένη Πορτάλιου και την Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, όπου κατάθεσε (17/4/13) και την επιστολή:

«Στις 4 Απριλίου του 2012 ο Δημήτρης Χριστούλας με την πολιτική πράξη της δημόσιας αυτοκτονίας του και το ιδιόχειρο σημείωμα που άφησε επιχείρησε να σπάσει τη σιωπή. Η πράξη από μόνη της, χωρίς εξωτερικές ερμηνείες, αποτελεί μια κραυγή αφύπνισης σε μια εποχή που σκοτώνονται τα αυτονόητα, σε μια εποχή που γκρεμίζονται τα κεκτημένα, σε μια εποχή που υπονομεύονται αρχές και αξίες της ίδιας της δημοκρατίας. Σε μια εποχή που ευθέως αμφισβητείται το ίδιο το δικαίωμα στη ζωή.

'Το σπάραγμα μιας ζωής που ζητά να ζήσει' γράφει ο Γιάννης Ρίτσος περιγράφοντας με έξοχο ποιητικό λόγο μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο Άνθρωπος για να υπερασπιστεί τη ζωή, πλέρια και ανυπότακτη.

Είναι αυτοί οι λόγοι που χιλιάδες συμπολίτες μας για μεγάλο χρονικό διάστημα μετέτρεψαν το 'δέντρο' της πλατείας Συντάγματος σε ένα λαϊκό μνημείο αντίστασης. Είναι αυτοί οι λόγοι που η συνέλευση της πλατείας Συντάγματος τοποθέτησε μια λιτή πλάκα με χαραγμένο το τελευταίο πολιτικό σημείωμα του Δημήτρη Χριστούλα. Είναι αυτοί οι λόγοι που ο Μίκης Θεοδωράκης και η 'Σπίθα' τοποθέτησαν μια ακόμη πλάκα με τους στίχους του Αλέξανδρου Παναγούλη από το ποίημά του 'Πάλης ξεκίνημα'.

Πιστεύω ότι είναι ακριβώς οι ίδιοι λόγοι για τους οποίους οι πλάκες κατεστράφησαν με βάρβαρο τρόπο, από κάποιους που τους ενοχλεί ακόμη και η υπόμνηση μιας πράξης αντίστασης. Είναι πολλά χρόνια γνωστό πως όλοι αυτοί πιστεύουν ότι εάν επιχειρήσεις να εξαφανίσεις ένα γεγονός, αυτό εξαφανίζεται μαζί με το μήνυμα που παρήγαγε.

Η δική μου πάλι αντίληψη για τη δυναμική των γεγονότων είναι τελείως διαφορετική, αφού η ιστορία αποδεικνύει ότι αυτό που προσπαθείς να θάψεις κάτω από τόνους χιονιού, προκειμένου το τοπίο να παραμένει αδιατάρακτα λευκό, επιστρέφει ως ο χειρότερος πολιτικός εφιάλτης.

Με την πίστη αυτή ποτέ δεν θα ζητούσα και δεν ζητώ από μια αρχή την κατασκευή ενός μνημείου. Οι μνημειώδεις πράξεις εγγράφονται στη συλλογική συνείδηση της κοινωνίας και όχι σε πλάκες. Οι μνημειώδεις πράξεις τιμώνται από την ίδια την κοινωνία, χωρίς τη διαμεσολάβηση κάποιας αρχής.

Επειδή όμως εκατοντάδες συμπολίτες μας αυθόρμητα και ταυτόχρονα πολύ διακριτικά τιμούν τη θυσία του Δημήτρη Χριστούλα, ζητώ από τον Δήμο της Αθήνας, με αίσθημα χρέους όχι απέναντι στον πατέρα μου, αλλά απέναντι στο περιεχόμενο της θυσίας του, να προστατεύει τα αφιερώματα και τις εκδηλώσεις τιμής και αγάπης που καταθέτει ο κόσμος στον τόπο θυσίας του, και όχι να τα μαζεύει ως 'σκουπίδια'.

'Οι ίδιοι εμείς (οι πολίτες) είμαστε σε θέση να φροντίζουμε μαζί και για τα δικά μας ζητήματα και για τα ζητήματα της πόλης (τα κοινά)', γράφει ο Θουκυδίδης στον Επιτάφιο. Παρακαλώ λοιπόν αυτή η 'φροντίδα' των συμπολιτών μας απέναντι στη θυσία του Δημήτρη Χριστούλα να αντιμετωπίζεται με τον προσήκοντα σεβασμό.

Με τιμή

Έμμυ Χριστούλα»

Και η ζωγραφιά του Σπύρου Ορνεράκη, αφιερωμένη «τω Αγνώστω Πολίτη», αναρτήθηκε ξανά και ξανά, ακριβώς όπως περιγράφει ο Θουκυδίδης στον «Επιτάφιο».

Επίλογος;

Ομόρφυνε ο καιρός, η μέρα άνοιξε και χιλιάδες πολίτες περπατούν στην Πλατεία Συντάγματος. Το κυπαρίσσι που πότισε με το αίμα του ο Δημήτρης Χριστούλας είναι ψηλό και όμορφο. Το διάλεξε με προσοχή.

Ένα όμορφο δένδρο, ενάντια σε μια άσχημη ιστορία.

Το Ωραίο, δεν πολεμά για να επιβληθεί και η Ιστορία γράφεται από απλούς, καθημερινούς ανθρώπους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL