Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Το ωραιότερο γκολ δεν το έχουμε βάλει ακόμα!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το ωραιότερο γκολ δεν το έχουμε βάλει ακόμα!

Ακόμα ένα Μουντιάλ τελείωσε. Είχε λίγο απ' όλα. Απεργίες, κοινωνικές εξεγέρσεις, διαπλοκές μεγάλων συμφερόντων για τις μεγα-κατασκευές, τηλεοπτικά δικαιώματα, διαφημίσεις, ανάμεσα σε άλλα, με τη FIFA αρχινονό στις αποφάσεις και στις μεγα-εισπράξεις, αλλά και όμορφη μπάλα. Το δημοφιλέστερο άθλημα του κόσμου, που όλο και γρηγορότερα απομακρύνεται από τη λαϊκή του καταγωγή, προκάλεσε την τηλεθέαση και παρακολούθηση των αγώνων από δισεκατομμύρια λάτρεις της μπάλας και όχι μόνο. Ο τελικός απέκτησε ένα ιδιαίτερα συναισθηματικό και συνάμα πολιτικό περιεχόμενο στη χώρα μας, όπου ακόμα και οι πιο φιλοευρωπαίοι ποδοσφαιρόφιλοι εκμυστηρεύτηκαν τη φανατική τους έως και τη δειλή τους προτίμηση προς την Αργεντινή και όχι προς τα ανίκητα «pantzers». H ψυχή και το πάθος δεν έλειψαν από τους Αργεντίνους, οι οποίοι είχαν και τις πιο θεαματικές ευκαιρίες για γκολ. Η αξιόλογη εθνική ομάδα της Γερμανίας επικράτησε, αφήνοντάς μας μία πικρή γεύση, αλλά αναδεικνύοντας ότι οι τελικοί έχουν τους δικούς τους κανόνες και η τύχη χαμογελά σε αυτόν που τη δράττει.

Μπορεί το λαϊκότερο και δημοφιλέστερο άθλημα να επιστρέψει στις ρίζες του; Να εμπνευστεί από την ταξική του καταγωγή, όταν οι εργάτες της μεγάλης Βρετανίας, την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης ταύτισαν τους εργατικούς τους αγώνες με το 8ωρο, την ψυχαγωγία και το ποδόσφαιρο, που το έκαναν κτήμα της τάξης τους;

Οι μετανάστες της Ευρώπης το έφεραν στο Rio de la Plata και στις παραλίες της Βραζιλίας, όπου τα παιδιά των εργατών πρωτοχόρεψαν σάμπα και τάνγκο ξυπόλητα. Θα με πείτε ονειροπόλο. Γιατί όμως στον 21ο αιώνα δεν μπορούμε να ξαναφέρουμε το άθλημα αυτό στις καρδιές και τις συνειδήσεις των ανθρώπων που λατρεύουν την μπάλα, τον χορό της, την επιστημονική και ορθολογική της ανάπτυξη στις μέρες μας, εντός του γηπέδου και να αρχίζουμε να αδυνατίζουμε τις πανίσχυρες εμπορικές και πολυεθνικές αλυσίδες που το περικλείουν αλλά και τους ιδιοκτήτες τους που ταυτίζονται με «ιδιωτικά στρατεύματα»; Είναι μία υπόθεση που αφορά όλους μας. Θέλει σχέδιο, οργάνωση και στόχευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι κοινωνικές δυνάμεις να ανοικοδομήσουν τον λαϊκό μαζικό αθλητισμό στις μέρες μας ώστε να ανακαλύψουμε τα δικά μας Mουντιάλ. Κάποιοι παλαίμαχοι αστέρες στη χώρα μας θα δουλέψουν γι' αυτόν τον στόχο.

Συγχαρητήρια στην Εθνική Ομάδα της Γερμανίας, αλλά οι αστέρες της, τα αστέρια της Αργεντινής, τα αστέρια της Εθνικής Ελλάδας και των άλλων χωρών, που ξέρουν την ταξική τους καταγωγή, να επιλέξουν το γήπεδο όπου όλοι μαζί θα βάλουμε τα ομορφότερα αντικαπιταλιστικά γκολ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL