Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
Προγράμματος Εγκώμιον - 2 (1)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προγράμματος Εγκώμιον - 2 (1)

Πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ, 2014! Ένα συνεκτικό σύνολο προτάσεων και θέσεων με έντονο δημοκρατικό, κοινωνικό και οικολογικό χαρακτήρα. Η ταυτότητα του κόμματος και ταυτόχρονα το πολιτικό σχέδιο για θετική διέξοδο από την κρίση και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας. Η απάντησή μας στα ερωτήματα του κόσμου, «τι θα κάνετε ως κυβέρνηση;», «μπορείτε;», «θα σας αφήσουν;».

Τούτες τις μέρες η ορισμένη από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Επιτροπή Προγράμματος ολοκληρώνει την προσπάθεια, που ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου 2013, να συντάξει και να παρουσιάσει το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γ. Δραγασάκης, επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος, κάνοντας τον απολογισμό της Επιτροπής στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή (21-22 Ιουνίου) ανακοίνωσε ότι ολοκληρώνονται 38 αναλυτικά προγραμματικά κείμενα για όλα τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, καθώς και ένα συνολικό εκλογικό-κυβερνητικό πρόγραμμα, με προτεραιότητες και αιχμές. Πολλή δουλειά, με συμμετοχή χιλιάδων μελών και φίλων του κόμματος, μέσα από τα Τμήματα, τις Επιτροπές Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου, τις θεματικές Ομάδες Εργασίας.

Στο σημείο αυτό είναι χρήσιμες ορισμένες παρατηρήσεις:

* Στη διατύπωση θέσεων και προτάσεων, το Πρόγραμμά μας δεν μπορεί να μένει στο «προτείνουμε και διεκδικούμε», όπως σε παλαιότερες προγραμματικές επεξεργασίες. Οι πολίτες σήμερα είναι απαιτητικοί απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Τον αντιμετωπίζουν σαν αυριανή κυβέρνηση. Γι αυτό στο Πρόγραμμά μας οφείλουμε να «δεσμευόμαστε» για συγκεκριμένες λύσεις σε συγκεκριμένα σύνθετα προβλήματα.

* Καινοτομία - εναλλακτικότητα και ρεαλισμός. Αυτή τη διαλεκτική ενότητα οφείλει να εκφράζει το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι χιλιοδιατυπωμένες συνταγές, ακόμη και αριστερές συνταγές, είναι πλέον ξεπερασμένες. Το νέο, φυσικά, δεν γεννιέται εύκολα, όμως είναι ανάγκη να το φέρεις στην επιφάνεια, να το κάνεις πρόταση - δέσμευση. Είτε μιλάς για την ανεργία, είτε παραθέτεις μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση, την κοινωνική οικονομία στο πλαίσιο μιας μεικτής - πλουραλιστικής οικονομίας, την παραγωγική ανασυγκρότηση, το νέο πρότυπο εργασίας, τη φορολογική πολιτική κ.λπ. κ.λπ.

* Σήμερα, που η συγκρότηση ενός νέου πλειοψηφικού συνασπισμού εξουσίας για την επίτευξη της αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές αποτελεί κεντρικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ, το Πρόγραμμα είναι το σταθερό έδαφος για να θεμελιωθεί αυτή η συμμαχία. Η αναγκαία και επιθυμητή προγραμματική σύγκλιση προϋποθέτει προχωρημένες προγραμματικές επεξεργασίες. Το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δικιά μας συμβολή σε αυτή την προσπάθεια.

* Επειδή «η κρίση δεν είναι στενά οικονομική, είναι βαθύτερη και σχετίζεται με μια αδυσώπητη σύγκρουση για τη φυσιογνωμία των ανθρώπινων κοινωνιών»(2), το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί παρά να σκιαγραφεί την κοινωνία στην οποία προσβλέπουμε.

Γι' αυτό, για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος δεν αρκεί η εξασφάλιση των απαραίτητων υλικών πόρων, απαιτείται ένας ολόκληρος κόσμος να πιστέψει, να εμπνευστεί, να υπηρετήσει αξίες, να προσφέρει ανιδιοτελώς, να πρωταγωνιστήσει. Ανοίγοντας δρόμους για συνεχή διεύρυνση της δημοκρατίας, για ολόπλευρη κοινωνική χειραφέτηση.

* Η ενασχόληση με το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεχής, μοιάζει με ταξίδι. Συνεχώς εμβαθύνεις, επικαιροποιείς ή και αναθεωρείς.

Το κύριο, στην αμέσως επόμενη φάση, είναι να συζητήσουμε το Πρόγραμμα με τους πολίτες, σε όλη την Ελλάδα. Να ακούσουμε εκπροσώπους φορέων και απλούς ανθρώπους. Και είναι βέβαιο ότι θα γίνουμε «σοφότεροι» και το Πρόγραμμα πολύ καλύτερο!

1 Άρθρο ομότιτλο του 2007.

2Από την εισαγωγή του πολύ ενδιαφέροντος δοκιμίου του Αντρέα Καρίτζη «Λογική και μέθοδος μιας αριστερής κυβέρνησης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL