Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Καιρός για Δημοκρατία στην Φιλαδέλφεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Καιρός για Δημοκρατία στην Φιλαδέλφεια

Στις τελευταίες εκλογές η αριστερή δημοτική παράταξη με επικεφαλής τον Άρη Βασιλόπουλο κέρδισε τη στήριξη του λαού της Φιλαδέλφειας με αιχμή την πρότασή της για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ: α) ανέγερση χωρίς καταπάτηση έκτασης του άλσους, β) εξασφάλιση χαμηλότερου ύψους από τα αρχικά 27 μέτρα του σχεδίου που θα σκεπάσουν τις γύρω προσφυγικές γειτονιές, γ) ρυθμίσεις για το κυκλοφορικό/συγκοινωνιακό στην ευρύτερη περιοχή της πόλης που απαιτεί κάθε εγκατάσταση τέτοιου μεγέθους.

Αμέσως μετά τις εκλογές, τα γεγονότα βίας και τρομοκρατίας στην περιοχή διογκώθηκαν με επιθέσεις σε δημόσιες εκδηλώσεις των κατοίκων και της δημοτικής παράταξης, με προσωπικές επιθέσεις και απειλές εναντίον αριστερών και του ίδιου του νεοεκλεγέντα δημάρχου, καταλήγοντας την προηγούμενη βδομάδα σε πογκρόμ εναντίων αριστερών από ομάδες χουλιγκάνων και άλλων προθύμων που ευνοούν τα σχέδια των φασιστών για την επικράτηση στους δρόμους και τις γειτονιές των πόλεών μας.

Τα σχέδια όμως του Μελισσανίδη για τη Φιλαδέλφεια, όπως καταλήγουν όσοι γνωρίζουν την περιοχή, αφορούν σε πολύ μεγαλύτερες παρεμβάσεις που συνδέονται με τον αποχαρακτηρισμό του Άλσους, το νέο Ρυθμιστικό, τις αλλαγές χρήσεων γης, τα οικόπεδα του παλιού Κολούμπια κ.ο.κ. Ο εν λόγω φαίνεται ότι δραστηριοποιείται σε σειρά επιχειρηματικών σχεδίων που ξεκινούν από τη Φιλαδέλφεια, περνούν από τον ΟΛΠ στον Πειραιά και εκτάσεις εκατοντάδων στρεμμάτων στη Δραπετσώνα, γύρω από τα οποία συγκροτούνται αντικρουόμενες ομάδες συμφερόντων.

Η πίεση που ασκεί ο Μελισσανίδης στο θέμα του γηπέδου της Φιλαδέλφειας αποσκοπεί σε πολύ μεγαλύτερες παραχωρήσεις-διευκολύνσεις από την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Σε αντάλλαγμα, επιβάλλει το δόγμα τού no-politica στους ιστορικούς συνδέσμους των οπαδών της ΑΕΚ που είχαν αριστερή-προοδευτική παράδοση, εφαρμόζοντας τη συνταγή του Μαρινάκη στη Θύρα 7 και τις γειτονιές του Πειραιά. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκει να ανακόψει την γείωση του ΣΥΡΙΖΑ σε κοινωνικά στρώματα και αυτό αποτελεί ιδανική υπηρεσία προς τον Σαμαρά και την κυβέρνηση. Η ανέγερση του γηπέδου είναι τελευταία στις επιχειρηματικές προτεραιότητες του Μελισσανίδη, και όλες του οι κινήσεις αποσκοπούν στο να χρεωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, και όχι ο ίδιος, την κατάρρευση των σχεδίων για γήπεδο της ΑΕΚ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προς το παρόν όμως δεν φαίνεται να αξιοποιεί τη δύναμη που του δίνουν τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών: έχοντας κερδίσει τον Δήμο Φιλαδέλφειας και την Περιφέρεια Αττικής μπορεί να δώσει το στίγμα μιας ριζοσπαστικής και ασυμβίβαστης πολιτικής δύναμης που ετοιμάζεται όντως να κυβερνήσει. Η πληγωμένη δημοκρατία στην πόλη της Φιλαδέλφειας, η μετατροπή της σε μια περιοχή με έντονα αντι-αριστερά αντανακλαστικά και η στρατηγική έντασης που επιθυμεί τη σύγκρουση "άκρων" υπό το βλέμμα δυνάμεων καταστολής επιβάλλει στον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες που να αναδεικνύουν τις ευθύνες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Στόχος η προστασία της δημοκρατίας, το δικαίωμα της κοινωνίας να συνδιαλέγεται και να αποφασίζει για ζητήματα σχεδιασμού μεγάλων έργων στον αστικό ιστό και ταυτόχρονα η προστασία του περιβάλλοντος.

Η σύγκρουση στην Φιλαδέλφεια ξεπερνάει κατά πολύ τις δυνάμεις μιας δημοτικής παράταξης και αφορά σε μια πολιτική σύγκρουση κεντρικής σημασίας: ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει και μπορεί, βάσει των δυνάμεων του πλέον, να δώσει το στίγμα της επόμενης μέρας. Άλλωστε είναι και ο μόνος τρόπος που έχει για να διεισδύσει σε κοινωνικά στρώματα που αμφιβάλλουν για τον χαρακτήρα του ως κάτι το ριζικά διαφορετικό στο σημερινό πολιτικό σκηνικό.

Καμία συζήτηση για κανένα γήπεδο μέχρι να εξασφαλιστεί η δημοκρατική ζωή στη πόλη, μέχρι να απομονωθούν ομάδες χουλιγκάνων που επιβάλλουν την ατζέντα του Μελισσανίδη στον δημόσιο χώρο, μέχρι να αποκαλυφθούν οι διαπλοκές τέτοιων επιχειρηματικών σχεδίων. Το επιβάλλει η δημοκρατία.

Γιάννης Μάργαρης είναι Δρ. Ηλεκ. Μηχ. ΕΜΠ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL