Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Για το... "παντεσπάνι" των εθνοτραπεζοϋπαλλήλων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για το... "παντεσπάνι" των εθνοτραπεζοϋπαλλήλων

Βάσιμη είναι η... αντανακλαστική απάντηση: «εδώ χάνονται μισθοί, συντάξεις, ακόμη και ζωές και μας απασχολείτε με τα... εφάπαξ των εθνοτραπεζοϋπαλλήλων»;

Η αλήθεια, δηλαδή η πραγματικότητα, έχει βέβαια και τις δύο όψεις του «νομίσματος» της δεξιάς μνημονιακής διακυβέρνησης: την κοινωνική καταστροφή, με ισοπέδωση της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, της εκτόξευσης της ανεργίας των νέων στο... 60%.

Παράλληλα και ταυτόχρονα έχουμε και κρούσματα... κοινής ληστείας, σε βάρος εργαζομένων, κλέβοντάς τους κόπους και αποταμιεύσεις μιας ζωής. Έχουμε τα θύματα από το PSI, έχουμε τα άλλα θύματα, δηλαδή όσους νοικοκυραίους επένδυσαν τις οικονομίες τους σε μετοχές της Εθνικής Τράπεζας (όχι, δεν εννοώ όσους συμμετείχαν στο γνωστό «πάρτι» του Χρηματιστηρίου του 1998-1999).

Τώρα έχουμε ένα ακόμη κρούσμα... ληστείας.

Όσο γίνεται πιο συνοπτικά: Στην Εθνική Τράπεζα λειτουργεί από το 1947 το Ταμείο Αυτασφάλειας Προσωπικού ΕΤΕ (ΤΑΠ-ΕΤΕ). Στην ουσία λειτουργεί ως αποταμιευτικό πρόγραμμα, χωρίς ίχνος «κοινωνικού πόρου» ή επιβάρυνσης του κοινωνικού συνόλου. Χορηγεί τα εφάπαξ. Είχε συμφωνηθεί και νομοθετικά να εισφέρουν ισόποσα (από 4,5%) οι εργαζόμενοι και ο εργοδότης και όταν αποχωρούσαν σε σύνταξη οι εργαζόμενοι, εισέπρατταν το εφάπαξ (γύρω από το οποίο έχει οικοδομηθεί ολόκληρος... μύθος, ως προς το ύψος, την προέλευση κ.λπ. κ.λπ.).

Από το 1990, με βάση τον γνωστό νόμο της Ν.Δ. 2084/1992, ο εργοδότης έπαψε (σταδιακά) να συνεισφέρει και στην ουσία τα διαθέσιμα του Ταμείου προέρχονται (σχεδόν αποκλειστικά) από τις εισφορές των εργαζομένων. Τα διαθέσιμα αυτά έχουν υποστεί διπλό πλήγμα: το ένα με το κούρεμα των ομολόγων του, το άλλο με την... κατακρήμνιση των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας (στις οποίες μετοχές είχε επενδυθεί μεγάλο μέρος των διαθεσίμων του).

Η νέα μεγάλη ληστεία

Με τον νόμο 4242/1014 πέρασε ως... ντροπολογία μια διάταξη (άρθρο 18 αυτού του νόμου) με την οποία «ρυθμίζονται» ζητήματα Φορέων Πρόνοιας αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας. Με μια αυθαιρεσία, το υπουργείο Εργασίας εντάσσει στους παραπάνω φορείς και το... Ταμείο Αυτασφάλειας Προσωπικού ΕΤΕ.

Συνέπειες; Εκεί που ο δικαιούχος θα εισέπραττε -ως εφάπαξ- 50.000 ευρώ, τώρα θα πάρει... 10.000 ευρώ (και μάλιστα η διάταξη πάει αναδρομικά, δηλαδή σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν από 1.1.2013!).

Το κωμικοτραγικό είναι το εξής: Η Εθνική Τράπεζα, στο πρόγραμμά της να μειώσει το προσωπικό της, προχώρησε σε μια «εθελουσία (...του φόβου) συνταξιοδότηση», τον Δεκέμβριο του 2013, στην οποία συμμετείχαν 2.510 συνάδελφοι.

«Βάση» αυτής της εθελουσίας αποτέλεσε το εφάπαξ από το Ταμείο Αυτασφάλειας και καταρτίστηκαν ειδικές μελέτες για τη «βιωσιμότητα» του Ταμείου, ενώ παράλληλα «κουρεύτηκαν», σε ποσοστά πάνω από 40%, τα δικαιούμενα εφάπαξ.

«Κούρεψαν» και (αναδρομικά) τα εφάπαξ των υπαλλήλων που είχαν συνταξιοδοτηθεί το 2012 και το 2013!

Τι κάνουμε;

Το κλασικό ερώτημα τέθηκε από τις 20.6.2014, όταν το υπουργείο Εργασίας (τρομάρα του!) ζήτησε από το Ταμείο Αυτασφάλειας «να εφαρμόσει το άρθρο 18 του νόμου 4242/2014», δηλαδή να ληστέψει τις αποταμιεύσεις των ασφαλισμένων στην Εθνική Τράπεζα.

Σημείωση: Δεν έχω υπόψη μου αν ο παραπάνω «σχεδιασμός» εκτείνεται και σε άλλα Ταμεία, π.χ. της πρώην Εμπορικής Τράπεζας, της Τράπεζας της Ελλάδος, του ΟΤΕ κ.λπ.

Ο μόνος δρόμος που απομένει στους εργαζόμενους και συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας είναι αυτός της κοινής αγωνιστικής δράσης για να ματαιωθούν τα παραπάνω σχέδια.

Η κατάσταση που επικρατεί στις συνδικαλιστικές οργανώσεις του χώρου της Εθνικής Τράπεζας, παρά την τετράχρονη δεξιά μνημονιακή πολιτική, χαρακτηρίζεται από αδράνεια και εφησυχασμό!

Η νέα πρόκληση ας αποτελέσει τη «σπίθα» για μια άλλη πορεία τους, ανάλογη με την αγωνιστική παράδοση του παρελθόντος τους.

Οψόμεθα, λοιπόν, ες Φιλίππους!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL