Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Η "σχολή του Σικάγου" και η ΔΕΗ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Η "σχολή του Σικάγου" και η ΔΕΗ

Το ερώτημα τι κοινό μπορεί να έχει η "Σχολή του Σικάγου", το κύριο ερευνητικό κέντρο παγκοσμίως στην παραγωγή νεοφιλελεύθερων ιδεών με προεξάρχοντα τον καθηγητή Φρίντμαν, και η ΔΕΗ, έχει ρίζες στη δεκαετία του '80 στη Χιλή και στα γνωστά "αγόρια του Σικάγου" (Chicago boys).

Και αυτό γιατί η πρώτη ιδιωτικοποίηση ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την ιστορία ξεκίνησε στη Χιλή από τη νεοφιλελεύθερη ομάδα νέων οικονομολόγων που υπηρέτησαν την πολιτική της χούντας του Πινοσέτ για ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίοι είχαν αποκτήσει ευρεία εκπαίδευση στη "Σχολή του Σικάγου" (απ' όπου και το παρατσούκλι τα "αγόρια του Σικάγου"). Το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο είχε οργανώσει από το 1956 μεταπτυχιακό με το Πανεπιστήμιο του Σικάγου, όπου πολλοί νέοι οικονομολόγοι απέκτησαν εκπαίδευση με βάση τις θεωρίες του σκληρού νεοφιλελεύθερου Μ. Φρίντμαν για την υπεροχή του νεοφιλελεύθερου παραδείγματος. Δεν είναι τυχαίο ότι, αμέσως μετά το πραξικόπημα, το 1973, ο Πινοσέτ μαζί με τους επικεφαλής του πραξικοπήματος Αμερικανούς ανέθεσαν σ' αυτή την ομάδα οικονομολόγων τα κρίσιμα κυβερνητικά πόστα. Αυτοί προχώρησαν αμέσως στην ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας χωρίζοντας τα δίκτυα παραγωγής από τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας (όποια ομοιότητα με την Οδηγία 2009/72 της Ε.Ε. κρίνεται πολιτικά τυχαία, αφού σε αυτήν ζητείται από τα κράτη-μέλη ακριβώς το ίδιο, δηλ. ο διαχωρισμός των δικτύων παραγωγής και διανομής ενέργειας με το σκεπτικό ότι έτσι προωθείται η ενημέρωση των καταναλωτών, η δυνατότητα επιλογής και ο ανταγωνισμός στην ενεργειακή αγορά!).

H πεφιλημένη μας Μ. Θάτσερ, με πολιτική αφετηρία ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα προσφέρουν στην οικονομική ανάπτυξη και επιπλέον μέσω αυτών θα ξανακερδηθεί το έδαφος από τον "σοσιαλισμό" του εργατικού κόμματος, μεταξύ 1982-1990 ιδιωτικοποιεί ή πουλάει τις 50 μεγαλύτερες δημόσιες παραγωγικές εταιρείες και δραστηριότητες. Έτσι, η πρώτη μεγάλη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των 22 σημαντικών εθνικών εμπορευματικών προβλητών άρχισε το 1983, θα οριστικοποιηθεί το 2006(!) και θα πωληθούν σε κοινοπραξία με επικεφαλής την Γκόλντμαν Σακς (Goldman Sachs). Το παράδειγμα αφορά στην κατανόηση της σκληρής ιδεολογικής γραμμής περί "ανάπτυξης" μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και με τη σύνδεση, τα οφέλη και τον έλεγχο τεράστιων παραγωγικών πηγών και δυνάμεων από τα χρηματιστηριακά γεράκια με πολιτική και ιδεολογική παγκόσμια κυριαρχία.

Μέρος της θατσερικής στρατηγικής του νεοφιλελεύθερου οδηγού των ιδιωτικοποιήσεων είναι και η ηλεκτρική ενέργεια που σπάει το 1990 την καρδιά της δημόσιας ενεργειακής πολιτικής της Μ. Βρετανίας, την Central Electricity Generating Board (CEGB), σε τρεις εταιρείες. Το 1991 ιδιωτικοποιείται η ηλεκτρική ενέργεια στη Σκωτία. Σε συνάφεια με αυτή την πολιτική, το Εργατικό Κόμμα, υπό την ηγεσία του Τ. Μπλερ, το 1994 καταργεί το από το 1918 ιστορικό άρθρο 4 του καταστατικού του, για την κοινή ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής από τους εργάτες. Μπορούν έτσι, να είναι υπερήφανοι οι 64 Νομπελίστες της "Σχολής του Σικάγου" οι οποίοι βραβεύτηκαν με τα περισσότερα Νόμπελ που έχει δώσει η επιτροπή του περίφημου βραβείου μέσα σε 40 χρόνια. Αλλά η εγελιανή αρχή ότι το κράτος επιβεβαιώνει παντού την ύπαρξή του χρησιμοποιώντας τη γνώση δοκιμάζεται αυτά τα χρόνια του σκληρού νεοφιλελευθερισμού. Οι ολιγοπωλιακές στρατηγικές, ο κρατικός αυταρχισμός, η διαφθορά που επιβάλλουν οι πολυεθνικές καταστρέφουν και τα τελευταία προπετάσματα της ιδέας ότι η γνώση και η ελευθερία πραγματώνονται μέσα στο κράτος (Λεφέβρ, 1976).

Κανένας από τους κυβερνητικούς και τους Ευρωπαίους δεν θέλει να ακούσει τα μαθήματα από την ενεργειακή κρίση της Καλιφόρνιας το 2000-2001. Η τεράστια εκείνη κρίση προκλήθηκε από τη διαφθορά της εταιρείας Enron με τη δημιουργία τεχνητής έλλειψης στην ενεργειακή διάθεση για να αυξήσει τις τιμές από τα τεχνητά μπλάκ αουτ. Τελικά ανακηρύχθηκε ολόκληρη η πολιτεία σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης που οφειλόταν στα παιχνίδια στην ενεργειακή αγορά και στην παράνομη διακοπή από την Enron της λειτουργίας των αγωγών από το Τέξας. Προοίμιο αυτής της κρίσης ήταν η μερική απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς με απόφαση της Πολιτείας της Καλιφόρνιας το 1996. Η κρίση κόστισε 40 δισ. δολάρια περίπου. Πόσες Enron μπορούν να γεννήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL